Passievrucht zal geen vruchten afwerpen als ze niet minimaal 5 uur volle zon krijgen, als de grond te droog is, als je overbemesting krijgt met stikstof, of als zware regenval de levensvatbaarheid van het stuifmeel verpest.
Vruchten van de passiebloem
Al snel na de bloei zullen de eerste vruchten zichtbaar zijn. De rijping kan echter maanden duren, en lukt alleen tijdens lange, warme zomers. Is de zomer te koel of te vochtig dan zullen de vruchten vaak voortijdig afvallen.
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom die van u lege knoppen geeft. Als de plant in de volle grond staat kan het zijn dat hij te nat of te koud staat, te weinig zon krijgt of teveel mest. In het laatste geval geeft de plant vooral veel blad, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Zowel de Passiflora edulis als Passiflora caerulea maken vruchten die eetbaar zijn. Toch zitten er verschillen tussen de twee. De Passiflora edulis is de welbekende passievrucht met de paarse vruchten die je ook in de supermarkt zal vinden. Deze hebben heerlijk zoete smaak en zijn geschikt allerlei zoete lekkernijen.
In de zomer bloeit de passiebloem met zijn typische bloemen. Elke bloem bloeit maar één dag maar doordat de planten zó rijk bloeien zijn er toch veel bloemen in de plant aanwezig.
De meeste passiebloemen bloeien op het jonge hout, dat wil zeggen op de scheuten die dat jaar zijn gegroeid. Het kan overigens enkele jaren duren voordat de eerste bloemen verschijnen. In april, voordat de plant naar buiten gaat, kan hij gesnoeid worden. Eerst worden de dode scheuten er uit geknipt.
Begin bij het snoeien van de passiebloem altijd met het afknippen van zwakke en dode takken. Zijn er takken bevroren dan mag je die helemaal wegknippen. Knip dan te lange takken terug. Het is handig om een paar wat langere takken aan te houden.
Geef de passiebloem een plekje in de volle zon. Plant haar in een bak gevuld met potgrond voor kuipplanten. Zorg onderin voor afvoergaten met een bodempje potscherven of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan makkelijk weglopen.
De Passiflora edulis zou heerlijke vruchten geven. Helaas is de Nederlandse zomer vaak te kort om ook daadwerkelijk passievruchten uit eigen tuin te kunnen eten. Als de donker paarse vruchten (de schil) aan de klimplant hangen zouden deze goed rijp en zoet moeten zijn.
De passiebloem heeft relatief veel water nodig.
Verzorging van Passiebloem caerulea 'Constance Elliot'
U verwijdert dan de grootste stengeldelen. Bij strenge vorst rond de wortels bedekken. Bemesting doet u in het voorjaar met DCM Meststof Terrasplanten & Mediterrane planten en herhaalt u in het groeiseizoen nog een keer.
Spant een paar tuindraden waar ze zich met hun hechtranken zullen vasthechten. Begiet ze regelmatig met kraantjeswater (kalk) zodat de grond niet uitdroogt maar zorg dat het teveel aan water wegloopt. Natte voeten zijn uit den boze. Verlangen een luchtige, goed doorlaatbare grond.
Gemiddeld genomen leven Passiflora's in de tuin zo'n 5 jaar. In die tijd heeft uw plant duizenden bloemen gehad. Het is een goed idee om elk jaar wat stekken te maken en die u binnenshuis te overwinteren.
De gezaaide planten bloeien pas na twee jaar. Om vruchten te krijgen moeten de bloemen met de hand worden bestoven. De vruchten kunnen worden geoogst vanaf september zodra zij volledig paars zijn. Als de passievrucht plant langs een hekwerk, trelis of een muur groeit moeten nieuwe scheuten worden opgebonden.
De passiebloem is eenvoudig in vorm te snoeien als deze te groot wordt. De bloemen groeien namelijk op de jonge takken. Na de vorst (april-mei) kun je het beste de zware, oude en dode takken eraf knippen. Zijtakken kunnen boven de ogen worden gesnoeid om de plant zo uit te dunnen als dat gewenst is.
Passiebloem (Passiflora incarnata) komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en helpt om kalmte, rust en slaap op te wekken*. Studies2 tonen aan dat de slaapkwaliteit ondersteund wordt na 2 weken.
De passiflora is winterhard.
Zelfs de meest bekende, de Passieflora caerulea, draagt na een aantal jaren eetbare vruchten, wacht wel tot ze mooi oranje gekleurd zijn. De smaak is wel wat anders als van de passievrucht uit de winkels.
Passiebloem is een meerjarige plant met eetbare vruchten. Omdat de plant een klimmer is kan deze makkelijk gecombineerd worden met andere meerjarige planten zoals rode zonnehoed en de exotische paradijsvogelbloem.
De Passiflora houdt van een zonnige, beschutte standplaats. Een halfschaduw plek is ook mogelijk, maar volledig in de schaduw is niet geschikt.
Passiebloem tegen de schutting
Bevestig de passiebloem aan een zonnige schuttingzijde met klimdraad waar de plant uit de wind staat. Doordat de passiebloem goed tegen vorst kan, zal de schutting in de winter groen blijven kleuren.
De vruchten zijn eetbaar, maar hebben weinig smaak. De plant kan het beste vermeerderd worden door stekken, omdat zaad genetisch onzuivere planten oplevert.
Stekken kun je al vanaf april tot in juni nemen. Neem kop- of topstekken van ongeveer tien cm lang en laat enkel de bovenste twee bladeren zitten. Plant de stek in een pot met stekgrond en plaats er een plastiek diepvrieszakje overheen of een afgesneden flessehals van een petfles met de dop erop.
Passiebloem (Passiflora caerulea) is een klimplant met prachtige bloemen, de Passiebloem Caerulea heeft een melkwitte bloem, met een lila/blauwe kroon en groen/paarse stampers.
Passiebloem voeden
Om zoveel mogelijk bloemen en knoppen in je Passiflora te krijgen, stimuleer je de tuinplant met tuinmest.