Waarom je geen water moet gebruikenDoordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.
Brand en chemische stoffen
Chemische stoffen kunnen enorm heftig reageren met water. Een stof kan zelfs meteen tot ontploffing komen als het in aanraking komt met water. Mocht er een brand uitbreken tijdens een scheikundeles op een middelbare school, laat het water dan altijd staan.
Zo blus je een vlam in de pan op een veilige manier
Een vlam in een pan of een frituurbrand mag je nooit met water blussen, want dit kan een explosie veroorzaken. Maar je mag ook geen blusdeken gebruiken. Hoe kun je zo'n brand dan wel het beste blussen? Bedek je handen (bijvoorbeeld met ovenhandschoenen).
Blus een vlam in de pan nooit met water
Water en olie (of vet) zijn een zeer gevaarlijke combinatie. Wanneer u water toevoegt aan brandend vet of olie ontstaat er een zeer grote steekvlam en is de kans op uitbreiding van de brand groot.
Blus geen vetbrand met water!
Als u water op het brandende vet gooit, is er meteen sprake van de vorming van stoom. Daardoor neemt het volume van het gebruikte water enorm toe en de stoom perst het brandende vet als het ware uit de pan. Het gevolg laat zich raden.
Water is een blusmiddel dat warmte absorbeert en onbrandbaar is, wat betekent dat het niet kan branden. Dit betekent dat wanneer we water op een vuur gooien, het de warmte absorbeert die door de brandstof wordt afgegeven, en verandert in een gas - waterdamp - wat voorkomt dat de brandstof kan blijven reageren met de zuurstof .
Waarom je geen water moet gebruiken
Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.
De nabijgelegen baai van San Francisco lijkt een logische keuze. Maar is dat wel een goed idee, landbouw- en (dure) wijngrond blussen met zout water? ' 'Blussen met zeewater is niet zo verstandig', vertelt hydroloog Huub Savenije van de TUDelft. 'Het zout brengt schade toe aan gewassen en aan het bos.
Vlam-in-de-pan is het verschijnsel waarbij hete (kokende) olie in een pan in brand vliegt. De ontsteking gebeurt doorgaans door het overkoken, waarbij de olie in contact komt met de warmtebron onder de pan. De olie kan echter ook de zelfontbrandingstemperatuur bereiken (ongeveer 320 °C) en spontaan ontbranden.
Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia's, etc. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlam vatten.In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen. Gebruik daarom geen blusdeken voor frituurbranden.
Een rode, gele of oranje vlam komt door een lage temperatuur, een blauwe of witte vlam wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur.
Ze zijn alleen ontworpen voor klasse A (hout, papier, textiel) branden. Gebruik nooit water om brandbare vloeistoffen te blussen. Water is extreem ineffectief bij het blussen van dit soort branden , en u kunt het vuur zelfs verspreiden als u water probeert te gebruiken. Gebruik nooit water om een elektrische brand te blussen.
Zet het vuur uit om te voorkomen dat het vuur groeit, maar alleen als het veilig is om dat te doen.Verlaat de kamer, doe de deur dicht, waarschuw anderen en bel 999 voor nooddiensten .
De NVWA deed onderzoek en concludeert dat blusdekens onbetrouwbaar zijn om een brand waarbij olie/vet in brand staat te doven. Een vlam in een pan of een frituurbrand kunt u niet blussen met een blusdeken. Blus brandende olie of brandend vet ook nooit met water!
Brand veroorzaakt door olie of petroleum wordt niet geblust met water. Water is zwaarder dan olie en zakt daarom onder de olie, waardoor het vuur kan blijven branden . Brand door olie en petroleum wordt geblust met zand of brandblussers.
Vloeibaar water verdampt bij 100 graden Celsius, dat is veel lager dan het vlampunt van veel materialen. Voor de verdamping van water is veel warmte nodig, wat aan het vuur wordt onttrokken, terwijl waterdamp de toevoer van zuurstof verhindert.
Boter verhit je best tot maximaal 150°C (daarna verbranden de melksuikers en -eiwitten) en zeker niet boven de 177°C. Vanaf dan kunnen ook de vetten in boter verbranden en rook afgeven. Dat staat bekend als het zogenaamde rookpunt van een product.
En rond de 257 graden C, zul je zien dat de olie begint te roken. Maar je moet helemaal naar 300 graden C voordat de olie kookt. Dus het water kookt als eerste en de olie als laatste.
Bij verbranding door hete vloeistoffen is de intrinsieke warmte of energie essentieel. Zo kan men verklaren waarom een verbranding van kokend water veel ernstiger is dan een verbranding met hete olie.
De brandweer maakt meestal gebruik van een ramoneur om een schoorsteenbrand te blussen. Een ramoneur bestaat uit een ketting, met daaraan een kogel met staalborstel of kettinkjes met plaatjes. De brandweer verwijdert de gloeiende deeltjes uit het kanaal en laat de schoorsteen gecontroleerd afkoelen.
Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of - indien aanwezig- kunt u de smoorklep gebruiken. Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt.
Hoe kun je schoorsteenbrand herkennen? Een schoorsteenbrand herken je aan een loeiend of bulderend geluid in de schoorsteen. Het is vergelijkbaar met een flinke storm die raast. Dit komt door de brand die zuurstof aantrekt en zich zo verder ontwikkelt.
Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad. Houd deze als een schild voor je, zet eerst de onderzijde op de rand van de pan en duw de vlammen met de deksel terug. Als je tijd hebt bedek dan je handen of trek ovenhandschoenen aan.
H226 Ontvlambare vloeistof en damp. H304 Kan dodelijk zijn als de stof bij inslikken in de luchtwegen terechtkomt. H315 Veroorzaakt huidirritatie. H332 Schadelijk bij inademing.
Water is een gezonde en goedkope keuze om gehydrateerd te blijven , maar andere dranken kunnen ook meetellen voor uw vochtinname. We krijgen ook wat vocht binnen via het voedsel dat we eten. Te weinig vocht kan leiden tot uitdroging.