Het best werkt een gel met benzoylperoxide. Dat schilfert de huid af en remt de ontstekingsverschijnselen. Bovendien remt het de groei van de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken. Reken erop dat je puistjes niet heel snel verdwijnen als je benzoylperoxide gaat gebruiken.
Een simpel trucje is om tandpasta op de puist te smeren. De tandpasta zorgt ervoor dat je puist zal uitdrogen. Zinkzalf is ook een goed middel om van die vervelende puist af geraken. Zinkzalf zorgt ervoor dat je poriën kleiner worden en je huid gladder wordt.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Een ijsblokje is de perfecte manier om jouw puistje weg te halen in 1 uur. Normaal gebruik je een ijsblokje om blessures te genezen en om zwelling te voorkomen. Nu kan je ijs gebruiken om jouw puistjes snel te genezen. Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is.
Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes. Heb je last van puistjes op volwassen leeftijd, dan kun je dus naar die hormonen wijzen. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen rond hun menstruatie, in de overgang of tijdens een zwangerschap te maken krijgen met een onzuivere en onrustige huid.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Koelen met ijs kan natuurlijk helpen om zwellingen af te laten nemen, dus waarom zou het niet werken bij ontstoken puistjes? Helaas werkt het toch niet hetzelfde. IJs kan wel tijdelijk de pijn verminderen door de huid er omheen te verdoven.
Het skippen van dagcrème in je ochtendroutine zorgt er alleen maar voor dat je huid het gebrek aan vocht probeert te compenseren door het aanmaken van meer talg. Dit kan weer voor meer puistjes zorgen, wat je juist niet wilt. Heb je een vette huid, dan kun je het best een dagcrème of moisturizer zonder olie gebruiken.
Zinkzalf tegen puistjes
We hebben deze hack eerlijk gezegd nog niet zelf uitgeprobeerd, maar blijkbaar werkt zinkzalf ook goed tegen puistjes. Zinkzalf bevat zinkoxide, een stof met een ontstekingsremmende functie die ervoor zorgt dat de poriën kleiner worden.
Honing helpt tegen acné
Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.
Citroensap is een van de effectiefste middeltjes tegen puistjes, zeker wanneer je het mengt met rozenwater. Laat het mengsel een half uurtje op de puistjes zitten en herhaal dit totdat ze verdwenen zijn. Je kan het citroensap ook mengen met kaneelpoeder.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Sudocrem is een middel te gebruiken bij luieruitslag dat de kwetsbare huid van uw baby beschermt, verzacht en ondersteunt. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen waardoor prikkelende stoffen niet met de huid in contact komen.
Wat te doen tegen puistjes op de kin
Vrij verkrijgbare behandelingen van benzoylperoxide kun je combineren met salicylzuur. Dit helpt de acne-bacterie te doden. Salicylzuur vind je onder meer terug in bepaalde reinigingsproducten zoals Effaclar Zuiverende Micro-Peeling Gel.
Daarnaast maakt het lichaam bij stress cortisol aan. Dit stresshormoon verzwakt het immuunsysteem wat ertoe leidt dat het lichaam minder goed in staat is om ontstekingen te remmen en de huid te herstellen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om toe te slaan, waardoor er “puistjes” ontstaan.
Deskundigen raden sterk af om zelf puistjes uit te knijpen. Dat is vooral zo omdat er veel bacteriën op onze handen zitten. Bij het uitknijpen komen die bacteriën in de open wond terecht, wat kan leiden tot huidirritatie. Door onzuiver te werk te gaan kunnen er verdere ontstekingen of zelfs littekens ontstaan.
Zorg er uiteraard ook voor dat je handen schoon zijn. Pak vervolgens een naald - dit raden de meeste dermatologen aan - en ontsmet die met vuur. Laat 'm daarna afkoelen en veeg 'm schoon met alcohol. Prik vervolgens met de naald in het kopje van de pukkel en zorg dat het talg eruit komt.
Een onderhuidse pukkel is een ontsteking onder je huid en drukt dus hard tegen de huid aan. Daardoor wordt hij rood en kan hij pijnlijk aanvoelen. Onderhuidse puisten ontstaan meestal op je gezicht, rug en billen, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken van je lichaam.
Mijn advies als dermatoloog
Waarom we dagcrème smeren is dus duidelijk: om de gezichtshuid te hydrateren en beschermen tegen zon. Kies het liefst een crème zonder allergenen en met SPF. Zo'n crème is niet schadelijk voor je huid. Op zonnige dagen kan je er meerdere keren per dag je gezicht mee insmeren.