Op 13 april 1945 kwamen de geallieerde troepen in een lange colonne militaire voertuigen ons grondgebied vanuit Assen binnenrijden om de Duitsers te verjagen. De “bevrijders” werden met groot gejuich ontvangen en overal ging na vijf jaar Duitse bezetting de Nederlandse driekleur in top.
Op alle overheidsgebouwen in Nederland hangt vandaag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17.
Zwolle – Vandaag, woensdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Het is het 77 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop. Om stil te staan bij de 77 jaar vrijheid hangt op de Peperbus de Nederlandse en de Canadese vlag in top.
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Je mag als inwoner, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen, dus ook op 17 april. In de woorden van burgemeester Koelewijn: “Onze vlaggen kleuren de stad op 17 april als symbool van onze vrijheid en saamhorigheid!
Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen
Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Op Koningsdag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit.
Regels voor het uithangen van de vlag
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen. Wat daarnaast meespeelt is het feit dat de driekleur van de vlag dan niet meer zichtbaar is.
Een vlag, volledig gehesen of halfstok, mag nooit de grond raken en/of het verkeer hinderen. Volgens de vlaginstructie geldt dat de vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang uitgehangen wordt.
Koningsdag. Koningsdag tevens de verjaardag van Koning Willem Alexander.
Over hoe lang je de vlag mag uithangen, bestaan geen regels. Ook is er geen gebruikelijke tijd vastgesteld. Sommige scholieren laten hem één dag hangen, andere wachten tot hun diplomering. Het is in ieder geval nooit strafbaar om je vlag uit te hangen, want dit mag altijd.
De omgekeerde vlag is een signaal waarmee wordt geïmpliceerd dat men zich in een noodsituatie bevindt. In de Nederlandse zeevaart werd met het omkeren van de vlag aangeduid dat een schip in nood verkeerde.
In veel straten in Nederland hangen al de hele dag vlaggen halfstok om oorlogsslachtoffers te herdenken. Normaal gesproken gebeurt dat op 4 mei pas na 18.00 uur, maar vanwege de coronapandemie is het vlagprotocol eenmalig aangepast. Het Comité 4 en 5 mei wil hiermee het gevoel van samenhorigheid versterken.
De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was.
' Het Openbaar Ministerie (OM) zegt hierover tegen de Volkskrant: 'Er bestaan in Nederland geen verboden van vlaggen of symbolen die te allen tijden gelden. Het OM vaardigt geen verbod uit op uitingen, maar beoordeelt of een bepaalde uiting een strafbaar feit oplevert.
De oorsprong van de wimpel begon in de tijd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, toen Willem I vorst was. In de tijd van de Franse bezetting wilde Willem I graag het rood van de vlag vervangen door oranje.
Elke vlag moet bij zonsondergang worden neergehaald en eventueel bij zonsopgang weer worden gehesen. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht mag deze na zonsondergang blijven hangen.
Een fatsoensregel is bijvoorbeeld dat je de vlag rond de schemering binnenhaalt. Het is namelijk zonde om de fraaie driekleur in het donker te laten verpieteren. Niemand kan hem zien. 'Daarom mag je je vlag wel 's nachts buiten laten hangen als je er een schijnwerper op zet,' legt van Westerhoven uit.
17 mei (18 mei): verjaardag koningin Máxima. Laatste zaterdag in juni: Veteranendag. 15 augustus (16 augustus): formeel einde Tweede Wereldoorlog.
De zwarte vlag
Dit betekent doorgaans een diskwalificatie. De zwarte vlag wordt dan getoond met een bord met daarop het startnummer van de Formule 1 coureur. De desbetreffende coureur moet direct de pitstraat in rijden en zich melden bij de wedstrijdleiding.
India. De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
Paars wordt in geen enkele vlag toegepast omdat dit geen primaire kleur is. Paars is namelijk een mengsel van blauw en rood.
In 1664 beklaagden de Staten van Zeeland zich over het feit dat in een resolutie van de Staten-Generaal de naam Hollandsche vlag gebezigd werd. Hierop werd de officiële naam van de vlag Statenvlag of Staatsche vlag.
Wereldwijd bevatten maar liefst 155 nationale vlaggen rood, 144 wit en 112 blauw (68 keer donker- en 44 keer lichtblauw).