Citrusschillen zitten vol mineralen die goed zijn voor je planten. maar vaak zijn sinaasappels en dergelijke zwaar bespoten met een soort glansmiddel en gifstoffen. Een andere reden om voorzichtig te zijn met citrusschillen in de wormenbak, is dat deze schillen snel schimmelen.
Je kan sinaasappelschillen zonder probleem in composthoop doen. Als composteert om tuin en keukenafval weg te werken ipv om zelf de ideale bodemverbeteraar te maken, zijn de regels voor composteren veel simpelere.
Citrusschillen en eierschelpen
Zo wordt dikwijls afgeraden om citrusschillen op de composthoop te gooien. Dit is absoluut geen probleem. Deze schillen zijn een bron van stikstof en zullen vergaan. Ook degene waar veel bewaarstoffen op en in gespoten zijn, worden verteerd.
Nu wordt er vooral sinaasappelolie uit de schillen gehaald. Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.
Andere toepassingen
Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Breng de sinaasappels met zoveel water dat ze drijven aan de kook. Houd ze 1½ - 2 uur tegen de kook aan of tot ze boterzacht zijn. Laat ze uitlekken en afkoelen. Snijd ze vervolgens horizontaal door, ontdoe ze van pitten en pureer ze met schil en al in de keukenmachine.
Gedroogde sinaasappels kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld: sinaasappelthee of sinaasappellimonade. U kunt ze in een blender heel fijn mixen (verwijder dan de schil) en het sinaasappelpoeder gebruiken in uw recepten. Denk bv aan sinaasappelsaus, kwarktaarten enz.
Culinair. Schillen worden al langer gebruikt in de keuken, dan sinaasappels gegeten worden. Het meest bekend is het gebruik in gebak, maar er zijn talloze andere toepassingen, zoals het voorkomen van klonterende basterdsuiker. Basterd en andere natte suikers worden een klomp als je ze langer bewaart.
Afval scheiden
Brood en gekookte etensresten, maar ook koffiepads en theezakjes, zijn niet geschikt voor de composthoop.
Niet composteerbaar
gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...) inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ... Composteren kan je leren!
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit.
Keukenafval dat je niet kunt gebruiken voor het composteren: Theezakjes en koffiepads. Deze producten worden veelal gemaakt van synthetisch materiaal dat je niet kunt composteren. Gekookt en bewerkt voedsel.
Voor de composthoop komen alle soorten bladeren in aanmerking.
Wel op de composthoop: bladeren, plantenresten (uitgebloeide bloemen e.d.), fijngeknipte takken, pindadoppen, rauwe fruit- en groenteresten (klokhuizen, schillen), eierschalen, koffiedik en koffiefilters, in stukjes gescheurde wc-rollen en eierdoosjes.
De aromatische schil
Ook lekker: droog de schillen goed, snijd in reepjes om er thee van te trekken. Kies voor een biologisch geteelde mandarijn of boen de schil goed schoon voordat je hem gebruikt in je eten of drinken.
De schillen van citrusvruchten als citroen en sinaasappel worden vaak gebruikt als garnering, maar kunnen ook in zijn geheel worden gegeten. Net als bij de bananenschil is het de vraag of dit lekker is. Let op! was de schil goed voordat u deze eet en kies indien mogelijk voor biologisch gekweekte exemplaren.
Snijd de hele citrusvrucht in plakjes, leg ze in een bakje en stop die in de vriezer. Dat geldt ook voor andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en grapefruit. Lekker om water, een koud drankje of een cocktail mee op te fleuren.
Snij de schil van de sinaasappel. Snij de schil in dunne plakjes en leg ze op een bakplaat met een bakpapier of ademend vel (zoals op foto). Zet je oven op 70°C en laat het enkele uren bakken tot je ze kan breken. Een andere optie is de droogoven op ongeveer 45°C.
Appelschillen zijn heel gezond en kunnen perfect dienen om confituur van te maken. Het enige wat je nodig hebt om een heerlijke homemade appelconfituur te maken, zijn appel- en citroenschillen, water, suiker en een klein uurtje geduld. Lekker en veel gezonder dan het beleg dat je in de winkel koopt!
Sinaasappels zijn goed houdbaar. In de koelkast of bij kamertemperatuur kun je ze ca. 2 weken bewaren.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.