Dit kan door verschillende dingen komen. Je kind kan bijvoorbeeld hoogbegaafd zijn of last hebben van andere oorzaken zoals leerproblemen, concentratieproblemen en motivatieproblemen. Als er spanningen thuis zijn of je kind zit niet lekker in zijn vel heeft dat ook invloed op schoolprestaties.
Haal je een keertje een onvoldoende dan kun je er misschien nog wel mee omgaan. Als je meer onvoldoendes haalt is dat lastiger en schiet je waarschijnlijk flink in de stress. Ons eerste advies is niet: Blijf kalm. Ik weet namelijk zelf dat dat gewoonweg soms echt niet lukt.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
De belangrijkste examens zitten allemaal in twee weken gepropt. Het is niet verstandig om pas voor het laatste examen te leren nadat het één na laatste examen is afgelopen. Een examen leer je niet twee dagen voor je aan het eindexamen moet gaan beginnen.
Het kan gebeuren dat je merkt nog maar één dag hebt om te leren voor een belangrijke toets. Misschien heb je dingen uitgesteld of had je te weinig tijd. Met discipline en focus kun je nog steeds slagen voor je examen, ook al heb je slechts één dag om je voor te bereiden.
Hoe leer ik voor een toets in 1 dag?Zo haal je binnen 24 uur een voldoende
Logisch leren. De laatste uren voor je toets zijn kostbaar en waarschijnlijk heb je niet de tijd om zeshonderd pagina uit dat super interessante lesboek te lezen. ...
Zorg ervoor dat je bij je vorige tentamen een paar extra velletjes papier vraagt die je leeg mee naar huis neemt. Schrijf ze thuis vol met een samenvatting voor je volgende tentamen en leg ze tijdens de toets stiekem op tafel. Iedereen zal denken dat je gewoon veel schrijft.
In het Nederlandse onderwijs gebruiken leraren voor het rapporteren van prestaties van leerlingen veelal de cijferschaal van 1 tot en met 10, waarbij een 6 als voldoende geldt.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief. Een manier om dit te doen is de Pomodoro techniek.