Engeland heeft twee vlaggen omdat het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier landen met elk hun eigen nationale symbolen en identiteit: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De St. George's Cross is dus de vlag van Engeland.
De Britse vlag is een van de bekendste vlaggen ter wereld. Het VK heeft 5 vlaggen, één voor elk land: Engeland.
Groot-Brittannië is Engeland, Schotland en Wales en Engeland is alleen maar Engeland. De verschillen tussen de drie landen van Groot-Brittannië zijn op sommige vlakken vrij groot. Zo hebben zowel Scotland als Wales een tweede officiële taal naast het Engels: Scots Gaelic en Welsh.
De vlag van het Verenigd Koninkrijk, ook wel bekend als de Union Jack, bestaat uit de samenvoeging van drie nationale vlaggen: de vlag van Engeland, Schotland en Noord-Ierland.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
uk-domein, omdat GB voor Great Britain staat. Het domein is echter voor Groot-Brittannië én Noord-Ierland en daarom vond men de afkorting UK (United Kingdom) geschikter. Vroeger werd het . gb-domein nog wel gebruikt, maar tegenwoordig is de extensie niet meer in gebruik.
Britannia: dit grote eiland wordt uiteraard al duizenden jaren bewoond. Enkele decennia na het jaar 0 wordt het gebied veroverd door de Romeinen. Zij noemen deze provincie Britannia en stichten een aantal steden. De bekendste voorbeelden zijn het huidige Londen, Colchester, Bath en York.
De kleine eilanden om het grote heen, zoals de Hebriden en het Isle of Wight, worden staatkundig gezien ook tot Groot-Brittannië gerekend. Het andere grote eiland van de Britse Eilanden is Ierland. Dat bestaat uit de Ierse Republiek, oftewel 'Ierland', en Noord-Ierland, dat dus bij het Verenigd Koninkrijk hoort.
De vlag van het Verenigd Koninkrijk of de Union Flag, ook wel de Union Jack genoemd, is de nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk en werd in heel het Britse Rijk als Britse vlag gebruikt. De vlag behoudt een officiële of semiofficiële status in vele landen van het Gemenebest van Naties.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica. Hoewel Jamaica geen eigen marine heeft, wordt de vlag vaak gehesen door de Jamaicaanse kustwacht.
Op 4 mei is het Dodenherdenking en worden overal in het land de vlaggen halfstok gehangen als teken van rouw en respect. Deze traditie is al eeuwenoud, en zou zijn ontstaan in Engeland.
Waar is Wales? De Welshe draak alsook het kruis van Saint David komt niet voor op de vlag. De reden hiervoor is dat het Vorstendom Wales, toen de eerste unievlag in 1606 werd ingevoerd, al met Engeland verenigd was en niet langer een afzonderlijk vorstendom was.
De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood.
Al snel kregen de Denen grote delen van het noorden en oosten van Engeland in handen. De koninkrijken Northumbria (866), East-Anglia (870) en Mercia (874) werden een voor een uitgeschakeld. Het door de Denen veroverde gebied werd later de Danelaw genoemd.
Colchester is de oudste stad van Groot-Brittannië en is gesitueerd in het graafschap Essex. Het heeft ongeveer 120 duizend inwoners en bestaat al sinds de tijd van de Romeinse bezetting die begon rond 50 na Christus.
De Normandische verovering van Engeland begon in 1066 met de invasie en bezetting van het koninkrijk Engeland door een leger van Normandische, Bretonse, Vlaamse en Franse soldaten onder leiding van Willem II van Normandië, de latere Willem de Veroveraar.
Nu, ruim twee jaar later, heeft Stuart eindelijk het antwoord gevonden: met heel veel. Uit zijn inventarisatie blijkt namelijk dat Groot-Brittannië in de loop der eeuwen maar liefst 172 van de 194 landen op aarde is binnengevallen.
De bevolking van Engeland noemt men de Engelsen. Engeland is genoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden.
co is het achtervoegsel van domeinnamen van Colombia. Het wordt beheerd door de Los Andes University.
Waarom lijkt de Nederlandse vlag op de Franse? De Nederlandse en Franse vlaggen lijken op elkaar vanwege het gebruik van rood, wit en blauw. De kleuren in de Nederlandse vlag komen mogelijk van het persoonlijke symbool van Willem van Oranje of vanwege hun maritieme betekenis.
Na de tachtigjarige oorlog wilde men niet meer herinnerd worden aan het oranje van de oranje prinsenvlag en werd deze variant verboden. Men verving het oranje in rood. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina een kort Koninklijk besluit. Vanaf die datum is de Nederlandse vlag officieel in de hedendaagse kleuren.
Oudste vlaggen ter wereld
De Deense vlag (Dannebrog) – De Deense vlag wordt beschouwd als de oudste nationale vlag ter wereld. Volgens de legende viel de vlag uit de hemel tijdens een Deense kruistocht in Estland in 1219.