Volgens de legende werd de pretzel al in het jaar 610 gebakken door Italiaanse monniken als traktatie om jonge kinderen te belonen voor het leren van hun gebeden. De specifieke vorm is een verwijzing naar de kruislings voor het lichaam gevouwen armen tijdens het bidden.
Pretzels recept | De Notenshop. * De typische kleur en glans van een echte Duitse pretzel komt door een zogeheten loogbad met natriumhydroxide. Natriumhydroxide mag in Nederland niet voor consumptie verhandeld worden. In Duitse bakwinkels wordt het ook wel verkocht als “Brezellauge”.
De pretzel werd uitgevonden door Europese monniken in de vroege middeleeuwen, mogelijk in de 6e of 7e eeuw. De monniken gebruikten de kenmerkende knoopvorm van de pretzel om de Heilige Drie-eenheid te vertegenwoordigen, waarbij de drie gaten in de pretzel de Vader, de Zoon en de Heilige Geest symboliseerden.
Ze werden gezien als een symbool van geluk, voorspoed en spirituele vervulling . De drie gaten in de traditionele pretzelvorm hebben door de jaren heen ook een religieuze betekenis gekregen. Deze worden soms gezien als representatief voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
In Duitsland is de Pretzel beter bekend als een Brezel, en kom je hem in elke bakkerij tegen. De vorm van een Pretzel zou een religieuze betekenis hebben: de gaten in de krakeling zouden staan voor de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Volgens de legende werd de pretzel al in het jaar 610 gebakken door Italiaanse monniken als traktatie om jonge kinderen te belonen voor het leren van hun gebeden. De specifieke vorm is een verwijzing naar de kruislings voor het lichaam gevouwen armen tijdens het bidden.
Sommigen zeggen dat ze oorspronkelijk "bracellae" werden genoemd, de Latijnse term voor "kleine wapens", waaruit de Duitsers later het woord "bretzel" afleidden. Volgens anderen werden de eerste pretzels "pretiolas" genoemd, wat "kleine beloningen" betekent, en werden ze uitgedeeld door de monniken wanneer hun jonge leerlingen hun gebeden correct reciteerden.
Zo luidt een versie van het verhaal. Feit en overlevering, door elkaar gezeefd in 1500 jaar als meel en zout in een kom, veranderen uiteindelijk in waarheid, net zoals een paar simpele ingrediënten brood worden. Tegenwoordig symboliseren pretzels de christelijke vastentijd, wanneer de gelovigen 40 dagen vasten of zich richten op een andere devotionele praktijk.
In de eeuwen daarna vond de pretzel zijn weg naar de geschiedenisboeken en de Europese cultuur. In 1440 was de vorm van de pretzel een symbool van geluk, een lang leven en welvaart. In 1450 aten Duitsers pretzels en hardgekookte eieren als avondeten op Goede Vrijdag, de dag van vasten.
Een pretzel of zoute krakeling is een broodje of zoutje. Het deeg met grove zoutkorrels erop wordt gewoonlijk in de vorm van een knoop gebakken. Pretzels bestaan in verschillende soorten en maten, zacht of hard, groot of klein.
Sesam-, maan-, zonnebloem-, pompoen- of karwijzaad, kaassaus en spekjes . Beieren genieten vooral van hun pretzels in de late ochtend met Weißwürst, zoete mosterd en een biertje.
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
Er was een tijd dat pretzels alleen tijdens de vastentijd werden gegeten . Ze verschenen elk jaar op Aswoensdag en verdwenen op Goede Vrijdag. De traditie gaat terug tot de vijfde eeuw. Blijkbaar is er zelfs een manuscript in de Vaticaanse bibliotheek uit die periode dat een pretzel tijdens de vastentijd laat zien.
Als we in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland zijn, mag een heerlijke zoute bretzel of brezel (of pretzel) niet ontbreken. In Zwitserland heb je ze zelfs voorverpakt met een dikke laag gezouten boter ertussen. Het is maar goed dat die niet in Nederland verkrijgbaar zijn, anders zou ik die veel te veel eten.
Duitsland en Oostenrijk zijn de enige landen die pretzels recht doen. Steek de grens over naar een ander Europees land en die zoute, zachte, warme pretzels verdwijnen. Het is een misdaad.
Halverwege de 19e eeuw merkte een bakker op dat pretzels die te lang waren afgekoeld hard werden, waardoor ze een duurzame en innovatieve traktatie werden . Deze harde pretzel was erg populair onder troepen van de Unie tijdens de Burgeroorlog, die de lang houdbare pretzels meenamen naar de oostkust, waardoor de snack nog populairder werd.
Hoe de pretzel ooit is ontstaan, is eigenlijk een raadsel. Het recept zou in de Middeleeuwen ontdekt zijn door monniken in Europa.In Italië zouden monniken de restjes van het deeg, in de vorm van een krakeling, aan hun leerlingen cadeau geven.
Hoewel er veel klassieke Oktoberfest-gerechten zijn, vooral in München tijdens het Oktoberfest, van schweinshaxe (geroosterde varkensschenkel) tot spätzle (kaaspasta) tot steckerlfisch (geroosterde vis op een stokje), zijn er hier in eigen land maar weinig dingen die beter passen bij Duits bier dan loogpretzels .
Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland. Sauerbraten is een Duits vleesgerecht dat kan worden bereid door het smoren van diverse vleessoorten. Meestentijds wordt rundvlees gebruikt, maar soms ook kalfsvlees, lamsvlees en schapenvlees.
Apostel Paulus stelt dus in de Bijbel dat een christen offervlees mág eten, mits: Je er geen gewetensbezwaren tegen hebt; Je andere christenen er niet mee belast; Je niet weet of het vlees geofferd is/als je het christelijk geloof daarmee in een negatief daglicht stelt.
Het christendom legt zijn gelovigen enkele 'musts' op, zoals: vasten voor Pasen, eten delen met anderen en op vrijdag geen vlees eten. Daarom is vrijdag ook voor velen 'visdag'. Wat christenen volgens hun geloof absoluut moeten vermijden, is zoetigheden en grote maaltijden tijdens de vastenperiode.
In alle Duitse bakkerijen behoort een Pretzel standaard tot het assortiment. Vaak kun je deze kant en klaar, mét lekker beleg erop, kopen voor nog geen 2 euro.
Pretzel komt van een Duits woord dat nu in het moderne standaard Duits gespeld wordt als Brezel . De Engelse spelling pretzel met p weerspiegelt waarschijnlijk de uitspraak van Brezel in een van de dialecten van Zuid-Duitsland.
Een pretzel (/ˈprɛtsəl/ PRET-səl; van het Duits: Breze(l) of Bretzel, uitgesproken als [ˈbʁeːtsl̩] of [ˈbʁɛtsl̩]) is een soort gebakken deeg dat meestal in een knoopvorm wordt gevormd.
Er zijn twee hoofdtypen pretzels, en elk heeft een kenmerkende textuur. Er is de zachte pretzel, vaak de authentieke pretzel genoemd, omdat dit de versie was die hier als eerste werd gebracht. Dan is er de harde pretzel, die oorspronkelijk in 1850 in Pennsylvania werd gemaakt.