Laat een steenpuist met rust. Raak hem niet aan en smeer er niets op, ook geen trekzalf. Baden of een nat verband wordt niet aangeraden. Als een puskop openbreekt, kunt u de huid met lauwwarm water afspoelen en het wondje met een pleister afdekken.
Het smeren met een zalf, waaronder trekzalf, is af te raden. De werkzame stof van trekzalf is ichthammol. Dat remt ontstekingen en vermindert jeuk en schilfering. Uit onderzoek bleek dat ichthammol stoffen bevat die mogelijk kankerverwekkend zijn.
Dr. Swaab Trekzalf kan gebruik worden voor ontstekingen als gevolg van splinters, puisten en steenpuisten. De werkzame stof sulfobituminose ammonium heeft een zwak bacterie dodende werking en zorgt er bovendien voor dat de hoornlaag van de huid verweekt, waardoor de doorbraak van puisten kan worden bevorderd.
De rijping van een steenpuist kan versneld worden door een warm kompres (bijvoorbeeld een in warm water gedrenkte schone doek of pluk verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen, dit werkt bovendien pijnstillend. Was je handen regelmatig met water en zeep. Draag liever geen knellende of schurende kleding.
– Steenpuisten gaan meestal vanzelf over; ze behoeven in principe geen behandeling. Als de steenpuist eenmaal rijp is, vermindert meestal de pijn omdat de druk van de ketel af is. Daarna geneest de huid vanzelf. Door op de puist een warm kompres te leggen wordt het rijpingsproces versnelt en daarmee de genezing.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Een steenpuist gaat meestal vanzelf over. Binnen een week breekt de puist vanzelf open en komt de pus eruit. Doordat de druk er dan af is, vermindert de pijn. Je kunt dan op de steenpuist een gaasje met betadine doen om het wondje te ontsmetten.
Ichthammol remt ontstekingen, vermindert schilfering, stilt de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwelling. Artsen schrijven het vooral voor bij chronisch eczeem. Het werd vroeger ook gebruikt bij steenpuisten.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Bij een steenpuist heeft u een diepe ontsteking aan een haarzakje. Die ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in het haarzakje blijven zitten. De huid rondom het haarzakje is rood en gezwollen. Vaak komt er een puskop op.
Het beste wat je kunt doen om een onderhuidse puist te voorkomen en vermijden, is je huid elke dag zorgvuldig reinigen en verzorgen. Peeling of exfoliëren van de huid kan ook helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, overtollig vet en vuil van de huid, zodat je talgklieren niet zo eenvoudig verstopt raken.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Nadat je de puist hebt geprikt met de naald, pak je twee schone tissues of latex handschoenen om het puistje voorzichtig uit te drukken met twee vingers. Doe dit met liefde en niet te hard om diepliggende huidbeschadigingen te voorkomen.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Ook belangrijk: a;s de pukkel begint te bloeden, is het tijd om te stoppen, en wanneer er alleen vocht uit je pukkel komt, stop je ook. Dan is je pukkel nog niet rijp om uitgeknepen te worden. Voor we afsluiten, willen we dit meegeven: een pukkel verdwijnt na vijf dagen vaak vanzelf.
De steenpuist barst meestal binnen een week open waarna de huid zich weer herstelt. Steenpuisten zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. Bijna iedereen heeft wel eens een steenpuist. Een steenpuist wordt veroorzaakt door bacteriën die in een haarzakje terecht zijn gekomen.
Onder een puist zit vaak een holte (cyste) met pus. Als een puist openbarst, komt het pus naar buiten. Dit ruikt vies. Onder de huid ontstaan soms gangen (sinussen) met pus.
Productomschrijving. Indicatie: Bij de behandeling van ontstekingen van de huid, zoals steenpuisten, ingegroeide teennagels en splinters. Contraindicatie: Overgevoelig voor een van de werkzame bestanddelen of hulpstoffen in dit geneesmiddel.