Dat is omdat je telefoon zowel een ipv4 als ipv6 ip-adres krijgt van je WiFi router, van ipv6 heeft hij er 2 waarvan er 1 tijdelijk is, dat zal dan die van regel 4 zijn. Je mobiel is in 1ste instantie alleen verbonden met de WiFi van je router waar hij de verschillende types ip-adressen van krijgt.
Elke computer die verbonden is met een netwerk, moet een uniek IP-adres hebben. Dat wil zeggen als je twee computers hebt op je netwerk, moeten beide een verschillend IP-adres hebben om met elkaar te kunnen communiceren.
In IPv4 is een IP-adres een reeks van 32 bits. De adresruimte van IPv4 bevat daarom maximaal 232 = 4.294.967.296 IP-adressen. Dat is minder dan er mensen op aarde zijn.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie. Alleen wanneer er iets strafbaars is gedaan en een officier van justitie opdracht geeft aan de internetprovider, zullen ze dit doen.
Wil je je IP-adres veranderen, dan heb je een VPN nodig. Zo'n 'virtual private network' laat je anoniem surfen op het internet door je eigen IP-adres te veranderen naar dat van de VPN-server. Je online activiteit kan daardoor niet teruggeleid worden naar jou als persoon.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen.
Het HvJ oordeelt dat een dynamisch IP-adres in beginsel geen gegeven is welke direct is te herleiden naar een persoon. Echter, is een persoonsgegeven in de zin van artikel 2 van de Privacyrichtlijn ook elk gegeven, waarmee een persoon indirect kan worden geïdentificeerd.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Je IP-adres vinden
Om het IP-adres van je telefoon te vinden, ga je achtereenvolgens naar Instellingen > Info telefoon en Status. Je huidige IP-adres wordt weergegeven tussen andere informatie, zoals je IMEI en je Wi-Fi MAC-adres: Operators van mobiele telefonie en internet wijzen ook een zogenaamde openbare IP-adres.
In 2013 werd er per IP-adres gemiddeld zo'n 5 of 6 euro betaald, in 2014 steeg dat naar 7 tot 8 euro en vorig jaar schommelde de prijs volgens Bais tussen de 9 en 12 euro. Toch leuk als je toevallig nog wat IP-adressen hebt liggen.
Afhankelijk van de blokgrootte betaal je nu tussen de 20 en 25 euro per adres. Onderstaande grafiek laat zien hoe dit bedrag al jaren gestaag oploopt.
Als je met een ander wifi-netwerk verbindt of verhuist, verandert je IP-adres met je locatie mee. De meeste internetproviders gebruiken dynamische IP-adressen die niet specifiek aan je apparaat worden toegewezen. Als je wilt kun je echter ook een statisch IP-adres krijgen.
De meeste laptops en andere apparaten met WiFi of netwerkaansluiting staan automatisch op een dynamisch IP adres ingesteld. Dat houdt in dat je een IP adres van de DHCP server krijgt toegewezen. Hiervoor hoef je zelf niets in te stellen, wel zo makkelijk.
Ziggo heeft een dynamisch IP systeem. Als er bij voorbeeld een DHCP server wordt gewisseld of iets dergelijks, krijg je een ander IP adres, soms na jaren soms na een paar maanden.
Het makkelijkst is om hiervoor een speciaal programma te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld zijn Who's On My WiFi of Wireless Network Watcher en er zijn er ongetwijfeld meer te vinden. Je thuisnetwerk is de verzameling apparaten die met elkaar - bedraad of draadloos - verbonden zijn.
In het bevolkingsregister in de gemeentearchieven staat vermeld wie er op een bepaald adres heeft gewoond. Je kunt hier op straatnaam zoeken in het huis- of woonregister en krijgt dan een lijst te zien van mensen die achtereenvolgens op dat adres gewoond hebben.
Mensen zoeken op Google
Tik de naam tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld "sophie de groot". Probeer ook voorletter en achternaam: "s. de groot". Voeg toe wat je weet over deze persoon, bijvoorbeeld woonplaats, club of bedrijf. Tip: kijk ook bij afbeeldingen.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.