Territorium afbakenen. Zoals we al noemden, begraven katten hun poep wel of niet om hun aanwezigheid bekend te maken - of juist te verbergen. Als je kat eerder zijn ontlasting bedekte en dat nu niet meer doet, zou dit kunnen betekenen dat hij zijn dominantie wil laten zien tegenover een nieuwe kat, en vice versa.
Door het te begraven, 'verbergen' ze feitelijk hun aanwezigheid, de geur wordt voor een groot deel afgesloten door het materiaal waar de ontlasting mee bedekt wordt. Begraaft de kat zijn uitwerpselen niet dan wordt daar feitelijk een boodschap mee afgegeven voor andere katten: 'hier ben ik! '.
De meest voor de hand liggende verklaring voor het graafgedrag is dat de kat zijn eten begraaft omdat hij zijn territorium schoon wil houden. Om dezelfde reden begraven katten immers hun plas en hun ontlasting buiten.
Voor of na het drinken krabt je kat aan de vloer naast haar voerbak. Maak je geen zorgen, dit is normaal instinctief gedrag.Het is zelfs een teken dat zij zich op haar gemak voelt.
Wanneer een kat zijn behoefte naast te kattenbak doet, kunnen er medische of gedragsmatige oorzaken zijn. Ook is een verkeerde kattenbak soms de boosdoener. Een urineweginfectie, blaasgruis of een pijnlijke stoelgang nodigen je kat niet uit om de kattenbak te gebruiken.
Hoe vaak de kattenbak schoonmaken? Elke dag de ontlasting en de urine uit de bak scheppen. Om de dag een klein laagje kattengrit toevoegen. Elke twee weken alleen de volledige kattenbakvulling verversen.
Symptomen blaasontsteking kat
Moeilijk of pijnlijk plassen (mauwen bij het plassen)Veel kleine plasjes.
Voor of na het drinken krabt je kat aan de vloer naast haar voerbak. Maak je geen zorgen, dit is normaal instinctief gedrag.Het is zelfs een teken dat zij zich op haar gemak voelt.
Huiskatten kunnen ook kneden met hun pootjes om hun eigen territorium af te bakenen. Door zich op deze manier uit te strekken, komt er een geur vrij vanaf hun pootjes. Deze geur wordt vervolgens afgegeven op een deken of een kussentje.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Langzaam knipperen met de ogen
Katten maken vaak oogcontact met neergeslagen oogleden en langzaam knipperen. Dit wordt beschouwd als een katachtige versie van een kus. Je kunt zelfs proberen langzaam terug te knipperen om liefde terug te tonen aan katten.
Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen. Maar het is niet per se eenzijdig; je kat wil namelijk ook zijn baasje beschermen. Ze kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Katten zijn gravers, maar als ze gaan graven op een plek waar koffiedik ligt, dan zal dit aan hun pootjes blijven plakken. Dat vinden ze niet fijn, want het schoonlikken is erg onaangenaam en vies voor de kat. Koffiedrab of koffieprut werkt dus vooral tegen katten op plekken waar de dieren daadwerkelijk graven!
Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt. - Stress kan om tal van redenen de oorzaak zijn. Dit kan zijn door verhuizing, nieuwe meubels, verbouwing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier maar ook een ander werkschema van de eigenaar kan al een reden zijn.
Ja, want een kattenbak is essentieel om de gezondheid van je kat in de gaten te houden. Als hij alles buiten doet, zie je vrijwel nooit of hij kleine plasjes doet. Dat is juist een van de aanwijzingen dat hij wel eens blaasgruis zou kunnen hebben.
Je de rug toekeren
Onbeleefd bij ons, maar niet bij katten. Als ze met haar rug naar je toe zit, betekent dat dat ze je vertrouwt. Net zoals wanneer ze op haar rug ligt en haar buik toont, dat is haar meest kwetsbare plekje. Je hebt haar volledige vertrouwen!
"De rug of de staart, dat zijn voor de kat hele intieme en gevoelige plekken. Dus ze vinden het doorgaans helemaal niet fijn om daar aangeraakt te worden.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer. Katten hangen graag rond in de buurt van mensen die ze leuk vinden. Als je die harige vriend naast je voelt lopen, weet je dat-ie dit alleen maar doet om dichtbij je te zijn.
Je kunt je bank, en andere plekken waar je kat graag krabt, beschermen door er wat voor te hangen. Hang bijvoorbeeld een doek over de bank waar de kat niet onder kan kruipen. Hoe gladder de stof is, hoe minder snel je kat daar gaat krabben. Je kunt de plek ook afplakken met dubbelzijdig plakband.
Krabben is natuurlijk gedrag voor een kat en kan nooit afgeleerd worden. Een kat krabt niet alleen om haar nagels te onderhouden, maar heeft daar ook andere bedoelingen mee. Katten hebben geurklieren in hun voetzooltjes en al krabbend zetten ze die geur af op plekken die voor hen belangrijk zijn.
Voerbak schoonmaken
Je kunt de voerbak het beste dagelijks schoonmaken met heet water en zeep. Daarnaast kun je ook beter een keer per week een grote schoonmaak houden. Dit doe je door de bak tien minuten te laten weken in heet water met een scheutje bleek. Spoel de bak vervolgens goed af en hij is schoon.
Symptomen blaasontsteking kat
Een kat met een blaasontsteking laat de volgende klachten zien: Moeilijk of pijnlijk plassen (mauwen bij het plassen)Veel kleine plasjes.
Uiteindelijk verdwijnen de klachten meestal vanzelf en groeien de katten er overheen. Op het moment dat een kat last heeft van een idiopatische blaasontsteking geven we vaak een pijnstiller zoals metacam of buprenorfine. Blaasgruis komt zeer vaak voor bij (jonge) katten.
Katten met idiopatische blaasontsteking (FIC) behandelen we vaak met pijnstillers. Andere medicijnen zijn bij de meeste katten niet nodig. Bij de meeste katten met FIC verdwijnen de klachten na 5-10 dagen spontaan, met of zonder medicijnen.