Waarom is vloeibaar frituurvet gezonder? In vloeibare frituurvetten zitten in vergelijking met vaste frituurvetten veel goede, onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte. Een laag (LDL-) cholesterolgehalte vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Transvetten komen van nature ook voor in dierlijk vet maar dan in een niet schadelijke vorm. Ongezonde transvetten ontstaan door verhitting van instabiele plantaardige oliën. Ze zijn zeer nadelig voor onze gezondheid. Het is verhoogt o.a. de kans op hart- en vaatziekten.
U kunt het vet na het frituren in de friteuse laten stollen. U moet dan echter niet vergeten met een vork enkele gaatjes in het vet te prikken voordat u het apparaat weer opnieuw inschakelt om te voorkomen dat het vet gaat spatten. Pas op dat u het verwarmingselement hierbij niet beschadigt.
Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
Ossewit is perfect voor frituren
Bij verhitting gaat deze oxyderen en dat maakt haar giftig. Bij ossewit gebeurt dit niet en dat maakt het een stuk gezonder. Daarnaast geeft ossewit sneller een mooi bruin kleurtje aan je frietjes, waardoor je ze niet te lang en te heet bakt.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Vloeibaar is beter
Als het gaat om de gezondheid geldt een vuistregel dat hoe lager de stollingstemperatuur is, des te beter het vet. Vet dat bij kamertemperatuur hard blijft (zoals ossewit) bevat meer verzadigde vetzuren dan vloeibare olijf-, zonnebloem-, koolzaad- of pindaolie.
Waarom is vloeibaar frituurvet gezonder? In vloeibare frituurvetten zitten in vergelijking met vaste frituurvetten veel goede, onverzadigde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte. Een laag (LDL-) cholesterolgehalte vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
We raden je af om verschillende oliën of vetten met elkaar te mengen omdat ze bij het opwarmen met elkaar kunnen reageren en de kwaliteit sneller zal verminderen. Elke olie heeft ook haar eigen baktemperatuur en levensduur.
Omdat ossenwit een volledig natuurlijk product is dat niet chemisch is gezuiverd en zonder kustmatige toevoegingen, is het goed door je lichaam te verwerken. Ossewit is daarom een gezond vet om te gebruiken.
De prijs van eetbare oliën als palmolie en zonnebloemolie stijgt hard door de oorlog in Oekraïne, droogte en exportbeperkingen. De prijs van palmolie, de basis voor veel producten, is verdubbeld, terwijl zonnebloemolie en sojaolie 50 procent duurder zijn geworden.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
We bakken in plantaardige olie
“Vervolgens wordt de vers gesneden patat gebakken in 100% plantaardige olie. Alles wat wij toevoegen is vakmanschap, toewijding en een beetje zeezout. Want wij vinden dat je de aardappel moet kunnen proeven als je patat eet. Daarom wordt de olie ook elke dag ververst.”
Antwoord van Jeroen Meus. Hoewel de bewaartijd van ossewit redelijk lang is (tot 9 maanden), zou ik frituurvet van twee jaar oud toch niet meer gebruiken. Zeker niet als het al wat muf begint te ruiken ;-).
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
Nu heb je verschillende soorten vet: verkeerd, verzadigd vet en gezonder, onverzadigd vet. Het is dus het verstandigst om te frituren in onverzadigd vet. Vast frituurvet, zo'n grote bonk vet, is daarom af te raden. Maar vloeibaar frituurvet, olijfolie (maar geen 'extra vierge') en zonnebloemolie zijn prima keuzes.
Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.
Wat de frietjes bij een snackbar zo lekker maakt, is dat er vaak genereus om wordt gegaan met het zoutvaatje. Met alleen een beetje zout strooien na het frituren zul je deze smaak nooit bereiken, daarom is het nodig om de frieten eerst te weken in een badje met zout water.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer. Let dan wel op een aantal gebruiksregels. Als je deze opvolgt gaan de kwaliteit en stabiliteit van het product minder snel achteruit.