Vissen die hun eieren in een hol leggen. Ze doen dit mede om de eitjes goed te kunnen beschermen. Het holletje met daarin het legsel is gemakkelijk te verdedigen. Kersenbuikjes graven bijvoorbeeld twee kuilen in het zand voor een goede broedzorg.
Wellicht heb je nog nooit van 'm gehoord, maar het is een van de giftigste dieren van Europa: de pieterman. Deze vis komt voor in de Noordzee, wordt 10 tot 18 centimeter lang en graaft zich in de zeebodem in. Alleen zijn giftige stekels komen boven de bodem uit.
Het houdt planten om hun plek
De eerste reden om grind voor jouw aquarium te kopen, is dat het jouw aquarium planten op hun plek laat houden. Door jouw aquarium van een laagje grind te voorzien, kan je ervoor zorgen dat aquariumplanten goed kunnen wortelen.
het is misschien veel werk, maar ik raad aan alles eruit piepschuim eronder en opnieuw grind er in! kost je nu wat moeite maar bespaart een hoop problemen straks als je pech hebt. dus het beste is piepschuim en daar de stenen op leggen en dan pas het grind er in.
Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn. Voor je het gaat gebruiken, is het belangrijk het grind goed te wassen in een emmer met water. Vervolgens kun je een laag van ongeveer 3 centimeter op de bodem van je aquarium leggen.
Het zou wel logisch zijn dat de meeste vissoorten in ieder geval blauw en groen licht goed kunnen waarnemen, net zoals de goudvis in het onderzoek uit de jaren zestig. Dat zijn namelijk de lichtkleuren die elke vis tegenkomt, omdat ze het makkelijkst en het verst in het water doordringen.
De achterwand van het aquarium bepaalt de hele uitstraling van je aquarium. Een aquarium zonder een achterwand is niet meer dan een glasbak waar je de kamermuur doorheen kunt zien. Gelukkig zijn er veel aquarium achterwand soorten, zoveel dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken.
Aandachtspunten rotsen en stenen
Een kalk steen lost namelijk op in het water, de kalk mengt zich met het water waardoor je troebel water krijgt. Enkel en alleen de stenen en rotsen die de waterwaardes niet veranderen zijn geschikt om te plaatsen in de aquaria.
Bodemrot kun je voorkomen door de bodem niet te hoog te maken of door gebruik te maken van een wat grovere korrel. Ook een goed filter of filtersysteem helpt met de waterdoorstroming in de bodem.
Kalksteen ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Er kunnen daarom fossielen van zeedieren in voorkomen, zoals schelpen, ammonieten, of koralen. Blauwe hardsteen is bijvoorbeeld een vorm van kalksteen die veel restanten van zeelelies (crinoïden) bevat.
In een gemiddeld aquarium wordt een bodem van ongeveer 5 cm dik aangeraden met een grotere hoeveelheid achterin. Gebruik je een aquasoil? Dan kun je dit aanpassen aan de wensen van je planten en hardscape.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
Hoeveel grind voor een aquarium nodig zijn, kan met de Gravel calculator heel eenvoudig berekend worden. Daarvoor vermenigvuldigd men de maten van het aquarium (lengte = A in cm, breedte = B in cm) met de gewenste hoogte (C in cm) van sera Gravel, de som wordt erna door 1.000 gedeeld.
Het beste antwoord. Er zijn zeker giftige vissen. Bijvoorbeeld de blowfish, een kogelvis die zich bij gevaar opblaast. De vis wordt wel in Japan gegeten, zonder giftige organen via een speciale bereidingswijze.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.
Aquariumplanten zorgen voor een goede waterkwaliteit en voor gezonde vissen in je aquarium. Dit is enkel mogelijk wanneer de planten gezond zijn en kunnen groeien. De planten in aquaria hebben voeding nodig. Wanneer ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen zullen ze slecht groeien, verkleuren en uiteindelijk sterven.
Volg dan de volgende formule: Diepte in cm x breedte in cm x gewenste laagdikte : 1000 x 1.6 = het aantal kilo benodigde grind.
Meestal gaat het ook gewoon goed en dat beetje kalk dat een steen afgeeft aan het water kan ook geen kwaad. Dat lijkt me niet helemaal correct eigenlijk. In een bak waarin hard water nodig is (bv malawi/tanganyika) is dat idd geen probleem.
Breuksteen is een veel gebruikte steensoort bij cichlide aquaria, natuurlijk kan het ook gewoon in een gezelschapsbak.
kwarts en amethist
Kwarts is, net als de kwarts-aders die hierboven beschreven zijn, prima voor vrijwel alle aquaria. Let er wel op dat men in winkels vaak niet weten wat ze verkopen, en testen met een zuur kan zeker geen kwaad. Amethist is een ander smaakje kwarts met kleine hoeveelheden andere elementen erin.
Bij vrijwel alle andere opties ben je 'verplicht' de achterwand schoon te houden en dat klusje gaat je uiteindelijk opbreken. Zwart geeft een prima dieptewerking en je kunt de wand uiteindelijk laten begroeien. Puur vanuit praktisch oogpunt kies ik zwart.
Door een scherp mes te gebruiken verwijder je de kit. Niet je mes te haaks op het glas want dan heb je kans op krassen. Als je geluk hebt, kun je het grind in de bak laten terwijl je de achterwand lostrekt, maar het ligt een beetje aan de hoeveelheid kit waarmee deze is vastgekit aan het glas.