Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft dus extra vitamine D nodig. D Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen.Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
“Haal opgelucht adem: af en toe eens die vitamine D-druppeltjes vergeten, kan echt geen kwaad. Van de druppeltjes die je toedient, heeft je baby niet élke dag de volledige dosis nodig. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: het teveel kan dus opgeslagen worden, zodat het lichaam een reservevoorraadje heeft.
Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten, en ook zorgt het voor een verhoogde weerstand, sterke tanden en een goede spierfunctie. Voor kinderen en baby's tot 4 jaar wordt geadviseerd extra vitamine D te slikken, omdat zij dit nog onvoldoende uit voeding en zonlicht halen.
Je lichaam heeft vitamine D nodig om calcium en fosfor uit je voeding op te nemen. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke en gezonde botten en tanden. Vitamine D is ook belangrijk voor een goede werking van je spieren, nieren en je immuunsysteem.
Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.
Je kan je baby zijn vitamines geven door de druppels op een lepeltje te doen of via een pipet. Een alternatief is de druppels te mengen met de voeding van je baby, bijvoorbeeld in zijn fruithapje. Zorg er wel voor dat je dit doet nadat je zijn voeding hebt opgewarmd, zodat de vitamines niet verloren gaan.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
Een gebrek aan vitamine D veroorzaakt rachitis bij kinderen. Bij volwassenen leidt een langdurig ernstig gebrek aan vitamine D door onvoldoende mineralisatie van het bot tot osteomalacie met diffuse bot- en spierpijnen en proximale spierzwakte (pijn in de bovenbenen en heupen, moeite met overeind komen, waggelgang).
Davitamon is misschien wel het bekendste merken voor vitaminepillen, en richt zich vooral op een goede werking van de weerstand en spieren. De pillen zijn suiker-, lactose-, en glutenvrij, waardoor ze binnen bijna ieder dieet passen. Door de erg kleine ronde vorm neem je de pillen makkelijk in.
Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
Alle kinderen hebben vitamine D nodig tot ze 4 jaar zijn, ongeacht het type voeding. Flesvoeding bevat al vitamine D, maar maak je geen zorge dat je baby te veel (meer dan 25 microgram per dag) vitamine D binnenkrijgt. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft berekend dat die kans nihil is.
Davitamon haalt veertien partijen van voedingssupplementen terug. De reden hiervan is dat deze producten mogelijk een stof bevatten genaamd ethyleenoxide. Bij langdurig gebruik kan deze stof gezondheidsproblemen opleveren.
Baby's (en kinderen tot 4 jaar) krijgen het advies om ook extra vitamine D te slikken. Zij kunnen het namelijk onvoldoende uit hun voeding en uit het zonlicht halen. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
Baby's hebben extra vitamine D nodig vanaf de achtste dag, ongeacht hoeveel borstvoeding of flesvoeding ze krijgen. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram per dag. Vitamine D-druppels koop je bij de drogist.
Bij flesvoeding kun je de vitamine D en vitamine K druppels eenvoudig door de fles mengen. Doe dit wel nadat je de fles hebt opgewarmd; zo voorkom je dat er vitamines verloren gaan. Is je kindje al wat groter en krijgt het al fruithapjes? Dan kun je de vitamine D druppels ook door het hapje mengen.
Heb jij een vitamine D-supplement nodig? Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen.
Een langdurig en ernstig vitamine-D-tekort kan leiden tot het verweken van botten (osteomalacie). Bij volwassenen en ouderen kan als gevolg van osteomalacie op den duur osteoporose optreden. Osteoporose is botontkalking die op latere leeftijd optreedt.
De duur van het herstel is afhankelijk van je leeftijd en hoe laag het vitamine D gehalte in het bloed is. Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Vitamine D zit van nature niet in heel veel verschillende producten. Koploper is vette vis, met enige afstand gevolgd door vlees en eieren. Per 100 gram [2]: Paling (gerookt) 20,4 mcg.
Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om elke dag 15 tot 30 minuten met handen en gezicht onbeschermd in de zon te zijn. Kinderen moeten altijd beschermd de zon in. Het is niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D je aanmaakt.
De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; 2e dag 20 cc per voeding, 3e dag 30 cc etc. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding.
Vitamine D wordt door het lichaam zelf gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen hebben.