“Veel mensen denken dat het stamt van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, en die link is heel begrijpelijk alleen pindasaus deed pas later zijn intrede. De naam staat heel simpel voor 'puinhoop op je bord'. Het is gewoon straattaal.”
Een patatje oorlog ken je als een portie friet met daarover een flinke klodder mayonaise en pindasaus. Nu er oorlog heerst in Oekraïne, vindt de Nijmeegse friettent Piccolino die naam niet meer gepast.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
Het klassieke patatje oorlog is friet met de helft pindasaus, de helft mayonaise en daaroverheen gesneden uitjes. Door wie het bedacht is en waar, dat is niet te achterhalen.
War Child start op de dag dat Nederland 70 jaar bevrijding viert namelijk met een campagne: 'Maak van je patatje een frietje vrede'. Klanten krijgen bij deelnemende cafetaria's voor 20 cent een speciaal vorkje bij hun patat.
Een Julientje, lekkere verse frietjes met satékruiden. Mayonaise, stoofvleessaus en gedroogde uitjes. Daarbovenop een viandel in kleine stukjes!
Je mag zowel patat als friet zeggen, maar je voorkeur hangt waarschijnlijk af van waar je woont. In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestel je vaker friet. De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Een Friet Super (ook Supertje) is de combinatie van een grote portie friet, vaak speciaal, met één frikandel.
Vanwege de oorlog in Oekraïne is de snackbar per direct gestopt met het gebruik van de term 'frietje oorlog'. Wie toch zin heeft in een zak patat met een klodder mayonaise en pindasaus, moet er voortaan een 'frietje flip' bestellen.
Toch is die aanduiding nog niet zo heel erg lang gemeengoed in ons land. Pas halverwege de jaren tachtig raakte patatje oorlog landelijk ingeburgerd. De herkomst ervan is onduidelijk. Het zit er dik in dat een cafetariaklant hem bedacht heeft, want zo gaat het wel vaker met namen van snackgerechten.
Voor de collega's die vanwege hun cardiovasculaire angststoornis niet regelmatig naar snackbar Trees gaan: een friet waterfiets is een grote friet met daar bovenop twee frikandellen speciaal.
Patat oorlog: mayonaise met pindasaus(satésaus) en uitjes. Patat speciaal: mayonaise met ketchup en uitjes.
Volgens verschillende bronnen zou friet aan het eind van de 17e eeuw zijn ontstaan. Volgens de Encyclopedie van de friet zouden gefrituurde stukjes aardappel voor het eerst bereid zijn op het Iberisch schiereiland. Theresa van Avila liet de voedzame plant verbouwen in de kloostertuinen van de hervormde karmelietessen.
De berenlul, ook wel open ruggetje, open been, doelpaal of leuning genoemd, is een vet vette lekkernij, verkrijgbaar in de betere snackbar. Zo'n snackbar als bij ons vroeger om de hoek; Snackbar 't Hoekje, inderdaad.
Het product werd in 1984 ontwikkeld door De Vries Vleessnacks uit Dordrecht. De naam "Mexicano" werd in 1984 bedacht vanwege voorrondes van het WK 1986 in Mexico (waar Nederland zich in 1984 niet voor plaatste) en is in 1986 als merk geregistreerd in de Benelux.
Jos Brinkie
Een frikandel met pindasaus.
De Vlamingen noemen de gefrituurde aardappel altijd friet. Met patat bedoelen zij de rauwe aardappel. Ook een klap wordt soms een patat genoemd.
Het is regionaal bepaald wat men zegt. Boven de grote rivieren is het meestal patat, en onder de rivieren zeggen ze vaak friet.
In de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet en in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken, terwijl in de rest van Nederland men het meestal over patat heeft. In Noord-Holland en Utrecht raakt de benaming Vlaamse friet echter steeds meer in zwang.
Een friet waterfiets is een combinatie van een grote portie friet en twee frikandellen. De friet waterfiets wordt ook wel de friet catamaran genoemd. De friet waterfiets wordt vaak geserveerd met de welbekende speciaalsaus, een combinatie van mayonaise, curry en gesnipperde uitjes.
Joppiesaus is echt uitgevonden in Glanerbrug (gemeente Enschede), bij Annie's Snackbar. En inderdaad: dat is de eerste cafetaria aan de rechterkant van de Gronausestraat. De goudgele saus kun je zonder spot zelfs het belangrijkste exportproduct van Glanerbrug noemen.
Een patatje oorlog bestaat in de meeste gevallen uit een portie friet met daarover een klodder mayonaise, pindasaus en (vers) gesnipperde uitjes.