Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Een lage eigenwaarde is simpel gezegd het gevoel dat jij niet waardevol genoeg bent om hier te mogen zijn en jezelf neer te zetten op aarde. Het heeft te maken met je zelfbeeld en zelfrespect; hoe negatiever jij over jezelf denkt, hoe lager je zelfrespect en eigenwaarde.
Betekenis zelfrespect
Als je zelfrespect hebt betekent dit dat je eigen mening en je gevoelens waarde hebben. Je hebt ook eerbied voor jezelf. Zelfrespect betekent dus dat je jouw mening waardevol vindt en dit betekent ook dat je niet snel de mening van iemand anders overneemt, tenzij goed beargumenteerd.
Een kind met eigenwaarde vindt zichzelf oké, met zijn positieve én negatieve eigenschappen: 'Ik mag er zijn, ik ben tevreden met mijzelf'. Zelfvertrouwen zegt iets over de overtuiging van het kind in zijn eigen kunnen: het vertrouwen dat een kind heeft in de dingen die hij doet en wat hij wel of niet kan.
Weten waar je goed in bent en dat regelmatig doen, zorgt voor een boost in je zelfvertrouwen. Je talent is vaak iets wat in je zit, wat je makkelijk afgaat en waar je heel goed in bent. Het kan echter ook komen door jarenlange oefening: hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt.
Zelfvertrouwen komt van binnenuit. Dat betekent dat je overtuigd bent van jouw kwaliteiten (ook leiderschapskwaliteiten), vaardigheden (ook jouw leiderschapsvaardigheden), jouw overtuiging en visie. Zelfvertrouwen heeft te maken met de juiste proporties aan eigenwaarde, positief zelfbeeld.
Een negatief zelfbeeld ontwikkelt zich niet vanzelf. Het ontstaat naar aanleiding van ervaringen waarbij je negatieve gedachten over je uiterlijk of gedrag had. Een negatief zelfbeeld ontwikkel je ook niet opeens: er gaat vaak een langere periode aan vooraf. Ook aanleg speelt een rol.
Een minderwaardigheidscomplex ontstaat doordat u te weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt. Mensen die hun karaktereigenschappen echter accepteren zoals ze zijn, komen zeer zelfverzekerd over.
Symptomen van een laag zelfbeeld
Je legt je negatieve eigenschappen onder een vergrootglas en je hebt niet of nauwelijks oog voor je positieve eigenschappen. Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden.
Per definitie nemen we echter enkel niet-nulle vectoren als eigenvectoren. De nulvector wordt soms een 'triviale eigenvector' genoemd. - een eigenwaarde kan 0 zijn, dit is geen probleem.
Geef je behoefte om gehoord te worden op. Formuleer je perspectief netjes zonder te pushen om gelijk te hebben. Als ze zeggen dat je ongelijk hebt en niet kunnen geloven dat je de dingen op die manier ziet, zeg dan beleefd: “Ik zie dat we het niet eens zijn. Laten we verder gaan.” Verander dan van onderwerp of ga weg.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Oorzaken van negatief denken, waaronder angst, persoonlijkheidstrekken, negatieve levenservaringen, depressie, negatieve zelfspraak, en invloed van de omgeving. Negativiteit over jezelf, met nadruk op zelfkritiek en zelfafwijzing. Het creëren van je eigen werkelijkheid en realiteit door middel van denken.
Behandelmethodes die zoal worden gebruikt bij een negatief zelfbeeld zijn: Competitive Memory Training (COMET), cognitieve gedragstherapie, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), schematherapie en Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
Wat is onzekerheid? Onzekerheid is het gevoel van twijfel over jezelf, of dat je de dingen wel goed doet. Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten.