Meer dan 12.500* gelovige mensen in Nederland sluiten geen verzekeringen af omdat zij menen dat dit conflicteert met het geloof in God. Ze betalen dus ook geen premie voor de zorgverzekering. Deze groep staat bekend als de gemoedsbezwaarden. Zij geloven in Gods plan, waardoor verzekeren dus niet relevant is.
Met een verzekering koop je die zekerheid bij iemand anders af en dat is niet volgens het woord van God." Het is niet zo dat je als gemoedsbezwaarde er financieel op vooruit gaat. Wie gemoedsbezwaard is, betaalt in plaats van premies voor de volksverzekeringen een vervangende inkomstenbelasting.
Voor iedereen die in Nederland woont of werkt, geldt de verplichting om een zorgverzekering te hebben. Wilt u door uw geloof of levensovertuiging geen zorgverzekering? Dan kunt u een vrijstelling van de verzekeringsplicht aanvragen. Dit is vrijstelling vanwege gemoedsbezwaren.
De Nederlandse overheid komt Gemoedsbezwaarden tegemoet, door de verplichting om een zorgverzekering af te sluiten af te schaffen. Gemoedsbezwaarden zijn dus niet verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Gemoedsbezwaarden betalen geen zorgpremie. Ze betalen via hun inkomen wel een premievervangende belasting.
Basisverzekering verplicht
De overheid stelt vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit. U mag en kunt alleen een basisverzekering afsluiten als u in Nederland woont.
Heb je geen EU-nationaliteit?Dan kun je pas een zorgverzekering afsluiten vanaf de afgiftedatum van je verblijfsvergunning. Totdat je jouw verblijfsvergunning hebt ontvangen is het wel mogelijk om vrijwillig een tijdelijke verzekering af te sluiten.
Zorgverleners kennen het loket niet en huisartsen en ziekenhuizen weten niet dat dak- en thuislozen recht hebben op een zorgverzekering. Een zorgverzekering is voor elke Nederlander verplicht, ook als diegene dat niet kan betalen.
Ben je niet verzekerd, dan krijg je een brief van het CAK waarin je wordt aangespoord om binnen drie maanden een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet? Dan volgt er een eerste en daarna een tweede boete. Als je een boete krijgt, betaal je € 472,25 (2023) per keer.
Als je geen zorgverzekering hebt, dan moet je jouw zorgkosten zelf betalen.Ook kun je een boete krijgen. Heb je geen vast woon- of verblijfadres, dan kan het zijn dat je zorgverzekering door je zorgverzekeraar wordt beëindigd. Vaak kom je hier pas te laat achter.
U kunt naar een willekeurige huisarts, apotheker of, in noodgevallen, naar een eerste hulppost bij u in de buurt. Een arts of zorgverlener moet alle medisch noodzakelijke en spoedeisende zorg bieden.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Het aantal wanbetalers dat de zorgpremie niet betaalt, is in de periode 2014-2022 (op 31 december) afgenomen van bijna 326.000 naar 170.541 mensen. Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten.
Door werken in Nederland kan een buitenlandse werknemer verplicht zijn om in Nederland een zorgverzekering af te sluiten. De gezinsleden, die in het woonland (buitenland) verblijven, kunnen vaak géén zorgverzekering in Nederland afsluiten.
Het minst religieuze land ter wereld is China, met 61 procent overtuigde atheïsten, op ruime afstand gevolgd door Hongkong (34 procent) en Japan (31 procent). In deze landen is respectievelijk 7, 34 en 31 procent religieus.
Ja natuurlijk kan dat!Geloven op zich heeft niets met de kerk (gebouw, instituut) te maken, geloven is een kwestie tussen jou en God. Er zijn landen in de wereld waar het niet toegestaan is in de God van de Bijbel te geloven. Doet iemand dat toch dan kan de doodstraf daar op volgen.
De islam beveelt zijn volgelingen uitdrukkelijk aan om te discussiëren met mensen van andere religies. Moslims worden aangemoedigd om te leren hoe zij het beste met andersdenkenden over religie kunnen spreken. Geloof valt een ander niet op te leggen, je kunt hooguit iemand overtuigen.
Als u niet binnen 3 maanden na de datum van deze brief een Nederlandse zorgverzekering afsluit, dan krijgt u een boete van € 496,74.
Ten eerste stijgen de lonen in de sector.Daardoor wordt zorg duurder en dat moet worden betaald uit de premie. Ook de stijgende prijzen voor alles, van medicijnen tot hulpmiddelen, werken door in de premie. Daar komt nog bovenop dat we met zijn allen, vooral door de vergrijzing, ook meer zorg nodig hebben.
Boetes voor onverzekerde auto
Als je na 28 dagen nog geen verzekering hebt, krijg je een herinnering van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Je hebt dan nog even om de verzekering te regelen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete voor het bezitten van een onverzekerde auto. Deze boete is (in 2023) 450 euro.
Vorig jaar werden ruim 58.000 declaraties ingediend onder de Regeling Onverzekerbare Vreemdelingen.In 2021 waren dat er nog zo'n 43.000 en het jaar daarvoor zo'n 37.000. Ook de hoeveelheid geld die eraan werd uitgegeven groeide, van 43 miljoen euro in 2019 naar 51,4 miljoen in 2022.
Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit.
Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Volgens de wet hebt u alleen recht op een bijstandsuitkering als u ergens ingeschreven staat. Alleen een postadres regelen bij vrienden of familie is dus niet voldoende: u woont dan immers niet op dat adres.
Voor het afsluiten van een zorgverzekering heb je een adres nodig dat is geregistreerd in de BRP (Basisregistratie personen). Dit kan een woonadres of een briefadres zijn.