FM-radio bestaat uit analoge signalen, terwijl DAB+ digitaal is. Net zoals bij televisie stappen we van analoog over naar digitaal. Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden.
Een DAB+ radio is dus een ontvanger van deze kanalen. Je zapt dus ook tussen radiostations in plaats van dat je moet scannen naar precies die golflengte (FM) die bij jouw locatie past. Om gebruik te maken van DAB techniek heb je een geschikte radio nodig. Alle JBL DAB+ radiospeakers beschikken over deze technologie.
Nee, voor het luisteren naar radiostations via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ is, net als FM, gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben tot 1 december 2023 de tijd om deze frequenties daadwerkelijk in gebruik te nemen voor hun uitzendingen. De vergunningen hebben in totaal een looptijd van twaalf jaar (2023-2035).
De stations zijn dan wel te beluisteren via FM, kabel en/of internet. Alle radiozenders van de publieke omroep zijn via DAB+ te ontvangen: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Klassiek, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Sterren NL, NPO Soul & Jazz en NPO KX.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
Hoe werkt DAB+?
DAB+ werkt via het 'single frequency network' principe, wat inhoudt dat iedere zendmast dezelfde data op dezelfde frequentie uitzendt. In tegenstelling tot bij de FM radio, waarbij er soms één zender op verschillende frequenties staat, komen er hierdoor geen signalen met elkaar in conflict.
Voor een goed ontvangst van DAB+ radio heb je wel een DAB+ antenne nodig, gelukkig zit die meestal ingebouwd of los bij DAB+ producten. Controleer bij het aansluiten van een autoradio met DAB+ altijd of de antenne ook te installeren is in je auto.
Analoge radio is via de coax-kabel op het netwerk van (in dit geval) Ziggo. Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
FM-radio blijft in ieder geval tot 2035 bestaan, dankzij recent toegekende uitzendlicenties met een duur van twaalf jaar. Hoewel digitale radioformaten, zoals DAB en internetradio, aan populariteit winnen, wordt de waarde van FM-radio erkend vanwege zijn brede dekking, lage kosten en betrouwbare signaalontvangst.
De eerste tip is om de antenne helemaal uit te schuiven. Het is belangrijk om de antenne van de DAB radio verticaal omhoog te richten. Scan opnieuw naar de zenders. Wanneer je merkt dat de ontvangst nog steeds niet helemaal goed is, kun je de antenne in diverse richtingen plaatsen om zo een goede ontvangst te krijgen.
Met Digital Radio kun je luisteren naar wat jij wilt – 24 uur per dag!Met DAB+ zoek je naar zenders op naam, en niet op frequentie, die je toch altijd weer vergeet – erg handig! En als de muziek speelt, krijg je op de display informatie te zien over de artiest, het nummer enz.
DAB staat voor 'Digital Audio Broadcast' en is een Europees systeem dat zorgt voor een digitaal radiosignaal, daarom wordt dit ook wel Digital Radio genoemd.
Waar radio luisteren via de kabel lang de meestvoorkomende manier was om radio te luisteren, luistert tegenwoordig nog maar 5 tot 10% analoog en luistert de rest digitale radio. En dat terwijl dit wel veel bandbreedte kost. Daarom hebben de leveranciers besloten te stoppen met het aanbieden va analoge radio.
DAB+ alleen te ontvangen met speciale radio
Je hebt er een speciale radio voor nodig die het digitale signaal uit de ether oppikt. Veruit de meeste nieuwe auto's bieden al autoradio's met een ingebouwde ontvanger voor digitale radiozenders. Thuis heb je ook een radio nodig die het DAB+-signaal kan ontvangen.
gaat van FM verdwijnen per 1 september. Eigenaar Mediahuis heeft maar twee frequentiepakketten verkregen bij de frequentieveiling en gaat die inzetten voor 100% NL en Radio Veronica. Toch is het bedrijf tevreden.
In sommige landen, bijvoorbeeld Noorwegen, is er al geen FM radio meer. In België is 2022 het laatste jaar dat landelijke zenders analoog via de ether kunnen uitzenden. In Nederland is de einddatum nog niet vastgesteld. Vergunningen voor verschillende landelijke FM-zenders zijn verlengd tot 2027.
Wie een analoog signaal om wil zetten naar een digitaal signaal heeft niet voldoende aan een simpel kabeltje. Hier heb je namelijk een converter voor nodig. Het analoge signaal moet namelijk omgezet worden naar een digitaal signaal. Als dit niet gebeurt, kan het digitale apparaat het signaal namelijk niet ontvangen.
De antenne moet aan de binnenkant van je voorruit geplakt worden. Dit doe je vanaf de binnenkant bekeken aan de rechterzijde, op ongeveer 15 centimeter van de bovenkant. Maak deze plek schoon met de meegeleverde cleaner en wrijf het raam droog met een schone en vetvrije papieren doek.
De jaarlijkse kosten per vergunning, per omroep zijn 633 euro. Daarnaast komen er per zender-opstelplaats en het kW-zendvermogen een aantal kosten bij. Deze kunnen echter gedeeld worden door het aantal vergunninghouders dat via één zender uitzendt.
Daarnaast komt DAB via de ether en niet via Internet (wat wel het geval is met FM) dus ongeacht het apparaat, het DAB signaal komt door de 'lucht'. “Daarnaast komt DAB via de ether en niet via Internet (wat wel het geval is met FM) dus ongeacht het apparaat, het DAB signaal komt door de 'lucht'.”
Voor het luisteren via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht), net als FM en is gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.
DAB+ blijft de toekomst, maar FM afschakelen voorlopig niet aan de orde. “Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om te stoppen met de distributie van deze NPO-radiozenders via de FM-ether, gezien het grote aantal FM-ontvangers dat in omloop is en het gebruik ervan.