Meestal komt glasvezel je woning binnen via een oranje kabel onder de grond. Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter en zit in de meeste gevallen in de meterkast.
De oranje draden zijn glasvezelkabels.
KPN zelf gebruikt inderdaad alleen maar blauwe buizen (de mantelbuis) en voor FttH nog altijd oranje, ook als KPN Netwerk NL (voorheen Reggefiber). Oranje is Reggefiber en andere grote Dark Fiber bedrijven zoals Eurofiber e.d. Wit is water.
Door de postcodecheck van KPN Netwerk te doen weet je zeker of je glasvezel hebt of kan krijgen. Hiermee achterhaal je namelijk welk netwerk er op jouw adres beschikbaar is. Vervolgens zie je ook welke providers en snelheden er op jouw adres leverbaar zijn.
Deze signalen kunnen analoog of digitaal zijn; dat wil zeggen dat ze stem, gegevens of video informatie bevatten. De vezel kan informatie over langere afstand in minder tijd dan welke koperdraad dan ook vervoeren. Het is krachtig en snel snel snel!
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
Wie aan actieve glasvezelnetwerken werkt, loopt veel risico. Dan bestaat de kans op persoonlijk letsel, zoals oogschade of huidschade, maar ook schade aan de omgeving, bijvoorbeeld door brand. De afvalproducten – moeilijk zichtbare stukjes glasfiber van enkel micrometers dik – kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
T-Mobile legt glasvezel aan in Zoetermeer, Beverwijk, Roosendaal, Heemskerk, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Den Haag.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
Is het verplicht om een abonnement te nemen als ik toestemming geef? Nee, je bent niet verplicht om een glasvezel abonnement af te sluiten. We sluiten jouw woning kosteloos en vrijblijvend aan op ons glasvezelnetwerk. Je betaalt hier dus niets voor.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: wanneer je glasvezel laat aanleggen door KPN Netwerk, is dat helemaal gratis! Tenminste, jij hoeft hier zelf niks voor te betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan de volgende voorwaarden: Glasvezel is (binnenkort) beschikbaar op jouw adres.
Een distributiepunt is het verdeelstation in de wijk die gekoppeld is aan een POP (Point of Presense), het is vergelijkbaar met een elektriciteitshuisje. Vanuit het distributiepunt worden de glasvezelkabels verdeeld naar de huizen.
Bekabeling naar je toestel
In huis gebruik je geen glasvezelkabels maar standaard netwerkkabels voor je hele thuisnetwerk, dus ook voor het televisiesignaal. Voor televisie via glasvezel zul je dus een netwerkkabel moeten aanleggen naar je toestel.
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
Het grootste nadeel van glasvezel internet is dat het nog niet overal in Nederland verkrijgbaar is. ADSL werkt op de bestaande telefoonkabel en kabel maakt gebruik van de televisiekabel. Deze kabels liggen al bijna overal in Nederland. Glasvezelkabels moeten nieuw worden gelegd.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
Testoordeel KPN vs Ziggo. In onze providermonitor met resultaten van het tweede kwartaal van 2022 behalen beide providers behoorlijk goede scores. KPN Glasvezel scoort prima met een 8,0 en KPN DSL behaalt een 7,9. Kabelaar Ziggo zit daar net onder met een 7,7 als eindoordeel.
De aanleg van het glasvezelnetwerk tot in je huis is gratis. Je moet er wel toestemming voor geven. De kabel wordt tot in huis aangelegd en wordt er een speciaal glasvezelmodem op aangesloten.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
1. Het milieu: glasvezel is een stuk milieuvriendelijker dan koperen kabels. Er komen geen zware metalen meer in de grond terecht en er komt bij glasvezel ook geen elektromagnetische straling vrij.
Wat gebeurt er als je glasvezel aanraakt? Het is belangrijk om in gedachten te houden dat kleine vezelfragmenten de huid kunnen binnendringen en ingesloten kunnen raken, wat een ernstige irritatie kan veroorzaken. Opgelopen vezels kunnen interne schade veroorzaken, omdat ze licht genoeg zijn om in de lucht te zweven.
Hosted VoIP (bellen via internet) heeft de toekomst. We gaan daarnaast steeds meer en vaker in de cloud werken. Hiervoor is een stabiele internetverbinding noodzakelijk. Glasvezel is daarom niet de internetoplossing van de toekomst maar juist van dit moment.
Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- of kabelprovider. Je hebt dan wel sneller internet. Ook zijn de up- en downloadsnelheid altijd gelijk, wat bij kabel en dsl niet zo is.