Omdat bij het rietendak het water beter verspreid van het dak komt druppelen dan bij een pannendak(in tijd en plaats), wordt bij riet de waterafvoer van oudsher op maaiveldniveau geregeld. Dit is vaak een simpeler en goedkoper systeem dan het aanleggen van regengoten direct onder het dak.
De nadelen van een rieten kap: Heeft meer onderhoud nodig dan andere vormen van dakbedekking; Riet is kwetsbaar voor brand; Een rieten dak is duurder in aanschaf en onderhoud.
Omdat het vee veel vocht en condens uitstoot, wat niet bij het drogende hooi mag komen, staan de koeien, varkens, of schapen letterlijk 'onder de pannen'. Boven de hooizolder ligt een rieten dakbedekking voor extra ventilatie zonder condensvorming, zodat het hooi mooi droog de winter doorkomt.
Als u aan het overwegen bent om uw dakpannen te laten vervangen voor een rieten dak dan kunt u er van uit gaan dat dit er niet goedkoper op gaat worden. Een rieten dak is duurder dan een pannendak aanleggen.
Warm in de winter, koel in de zomer
Daarnaast reflecteert een rieten dak de warmte beter, waardoor u in de zomer een koel huis heeft en het in de winter juist lekker warm blijft. Halen we het riet aan het einde van de levensduur van uw dak, dan wordt het hergebruikt als meststof of als brandstof in energiecentrales.
De gemiddelde warmteweerstand van een rieten dak zonder aanvullende thermische isolatie over een periode van 30 jaar bedraagt 4,2 m²K/W. Wordt een hogere isolatiewaarde verlangd bij een bestaande kap dan kan aanvullend geïsoleerd worden.
Een rieten dak, mits goed ontworpen, vakkundig aangebracht en goed onderhouden is een verantwoorde investering voor jaren. De levensduur zou minimaal 25 jaar moeten zijn. Maar 40 jaar of langer is geen uitzondering.
Zonnepanelen kunnen zowel op een nieuw als op een bestaand rieten dak goed toegepast worden. In een nieuw te dekken dak is het aanbrengen van zonnepanelen uiteraard eenvoudiger en minder tijdrovend. De laatste jaren is er een flinke opmars geweest in de toepassing van zonnepanelen en collectoren.
De onderconstructie
De rieten dakbedekking moet aangebracht worden op een stevige onderconstructie bestaande uit een sporen (of gordingen) kap. Op de sporen worden de rietlatten bevestigd. Allereerst komt bij de traditioneel open constructie op de rietlatten een laag spreiriet van 2 a 3 cm.
Van een rieten dak naar dakpannen
Mocht u een rieten dak hebben en u overweegt om uw dak te laten vervangen door een pannendak zult u ook eerst naar de gemeente moeten stappen voor het aanvragen van een vergunning. Voor deze vergunning moet er worden gekeken naar de draagconstructie van het huis.
Riet heeft door zijn holle stengel een goede isolerende en warmte reflecterende werking. Het brengt dus koelte in de zomer en warmte in de winter en past daarmee prima in de tendens om zuinig om te springen met energie. Een rieten dak past dan ook goed bij energiezuinige huizen.
Een rieten dak wordt in Nederland al eeuwenlang toegepast, vroeger was het goedkoop en praktisch, nu is het een duurzame dakconstructie met hoge isolatiewaarden in het hogere segment. Riet wordt algemeen hoog gewaardeerd, geeft meerwaarde aan de woning en is geliefd bij velen.
Naast dat een rieten dak een warme, natuurlijke uitstraling heeft is het ook een energiebesparende dakbedekking vorm. Riet heeft namelijk een goede isolerende werking. Oftewel in de winter blijft de warmte goed binnen en in de zomer blijft het koel in huis.
Een rieten kap is net zo brandveilig als een pannendak: in beide gevallen is er geen 100% garantie. Door een goede onderconstructie wordt een rieten dak nog brandveiliger. En met bliksembeveiliging ter preventie en/of een sprinklerinstallatie die aangaat bij een eventuele brand wordt het risico op brand minimaal.
Een rieten dak heeft een groter risico om in brand te vliegen dan bijvoorbeeld een pannendak. Maar ook bij rieten daken zijn er op dit gebied positieve ontwikkelingen. Veruit de belangrijkste is het niet meer 'los' dekken van het riet. In plaats daarvan wordt riet steeds vaker aangebracht op gesloten platen.
Het rieten dak is een oer-Hollands product. Het riet uit de rietgebieden in de kop van Overijssel en het begin van Friesland is het meest geschikt als dakbedekking. In deze gebieden wordt het riet speciaal voor rietbedekking gekweekt en op een aparte manier gesneden.
Wil je zonnepanelen in jouw tuin of weiland te plaatsen dan dient dit te voldoen aan de volgende voorwaarden: De constructie mag niet hoger zijn dan 5 meter. De constructie dient te voldoen aan het geldende bestemmingsplan. Informeer bij jouw gemeente of je de zonnepanelen vergunningsvrij mag plaatsen.
Bij Feenstra kunt 3 complete zonnepanelen pakketten kopen. Deze pakketten verschillen onderling op basis van bijvoorbeeld rendement, opgewekte energie, gemiddelde opbrengst.
In Nederland moet je de hoeveelheid Wattpiek met 0.85 vermenigvuldigen om het aantal kWh wat een paneel opwekt te achterhalen. Standaard zonnepanelen hebben een vermogen van rond de 370Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo'n 315kWh op.
Als het gaat om kwaliteit bestaat er zowel in Nederland als in China verschil van soort tot soort en van oogst tot oogst. Daarom is Chinees riet zeker geen tweederangs riet, maar kan een vakkundige rietdekker ook met riet uit China een schitterend rieten dak voor u bouwen.
Het gemiddelde uurloon van een rietdekker is € 47,- per uur. De prijs die gemiddeld gerekend wordt voor een strekkende meter keramische vorst is € 85,- per meter.
Voor de ideale dikte van een rieten dak hanteert de Vakfederatie Rietdekkers een dikte van circa 30 cm (met een uitloop naar 25 centimeter aan de bovenzijde nok van het rieten dak) Deze gemiddelde dikte is afhankelijk van de dakhelling en lengte van het dak.