Je ziet bijvoorbeeld bij puppy's die even alleen zijn geweest, dat ze hun energie proberen kwijt te raken door te graven. Graven kan voor veel honden ook een manier zijn om weer rustig te worden na een stressvol moment, zoals bij honden die last hebben van verlatingsangst.
Honden kunnen graven als gevolg van een roofzuchtig instinct of ze kunnen graven om botten of speeltjes te begraven. Dit instinctieve gedrag is bedoeld om voedsel voor andere roofdieren te verbergen. Graven kan ook deel uitmaken van een nestinstinct, met name als uw hond drachtig is.
Een hond ligt graag op de bank, gewoon omdat de bank zo lekker ligt. Ook geeft een bank een mooi overzicht, zodat je als hond alles goed in de gaten kunt houden. Bovendien ruikt de bank naar het baasje en dat geeft een veilig en comfortabel gevoel.
Verlatingsangst kan echter verholpen worden. Ook kan je hond last hebben van bijvoorbeeld angst voor vuurwerk of onweer. Deze angsten kunnen ervoor zorgen dat je hond destructief gedrag gaat vertonen, zoals kauwen op en krabben aan je meubels.
Je kunt dit gedrag opmerken bij de hond wanneer deze zich broos voelt. Verbergen - De meest voor de hand liggende reden dat iemand graaft, is om iets te vinden. Wanneer je hond in zijn mand aan het graven is, kan dit zijn omdat hij daar iets heeft verborgen en dit terug probeert te vinden.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Maak een graafhoek ergens in je tuin weg van je planten en het grasveld waar hij zijn gang kan gaan (dat kan bijvoorbeeld een grote plastic zandkuil zijn). Begraaf daar hondenkoekjes, botten en kauwspeeltjes in die hij daar mag opgraven en je houdt er een blije hond en een tuin zonder gaten aan over.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Deze klieren aan de poten produceren ook feromonen, wat betekent dat honden deze geurende stoffen op de grond kunnen achterlaten en ze vervolgens door hun krachtige graafbeweging breed verspreiden. En dat kan andere honden laten weten “Hier was ik”.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Honden die graven uit verveling
Je ziet bijvoorbeeld bij puppy's die even alleen zijn geweest, dat ze hun energie proberen kwijt te raken door te graven. Graven kan voor veel honden ook een manier zijn om weer rustig te worden na een stressvol moment, zoals bij honden die last hebben van verlatingsangst.
Het kan namelijk voor een hond heel leuk zijn om lekker met een kleed te slepen. Vooral als het nieuw is en het dus een vreemde geur heeft kan je hond het zien als een nieuw speeltje in plaats van een bed. Dus als je een speelse hond hebt is haar gedrag zo verklaarbaar.
Rond deze reden van rollen zijn verschillende theoriëen: Één daarvan is het jachtinstinct. De hond zou zich in iets wentelen om zijn eigen geur te maskeren en zo dichter bij zijn prooi kunnen komen zonder opgemerkt te worden. Bij de tweede theorie gaat het erom dat de hond het gewoon een prettige lucht vindt.
Of je huisdier je wel of niet mist, blijkt afhankelijk van het soort huisdier dat je hebt. Katten en honden reageren namelijk nogal verschillend op de afwezigheid van hun baasje.
Als een hond in paniek raakt als je weggaat, is dit meer een teken dat hij scheidingsangst heeft dan dat hij van je houdt. Als een hond in zijn mand gaat liggen of accepteert dat je weggaat (oftewel: rustig blijft), betekent dit wel dat je hond van je houdt en erop vertrouwt dat je weer terugkomt.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Honden zijn namelijk in hun slaap erg beweeglijk, waardoor jouw nachtrust verstoord wordt. Bovendien loop je met je hond in bed ook meer risico op zoönosen. Huisdieren verliezen haren en huidschilfers net als wij. Deze bevatten bacteriën die niet goed zijn voor onze gezondheid.
Een hond kan van nature goed tegen de kou. Echter doordat wij ons huis op aangename temperatuur warm stoken beperken wij de aanmaak van de hondenvacht. Ook door het fokken kunnen sommige hondenrassen zich van nature moeilijker weerbaar maken tegen koude temperaturen.
Het vegen over de grond is voornamelijk bedoeld om de geur van het plasje verder te verspreiden. Door het opstuivend zand wordt het gebied van het plasje groter. Ook gebruikt de hond de geur van zijn pootjes om de markering aan te zetten. Onder de voetzolen, tussen de tenen, heeft de hond klieren zitten.
Hondentoilet in eigen tuin biedt uitkomst
Dit vul je weer op met wit zand. Zorg dat je het hondentoilet regelmatig verschoont en omspit. Zo blijft het voor je hond een prettige plek om zijn of haar behoefte op te doen.
Vaak is in hondenvoeding relatief veel graan verwerkt. Op zichzelf een goede koolhydraatbron, maar granen zijn minder goed verteerbaar voor honden. Ook kunnen honden overgevoelig zijn voor granen en/of gluten, waarbij de symptomen variëren van huidproblemen, zoals jeuk of haaruitval, tot darmproblemen of braken.