Je pup heeft de eerste maanden nog een melkgebit dat bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Dit gebit zal tussen de 3 en de 7 maanden geheel wisselen voor een volwassen gebit. Tijdens het wisselen kan het gebit van je pup extra gevoelig zijn met eten en kauwen.
Wanneer begint het wisselen van tanden bij de hond? Vanaf ongeveer vier tot zes maanden beginnen de eerste melktanden uit te vallen. Deze maken plaats voor de volwassen tanden die blijven – tenzij ze op latere leeftijd uitvallen. Na ongeveer drie maanden en veel kauwen is het wisselen voorbij.
Soms komt het voor dat je pup aan de diarree is wanneer de periode van tanden wisselen is aangebroken. De ontlasting is soms wat onregelmatiger dan normaal. Ook kan je pup ineens gaan overgeven. Tijdens de wisselperiode van je pup willen de oren nog weleens gaan hangen.
Vanaf de leeftijd van 16 weken zal een pup zijn melkgebit langzaam gaan wisselen en zal het blijvende gebit langzaam doorkomen. Na 28 weken zal het melkgebit helemaal vervangen zijn door het blijvende gebit. Dit blijvende gebit telt 42 tanden en kiezen, 14 meer dan in het melkgebit.
De meeste puppy's starten op een leeftijd van drie maanden met wisselen. Dit duurt ongeveer twee maanden. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het wisselen bij honden?
Een puppy zal meestal stoppen met bijten tussen de leeftijd van 8 en 12 maanden oud, hoewel sommige rassen hier langer over kunnen doen.
Volgens de Amerikaanse Kennel Club mogen puppy's jonger dan 10 weken niet langer dan een uur alleen gelaten worden. Van 3-6 maanden mogen ze niet langer alleen gelaten worden dan hun leeftijd in maanden (bijvoorbeeld, puppy's van 3 maanden mogen niet langer dan 3 uur alleen zijn).
Als de tanden uit gaan vallen ben je eigenlijk al veel te laat. Dit betekent dat er ontstekingen in het tandvlees zitten waardoor de tanden en kiezen loslaten. Deze ontstekingen kunnen ook in de bloedbaan terechtkomen en voor orgaanbeschadigingen zorgen. Let dus goed op het eetgedrag van jouw hond!
Wisselen van de melktanden
Door de groei in de kroon van het permanente element lost de wortel van het melkelement steeds verder op. Uiteindelijk hangt het melkelement alleen nog maar aan het tandvlees en valt eruit. Een normaal wisselend element heeft dus uiteindelijk geen wortel meer.
Is er een hele tand uit de bek van je hond is gevallen, zoek deze dan zo snel mogelijk op en pak hem voorzichtig op. Net als bij mensen die een tand verliezen mag de wortel van de tand niet aangeraakt worden, omdat hier het kwetsbare wortelvlies zit.
Wanneer het tanden wisselen puppy proces start, kan het voorkomen dat jouw kleintje nóg meer op van alles begint te bijten of kauwen. Dit is Je hondje kan flink last hebben van zijn tanden en tandvlees, maar let wel op dat je hem duidelijk laat weten dat het niet goed is om overal op te bijten.
Op een leeftijd van drie maanden gaat de pup wisselen en komt het blijvende gebit door. Ook hier geldt weer dat eerst de voortanden en snijtanden wisselen en pas op een leeftijd van vier tot zeven maanden de hoektanden en kiezen.
In de meeste gevallen is een slechte mondhygiëne de boosdoener van stank uit de bek van je hond. Net als bij mensen kan het negeren van mondhygiëne bij honden leiden tot de opbouw van bacteriën, tandplak en tandsteen, wat resulteert in een slechte adem.
Zodra je puppy begint te bijten, haal je hand rustig weg en geef je pup het speelgoed of kauwstaafje ervoor in de plaats. Hiermee leert je pup waar hij wél op mag kauwen en geeft hem bovendien een uitlaatklep voor zijn natuurlijke kauwbehoefte.
Kleine honden groeien door tot ze 8 tot 10 maanden zijn. Middelgrote honden groeien door tot ze 12 maanden zijn (1 jaar). Grote honden groeien door tot ze 18 maanden zijn (1,5 jaar). Zeer grote honden groeien door tot ze 24 maanden zijn (2 jaar).
Het wisselen van tanden gaat gepaard met pijn en ongemak wat ervoor zorgt dat de bijt- en kauwbehoefte van je puppy juist zal toenemen. Ook hebben puppy's geen handjes om mee te voelen, maar willen ze wel de nieuwe wereld waarin ze leven ontdekken. Dit doen ze veel met de bek door te happen, kauwen en bijten.
Tanden worden alleen getrokken als ze problemen veroorzaken. Meestal is er sprake van pijn en voelen dieren zich na de behandeling stukken beter. Natuurlijk willen we het liefst zoveel mogelijk tanden behouden, maar dit is niet altijd mogelijk. Honden en katten kunnen prima functioneren zonder tanden en kiezen.
De wortels van melktanden zijn kleiner, dunner en minder gebogen als die van een volwassen tanden. Wanneer de volwassen tand begint door te breken, duwt deze de melktand steeds verder omhoog. Hierdoor lost de wortel van de melktand op en valt de tand vaak gemakkelijk uit.
Niet zo vaak als bij onszelf: wanneer de hond geen gebitsproblemen heeft, is 2 tot 3 keer per week poetsen voldoende. Wanneer er gebitsproblemen spelen is het belangrijk met uw dierenarts te overleggen hoe vaak de tanden van uw hond gepoetst moeten worden.
Hond hapt met voortanden
Een hond die 'nibbelt', dus zachtjes met zijn voortanden knabbelt aan je kleding of huid, bedoelt dit waarschijnlijk heel vriendelijk. Maakt je hond een duidelijke hap beweging, dan zal hij daarmee waarschijnlijk willen waarschuwen om diegene op afstand te houden.
Kun je een hond combineren met je werk? Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt.
Hond uitlaten: minimaal drie à vier keer per dag
Het beste is om vier keer per dag je hond uit te laten, waarbij je de uitlaatrondjes verdeelt over de ochtend, middag en avond. Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.