Laatste zaterdag in juni: Veteranendag. 15 augustus (16 augustus): Bevrijding van toenmalig Nederlands-Indië 3e dinsdag in september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag) 7 december (8 december): Verjaardag prinses Catharina-Amalia.
Op alle overheidsgebouwen in Nederland hangt vandaag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17.
Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen
Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Op Koningsdag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit.
Koninkrijksdag. Op 15 december viert Nederland Koninkrijksdag. Op die dag wordt herdacht dat Koningin Juliana in 1954 het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in de Ridderzaal tekende.
Regels voor het uithangen van de vlag
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
Je kunt de vlag met de tas eraan laten hangen tot aan de diploma-uitreiking of tot aan het examenfeest. Dat is een eigen keuze. Wel even 's nachts binnenhalen. Volgens het vlagprotocol mag een vlag uit respect niet in het donker buitenhangen.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt, en ook geen wet die bepaalt wanneer het genoeg geweest is. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt. Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Geschiedenis. De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood.
Na de opstand was de facto de Statenvlag weer in gebruik bij de marine. Ruim een jaar later, op 1 december 1807, werd dit bij koninklijk besluit ook wettelijk geregeld. Wel werd de naam veranderd in Koninklijke Hollandsche vlag.
17 mei (18 mei): verjaardag koningin Máxima. Laatste zaterdag in juni: Veteranendag. 15 augustus (16 augustus): formeel einde Tweede Wereldoorlog. Derde dinsdag van september: Prinsjesdag (alleen in Den Haag)
De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. De vlag mag de grond niet raken! Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald.
Vlagschennis is het verbranden, verminken, beschrijven, vertrappen of beledigen van een vlag. In België en Nederland zijn er geen speciale wettelijke bepalingen die de schennis van de nationale vlag strafbaar stellen.
In heel Nederland hangen vandaag de vlaggen halfstok. Hiermee tonen we van zonsopgang tot zonsondergang ons respect en medeleven met de slachtoffers van de aanslagen en hun nabestaanden. Ook in het Midden-Oosten bij ATFME is de Nederlandse vlag halfstok gehangen.
Een vlag die halfstok wordt gehangen is een (nationale) vlag die niet aan de top van de vlaggenmast, maar slechts tot ongeveer de helft of 2/3 van de hoogte wordt gehesen en daar uitgehangen. Dit is een teken van rouw. Symbolisch hangt de onzichtbare vlag des doods boven de vlag die halfstok is gehangen.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
Tegenwoordig is de oranje wimpel geëvolueerd tot een feestelijke toevoeging aan de Nederlandse vlag. Alleen bij verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis komt de oranje wimpel tevoorschijn.
Landenvlag uithangen
Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen. Een vlag behoort de grond niet te raken. Vroeger werd een vlag die de grond wel raakte verbrand. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.
Het hijsen van de vlag. De vlag dient gehesen te worden aan een stok, waarvan de lengte zodanig is, dat de vlag (als zij halfstok is bevestigd) nimmer de grond raakt of het verkeer kan hinderen. Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of te blijven.
Spreekwoorden: (1914) De vlag strijken, d.i. onderdoen voor iemand; ook: doodgaan5); eig. de vlag laten zakken6) ten bewijze van overgave; syn. van het zeil strijken; vgl.
Bij het opvouwen dient u onze nationale driekleur langs de banen in drieën te vouwen, zodanig dat de witte baan tussen de rode en de blauwe in komt te liggen. Daarna moet de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen worden, waarbij het blauw aan de buitenkant komt. Ten slotte herhaalt u dit nog een keer.
Een gehesen vlag mag het verkeer niet hinderen. Laat de vlag bij voorkeur niet hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag 's nachts wel laten hangen, dan is het gebruikelijk om deze te verlichten zodat de kleuren goed zichtbaar zijn. Gebruik alleen de vlag en niet de oranje wimpel.