Hoelang het onderzoek duurt, hangt af van het te onderzoeken lichaamsdeel en het aantal opnamen dat gemaakt wordt. Meestal duurt het onderzoek 10 tot 20 minuten.
De contrastvloeistof verlaat het lichaam uiteindelijk via de urine. Daarom is het verstandig om na het onderzoek een paar extra glazen water te drinken. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten. Hierna kunt gewoon naar huis.
De volgende aandoeningen kunnen met een CT scan van de longen zichtbaar gemaakt worden: Longkanker (carcinoom) Longemfyseem en COPD. Vergrote lymfeklieren.
Tijdens een computertomografie (CT-scan of CAT-scan) van de longen wordt uit verschillende hoeken een aantal foto's gemaakt die vervolgens samengevoegd worden door een computer, waardoor een driedimensionaal beeld ontstaat. Tijdens het maken van deze foto's wordt röntgenstraling gebruikt.
Complicaties. Bij een klein percentage van de patiënten ontstaat er bij een longontsteking vocht in de borstkasholte. In dat geval halen we het vocht weg met een punctie. Om een beter beeld te krijgen van uw longen maken we dan een CT-scan.
Bij een vlekje op de long is vaak aanvankelijk niet met zekerheid te zeggen of dit goedaardig of kwaadaardig is. Er zijn dan aanvullende onderzoekingen nodig, zoals een CT scan of een PET scan. Hiermee kun je zien of er beschadiging is opgetreden, en of er uitzaaiingen zijn.
Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af.
Ook krijgt u een half uur voor het onderzoek nog een ander medicijn toegediend (tavegyl). Dit medicijn kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Houdt er rekening mee dat u in dat geval na het CT-onderzoek niet zelf mag rijden. Na de CT-scan blijft u nog een half uurtje op de afdeling, ter controle.
UTRECHT - Scans die gemaakt zijn om longkanker op te sporen zijn ook bruikbaar om longziekte COPD te vinden. Dat meldt een onderzoeksteam van het UMC Utrecht.
Bij een CT-scan van de buik dient u de laatste 2 uur voor het onderzoek nuchter te blijven. Dit betekent dat u niets mag eten en drinken. Als u geen onderzoek van de buik krijgt, mag u wel drinken maar niet eten. De voor u noodzakelijke medicijnen mag u innemen met wat water.
De radioloog stuurt dit verslag (zonder de foto's) aan de arts die de CT-scan voor u heeft aangevraagd. Dit is na ongeveer een week. U krijgt de uitslag van de CT-scan tijdens de volgende afspraak met uw arts.
U krijgt de uitslag van het onderzoek meestal binnen 5 werkdagen van uw arts. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak.
Bij sarcoïdose in de longen raakt het longweefsel langzaam vol met littekens, waardoor de longen na verloop van tijd blijvend beschadigd raken. Op longfoto's ziet deze ernstige vorm eruit als een patroon van streepjes en vlekjes, meestal in het midden van de longen.
U krijgt jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuusnaaldje in uw arm. Hiervan kunt u een warm gevoel door uw lichaam krijgen. Dit gevoel verdwijnt na enkele minuten. Dit is niet schadelijk voor uw lichaam.
Ook als we vooraf geen contrastmiddel toedienen, kan de arts tijdens het onderzoek beslissen dat daar wel nood aan is. Omdat het jodiumhoudende contrastmiddel braakneigingen kan teweegbrengen, moet u nuchter zijn.
Soms is een CT-scan met contrastmiddel nodig. Daarop zijn organen en bloedvaten nog beter te zien.
Bij longemfyseem gaan longblaasjes verloren en wordt het oppervlak van de long dat zuurstof op kan nemen kleiner. De meest voorkomende oorzaak van longemfyseem is roken. Symptomen van longemfyseem zijn kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, benauwdheid en vermoeidheid.
De levensverwachting van mannen met COPD is gemiddeld 8 jaren korter dan die van mannen zonder COPD (waarvan 3 gezonde levensjaren)4. Vrouwen met COPD leven gemiddeld 10,5 jaren korter dan vrouwen zonder COPD (waarvan 4 gezon- de levensjaren).
Als de arts op de longfoto een afwijking ziet, krijg je een CT-scan van je longen. Op de CT-scan zijn je longen heel goed zien. Zo kan de longarts precies zien waar de afwijking zit en of er meer afwijkingen zijn. Op de CT-scan is ook te zien of de lymfeklieren rondom de longen vergroot zijn.
Het gebruik van cafeïne kan dit onderzoek nadelig beïnvloeden. Het is dus heel belangrijk dat u op de dag vóór het onderzoek én op de dag van het onderzoek géén cafeïnehoudende producten gebruikt. Dit betekent geen koffie, thee, cola, chocolade of andere cafeïnehoudende producten eten of drinken, zoals energy drank.
Welke voorbereiding is nodig
U mag vanaf 3 uur voor het onderzoek niet meer eten. U mag wel heldere vloeistoffen drinken. Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze gewoon innemen. Tijdens het onderzoek mag geen metaal aanwezig zijn op het lichaamsdeel dat wordt onderzocht.
Een CT thorax is een onderzoek van de longen. Met de CT-scanner maken we beelden van dwarsdoorsneden van uw lichaam. Je ligt op een onderzoekstafel die we door een brede ring schuiven. De ring is aan de voor- en achterkant open.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Uw lichaam neemt het contrastmiddel vanzelf op waarna het via de urine wordt uitgescheiden. Ondanks het feit dat het contrastmiddel veilig is, kan het zijn dat uw persoonlijke situatie maakt dat het toedienen van contrast afgeraden wordt.