De duimnagel wordt ook wel de wolfsklauw of hubertusklauw genoemd, dit ondanks dat wolven helemaal geen duimnagel hebben! Deze wolfsklauw komt door zijn positie natuurlijk niet met de ondergrond in aanraking, waardoor deze niet de kans krijgt om te slijten.
De duimnagel van de hond bevindt zich aan de binnenkant van de poot, iets hoger dan de voet. In sommige landen wordt deze al vroeg verwijderd omdat een hond zich heel vervelend aan deze duimnagel kan verwonden en dit helaas ook geregeld gebeurt.
Alleen honden hebben een Wolfsklauw
Omdat wolven in principe geen Hubertusklauwen hebben. Het komt alleen voor bij huishonden, waarbij ook hier niet alle dieren getroffen worden. Hoewel theoretisch alle honden een Wolfsklauw kunnen bezitten, komt het vooral voor bij grote hondenrassen.
Voor de meeste honden is het prima om iedere acht weken de lengte van de nagels na te kijken en als het nodig is te laten knippen. De groei en slijtage kunnen verschillen: de ene hond heeft dus vaker een knipbeurt nodig dan de andere. Hou het goed in de gaten of vraag uw dierenarts om advies.
Als stelregel kunt u het beste aanhouden dat wanneer uw hond in rechte stand staat, de nagels de grond net of net niet behoren te raken. Wanneer dat het geval is, hoeft u de nagels niet te knippen. Raken de nagels de grond en staan de tenen scheef of omhoog, dan zijn de nagels te lang.
Nagel hond te ver afgeknipt
Het is niet gevaarlijk, wel kan het pijnlijk zijn voor de hond. U kunt het bloeden proberen te stelpen door er even met een gaasje druk op uit te oefenen, het bloeden stopt dan vaak vanzelf. Ook kunt u aluin gebruiken om het bloeden te stelpen. Dit is bij de meeste drogisterijen te koop.
Het leven van de nagel
Aan het begin van de nagel zit het leven. In het leven zitten zenuwcellen en loopt een bloedvat. Als je hierin knipt, dan doet dat je hond pijn en kan het flink bloeden. Het bloeden blijft gelukkig niet lang doorgaan, maar je kunt het eerder stoppen door er aluin of Nail-Safe op te doen.
Je kunt zelf de nagels van je hond knippen maar dit kun je ook door de dierenarts laten doen. De kosten hiervan liggen ongeveer tussen €7,50,- en €12,50,-. Sommige dierenartsen knippen de nagel van je hond gratis bij een consult.
Je vijlt de nagels van je hond altijd in een hoek van ongeveer 45 graden, zodat de nagel goed aansluit op het grondoppervlak én zijn natuurlijke vorm behoudt. Je start met het vijlen van de nagels op de laagste stand. Dit doe je bij de wat kleinere nagels. Voor de grote nagels gebruik je vaak de hoogste stand.
Nagels kauwen en bijten kan zijn een teken van angst of verveling bij je harige vriend. Mensen bijten vaak op hun nagels of vingers als ze angstig zijn, en dat is niet anders voor een angstige pup.
Grip tijdens het rennen
Hubertusklauwen vind je vooral bij rassen die in bergachtige of heuvelachtige gebieden voorkomen. Gedacht wordt dat de extra tenen zorgden voor meer grip om minder vlakke ondergronden.
Daarom kun je onder water dus niet ruiken. Honden hebben daarom inderdaad ook moeite om zaken die onder water zijn waar te nemen. Maar typisch zijn gassen e.d. lichter dan water en wanneer ze vrij komen borrelen ze naar boven waardoor honden ze wél weer kunnen ruiken.
Tot de bekendere Oost-Aziatische rassen behoren de chowchow, de Chinese shar-pei en de Tibetaanse mastiff. Deze rassen hadden 20.000 jaar geleden vermoedelijk allemaal één gemeenschappelijke Oost-Aziatische voorouder, legt John Bradshaw, expert in diergedrag aan de University of Bristol, in een e-mail uit.
Hoe kun je gemakkelijk de pootjes van je hond knippen? Gebruik een plukborstel en kam daarmee het gedeelte van de poot wat je wilt knippen omhoog. Zo kun je er gemakkelijker bij met de schaar. Het mooiste effect krijg je door dit gedeelte te knippen met een uitdunschaar voor honden.
Je knipt tot maximaal 2 mm voor het leven. Bij honden met zwarte nagels is vanaf de buitenkant niet te zien waar het leven begint. Het beste kun je in dat geval steeds kleine stukjes afknippen tot je in de kern van de nagel een donkerder puntje ziet verschijnen, dan weet je dat je dichtbij het leven zit.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Knippen is niet aan te raden, dit zet de nagelplaten open en dat willen we niet: knippen is de grootste oorzaak van splijtende nagels. Om sterke en gezonde nagels te krijgen, is het daarom veel beter om je nagels te vijlen.
Er is niet een vaste tijdperiode waarbinnen je de nagels van je hond moet knippen. Je moet ze simpelweg knippen wanneer ze te lang zijn. Twijfel je of de nagels van je puppy te lang zijn? Probeer eens of je een velletje papier onder de nageltjes kunt schuiven.
Knip de nagels bijna helemaal recht af en rond ze een beetje rond de hoeken om de nagels sterk te houden. Door de nagel recht te knippen, verklein je de kans op het ontwikkelen van ingegroeide nagels. Knip je nagels met veel kleine sneden en probeer niet de hele “vrije rand” met één enkele snede weg te knippen.
De algehele kosten van een ingreep zijn dus erg afhankelijk van het type behandeling die jouw hond ondergaat. Gemiddeld liggen de kosten voor enkel een narcose rond de 65 euro.
Hoe werkt een nagelknipper? U legt uw nagel onder de knipper en duwt met uw andere hand op de (vergrote) hendel. Dankzij de gebogen knipranden wordt de nagel halfrond afgeknipt. Als u uw nagel in de elektrische knipper steekt, knipt het apparaat op batterijen de nagels (gebogen) af.
Dit is een veelgestelde vraag. Katten hebben – net als honden – achttien nagels: vijf aan elke voorpoot en vier aan elke achterpoot.
Konijnen hebben aan elke voorpoot 5 nagels, waarvan 1 duimnagel en 4 nagels aan de achterpoten. De nagels van konijnen en knaagdieren groeien ook altijd door. Tamme dieren kunnen hun nagels vaak niet voldoende slijten, waardoor ze te lang worden.
Waarom is belangrijk kattennagels te knippen? Omdat de nagels worden ingetrokken als de katten lopen, slijten ze nauwelijks. Ze groeien echter voortdurend terug, net zoals nagels bij mensen. Daarom moeten ze regelmatig worden kortgeknipt.