Een aantal waterbakjes aan de verwarming hangen kan de luchtvochtigheid inderdaad enigszins verhogen, doordat er dan water verdampt. Het effect is echter minimaal. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Twente in Enschede uitgezocht. Bovendien zijn ze ook vaak een bron van schimmels en bacteriën.
Veel mensen zetten een bakje water bovenop de verwarming of hebben er zelfs speciale waterbakjes voor die ze aan de verwarming hangen. Dit zou namelijk helpen wanneer de lucht in je huis te droog wordt, bijvoorbeeld door de verwarming.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, krijgen veel mensen last van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen of soms zelfs huidklachten. Ook voor het huis zelf is een lage luchtvochtigheid niet goed. Het hout in huis kan gaan barsten en scheuren, omdat hout door uitdroging krimpt.
Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Dus hoef je minder te stoken.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit type vochtmeter bepaalt vrij nauwkeurig de vochtigheidsgraad in huis en kan je tegenwoordig al voor 15 euro kopen. Vaak beschikken deze handige apparaatjes nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk kan meten.
Bakje water op de verwarming
Ga voor de old school methode en zet bakjes water op de verwarming. Zeker in de koudere maanden wanneer de verwarming aan staat en de lucht droger dan droog is, is dit een fijne tip. Het water verdampt en als de bakjes leeg zijn, kun je ze gewoon weer opnieuw vullen.
Vaak ziet men de klachten van droge lucht als standaard “verkoudheidje” en onderneemt men geen actie. Buiten een droge hoest en/of keelpijn zijn er nog meer klachten welke kunnen ontstaan door een te droge lucht, o.a.: Droge huid. Droge branderige ogen.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
De relatieve vochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bij de heersende temperatuur bevat, dus hoe vochtig het is. Een waarde van 100 procent wijst op een maximale hoeveelheid waterdamp.
Het kwik daalt, dus in de meeste huishoudens wordt weer flink gestookt. Maar een loeiende verwarming kan voor een behoorlijk droge lucht in huis zorgen. Het gevolg? Een kriebelende keel, droge ogen en zelfs hoofdpijn.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
Bij koud en vochtig weer neemt de kans op verkoudheid en griep toe. We zijn dan meer binnen en zitten dichter op elkaar, waardoor virussen zich makkelijk kunnen verspreiden. Vaak is de lucht ook nog droog door de verwarming, wat de kans op aanhoudende griep- en verkoudheidsklachten vergroot.
Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, onttrekt de omgeving water aan je huid. Ook kunnen je longen minder zuurstof uit de lucht die je inademt opnemen. Hierdoor kunnen astma, psoriasis en allergieën verergeren. Onze luchtbevochtiger helpt om de luchtvochtigheid te verhogen en zo je huid en lichaam gezond te houden.
Belangrijk is dat de hygrometer op een plaats hangt of ligt waar een luchtvochtigheid gemeten wordt die representatief is voor de lucht die de piano omgeeft. Een goede plaats is vlakbij of in de piano (zorg er voor dat de hygrometer niet door meetrillen storende geluiden tijdens het spelen geeft).
Als de lucht vochtig is, voelt warmte eerder drukkend aan dan wanneer de lucht droog is. Dat komt omdat koeling door verdamping bij hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt wordt.
Lucht weegt 1,293 kg per m3 (1000L) De warmte die nodig is om 1m3 droge lucht een graad te verwarmen is daarom: 1,293kg * 710J/(kg*K) = 918J/K. Er is dus 918J energie nodig om 1m3lucht 1 graad op te warmen.