Geventileerde glaslatten zorgen voor een optimale ventilatie van het isolatieglas. Tevens biedt het bescherming aan de onderdorpel doordat de neus van de neuslat 5mm over de onderdorpel valt. TIP: Voor het plaatsen van neuslatten heeft u neuslatrubbers nodig.
Gebruik deze ventilatielat van geïmpregneerd vuren als rachelwerk achter uw isolatieplaten. De inkepingen in de lat zorgen voor een verbeterde ventilatie achter de isolatie. Op die manier kunt u eventuele vochtproblemen voorkomen.
Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
Het plaatsen van neuslatten is een duurzame afwerking van het kozijn en verlengt de levensduur van uw kozijnen. Tevens zorgen neuslatten voor het behoud van uw isolerende beglazing. Bij ventilerende latten en stoeltjes profielen is er kans op lek waardoor de isolerende beglazing in contact komt met vocht.
Glaslatten recht en schuin
Standaard glaslatten plaats je aan de bovenkant en zijkanten van een raam. Je kunt hier kiezen tussen schuine en rechte lat. Je kiest hier wat je mooi vindt, of wat er bijvoorbeeld bij andere ramen reeds gebruikt is. Schuine latten hebben ook een betere afwatering.
De dikte is afhankelijk van de ruimte die hebt in het raamkozijn. Ook de breedte van het glasblok is belangrijk, denk eraan dat de het altijd minimaal 2 millimeter breder is dan de glasplaat zelf. Dus is je dubbelglas 24 mm dik, kies dan voor blokjes van 26 mm breed.
Je plaatst de glaslat in de opening en kantel deze in de richting van het glas en klik de glaslat vervolgens vast op de juiste plaats, zodat de glaslat recht komt te staan en vast zit. Plaats alle glaslatten rondom en plaats aansluitend de rubberdichting tussen de glaslat en het glas.
Zo zijn er glaslatten van 9,12,15 en 17, 19 en 25 mm. De glaslatten zijn beschikbaar met of zonder sponning. Neuslatten worden aangeboden met een dikte van 16 en 18 mm. Voor binnenbeglazing bieden wij beglazingsprofielen aan, deze zijn standaard voorzien van beluctingsgleuven en bevatten bezonken schroefgaten.
Opdeklatten: opdeklatten zijn handig in gebruik op het moment dat je enkel glas wilt vervangen voor dubbel glas. Enkelglas heeft namelijk een andere sponning als dubbelglas. Door het plaatsen van een opdeklat past het dubbelglas goed in het kozijn. Opdeklatten kunnen worden gebruikt voor vaste en beweegbare delen.
De glasband wordt aangebracht aan de binnenkant van het kozijn of in de deursponning. Op deze wijze worden vervolgens brandwerende ramen en branddeuren afgedicht.
Glasblokjes zijn nodig om ervoor te zorgen dat je ruit niet direct op het kozijn geplaatst wordt maar dat er een ruimte vrij blijft tussen het glas en het kozijn. Hierdoor kan het kozijn ventileren en kan vocht weglopen.
Hoe groot is de kans op een thermische breuk? Of er kans is op thermische breuken, hangt er vanaf welk soort glas het betreft. Bij het dubbele HR++ en triple HR+++ glas, dat bij Toelevering Online wordt toegepast, is er een kas op barsten bij een temperatuurverschil van 30 tot 40°C.
Stap 1 | Bevestig de ventilatielatten
Schroef de ventilatielatten horizontaal tegen de wand. Houd hierbij een hartafstand van circa 30 centimeter tussen de latten aan. Plaats altijd een ventilatielat aan de onder- en bovenzijde van de wand. Tip 1: Is de wand vaak vochtig?
Het antwoord op de vraag is nee, ventilatie moet plaatsvinden via ventilatieopeningen zoals roosters en dakramen en niet via de dakconstructie. Luchtstroming achter het isolatiemateriaal zal zorgen voor warmteverlies.
Ventilatielatten worden gemonteerd achter Geïmpregneerd vuren gevelbekleding. Door de de montage van ventilatie latten en de inkepingen in de ventilatielatten ontstaat tussen wand en gevelbekleding een smalle ruime waar lucht vrij kan circuleren.
Het doel van de glaslat is om het glas vast te maken in het kozijn. De ruiten zitten dus middels een glaslat vast gekit. Wanneer je kiest voor buitenbeglazing dan wordt het glas van buiten beglaasd en worden de glaslatten aan de buitenzijde vast gekit. Op bovenstaande foto is het kozijn dus buitenbeglaasd.
Gebruik uitsluitend rvs spijkers met verloren kop. Deze vallen mooi weg in de glaslat en vallen bijna niet meer op na het aanbrengen.
Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
Plaats een plamuurmes in de groef van de glaslat en tik er met een kunststof hamer op, zodat de glaslat loskomt. Indien de glaslat nog niet loskomt, probeer er dan schuin tegenaan te tikken. We raden af om een schroevendraaier te gebruiken bij het verwijderen van de glaslatten.
Verwijderen van glaslatten van aluminium kozijnen
Middels een kleine platte schroevendraaier kan er een begin worden gemaakt en vervolgens kan de gehele rubberdichting er rondom uitgehaald worden.
Wij adviseren altijd Den Braven Butyleenkit voor enkel glas aan. Deze kit is gemakkelijk verspuitbaar en geeft geen vlekvorming. Het voordeel van deze kit voor enkel glas is dat hij binnen 48 uur glad en hard is. Daardoor is de kit gemakkelijk overschilderbaar.
Senco tackers zijn uitermate geschikt voor het bevestigen van glaslatten en plinten.
Zorg er allereerst voor dat de glaslatten (de elementen tussen raam en kozijn die het glas op zijn plaats houden) helemaal schoon en stofvrij zijn. Kit de opening tussen glaslat, sponning en glas vanuit de hoek gelijkmatig, in een rechte lijn en in een rustig werktempo vol.