Gourmetten zorgt ervoor dat je lekker bezig bent. Daardoor kunnen de gesprekken luchtig blijven en kun je pijnlijke stiltes en heftige discussies voorkomen – en daarmee de gezelligheid bewaken. 'Gezelligheid' is niet voor niets een typisch Nederlandse begrip.
Dat gourmet in heel Nederland populair is, dat hadden we wel gedacht. Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst.
Uit onderzoek van PanelWizard blijkt dat gourmetten dit jaar de op een na populairste manier is om het kerstdiner te eten. Liefst 34 procent van de Nederlanders haalt deze Kerst het gourmetstel uit de kast.
Gourmetten kan gevaarlijk zijn voor alle huisdieren. Voor vogels kan het zelfs dodelijk zijn. Naast vogels kan het ook gevaarlijk zijn voor honden, katten en knaagdieren. Zo goed als ieder gourmetstel en -pannetje heeft een antiaanbaklaag.
Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Kerstmis (veelal zo aangeduid door rooms-katholieken), of kerstfeest (veelal zo aangeduid door protestanten) is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd. De evangelisten Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus in de Bijbel.
Het is verstandig om niet te veel vlees te kopen en om alleen te kiezen voor de onbewerkte magere vleessoorten zoals kipfilet, biefstuk of varkenshaas. Door te veel rood vlees en bewerkt vlees te eten, heb je een grotere kans op het krijgen van darmkanker.
Gourmetten is zeker typisch Nederlands. Het bakken in kleine pannetjes werd echter aan de andere kant van de wereld uitgevonden: in Azië! Met die wetenschap is het des te leuker om van dat 'o zo Hollandse' gourmetten eens een multiculti-feest te maken. Altijd lekker, een mini-slavink met mayonaise.
De term gourmet komt uit het Frans
Gourmetten is een afgeleide van het Franse gourmandises: exclusieve hapjes.
De meeste gourmetstellen bereiken een temperatuur van ongeveer 190c graden, maar dit kan per gourmetstel verschillen. De meeste gourmetstellen hebben ook verschillende standen waardoor je de temperatuur kunt verlagen of verhogen, naar gelang wat je bereidt.
Het gourmetten is van origine een Zwitserse uitvinding dat eind jaren '70 door chef-koks Ton Boer en Huub Oudshoorn naar Nederland is gebracht. Ze gingen het hele land door om het gourmetstel zoals wij deze vandaag de dag kennen te presenteren.
totaal (per kerstdag)
1,36 miljoen dieren per dag voor heel NL, dus voor beide kerstdagen 2,7 miljoen dieren. Dat is drie keer zoveel dieren als op een normale dag (ook berekend op alleen volwassenen en vleeseters). Aan vleesgewicht is het 2,5x zoveel als gemiddeld.
Het gewicht bedraagt 250 gram per persoon. Prijs: € 8,95 per persoon.
“Hoeveel vlees per persoon voor gourmetten?” Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 300-400 gram per persoon. Heb je grote(re) eters, reken dan iets ruimer bijvoorbeeld 400-500 gram per persoon. Zijn er veel (kleine) kinderen in het gezelschap dan kun je iets meer rond de 250-300 gram per persoon gaan zitten.
Al met al kun je ervan uitgaan dat je tijdens een avondje gourmetten een totaal van ongeveer 1.170 calorieën binnenkrijgt.
Wat is steengrillen? Je bakt vlees, vis en/of groenten op een gloeiend hete gepolijste steen die op een verwarmingselement rust. Voor het bakken gebruik je geen boter of olie. Daardoor is de manier van bakken gezond en vetarm.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
Het hoofdgerecht bestond doorgaans uit een vleesgerecht, zoals rosbief of gans. Het hoofdgerecht werd aangevuld met bijgerechten zoals groenten en aardappels. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hier ook kalkoen aan toegevoegd.
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.