De hoek tussen deze middenlijn en de zichtbare boog is overal ongeveer 42 graden. Als de zon vrij hoog staat, zoals in Zuid-Spanje, dan valt het grootste gedeelte van deze cirkel 'onder het aardoppervlak' en is dus niet te zien. Je ziet dan alleen het bovenste randje van de regenboog.
Plaats. De regenboog is altijd recht tegenover de zon te zien, dus met de zon in de rug van de waarnemer. Dit komt door de weerkaatsing van het licht in de waterdruppels.
Want een regenboog heeft geen begin en eind. Je ziet een halve cirkel, maar een regenboog is eigenlijk een heel rondje. Een cirkel zonder begin of eind. Je kunt de hele regenboog zien als je heel hoog boven de aarde bent.
Het kleurenspectrum is een schaal waarin alle zichtbare kleuren geleidelijk in elkaar overvloeien. De regenboog bevat dus niet alleen rood en oranje, maar ook alles ertussenin. Dat wij zeven 'stroken' licht zien, is gezichtsbedrog.Ons brein knipt de vloeiende schaal op in een beperkt aantal kleuren.
Een regenboog ontstaat wanneer waterdruppels door de zon worden beschenen. Je kunt soms ook een regenboog zien in een fontein of er een doen ontstaan in de straal van bijvoorbeeld een tuinslang. Als je een regenboog wil zien, is het in ieder geval nodig dat je met je rug naar de zon staat.
Dit verschijnsel is bekend als de "Donkere band van Alexander". Dit optisch verschijnsel is genoemd naar Alexander van Aphrodisias, de Griekse filosoof uit de 2de eeuw, die het als eerste beschreef. Deze band markeert het einde van de primaire regenboog (42 °) en het begin van de secundaire boog (51 °).
Een regenboog ontstaat doordat zonlicht op waterdruppels schijnt. Hierdoor breekt het licht, weerkaatst het op de achterzijde van de druppels en breekt het opnieuw. Dat zonlicht is — anders dan je misschien zou denken — niet zomaar wit, maar een mengeling van een heleboel kleuren.
Roze werd later weggelaten, omdat deze kleur niet kon worden gemengd. Om uit te komen op een even aantal kleuren, werd vervolgens ook turkoois weggelaten.
Een handig ezelsbruggetje om de volgorde van de kleuren in de regenboog te onthouden is: 'roddelen over grote gekke broer is vals'. Iedere eerste letter staat voor een kleur: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet (paars). Dat de regenboog uit precies 7 kleuren bestaat klopt niet.
Door de verschillende golflengtes wordt elke kleur onder een andere hoek afgebogen. Per kleur wordt het licht in alle richtingen onder zijn eigen hoek teruggekaatst. Hierdoor ontstaat een ronde waaier van verschillende kleuren onder elkaar.
Een "leprechaun" is een figuurtje dat in vele Ierse volksverhalen voorkomt. Een "leprechaun" beheert en bewaakt, althans volgens de Ierse volksverhalen, de pot met goud aan het eind van een regenboog. Hij wordt voorgesteld als een uitzonderlijk klein en oud mannetje met een lange witte baard.
...een regenboog geen begin en geen einde heeft. Als je een regenboog vanuit een vliegtuig ziet, dan is de regenboog rond! Als het buiten regent terwijl de zon schijnt zie je vaak een regenboog (externe link) . Het licht van de zonnestralen 'breekt' op het water, en daardoor zie je al die mooie kleuren.
Ze hebben de leprechauns de magische kracht gegeven om plotseling te verdwijnen als ze dat willen, maar in ruil daarvoor moeten ze die pot bewaken. Die pot staat aan het einde van een regenboog. Natuurlijk willen heel wat mensen weten waar of hoe ze die pot kunnen vinden.
In het verhaal wordt verteld hoe God verklaart dat de regenboog het teken is van het verbond tussen Hemzelf en de mens. – Dit is een van de ontelbare plaatsen waar de Bijbel God aan het woord laat.
Alle kleuren van de regenboog
Deze kleuren zijn voor ons bekend als dé kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Het blauwe licht breekt sterker dan het rode licht en zien we daarom aan de binnenkant van de boog. De intensiteit van de kleuren hangt af van de grootte van de druppels.
Leen de Koning van Radio Rijnmond, de weerman, heeft dit uitgelegd. Dubbele regenbogen ontstaan doordat invallend wit zonlicht gedeeltelijk wordt gereflecteerd / gespiegeld in de regendruppels en dus later na breking uiteenvalt in een spectrum van de samenstellende kleuren.
Sinds eind jaren zeventig fungeert een regenboogvlag als symbool van de homobeweging en deze wordt sindsdien onder andere meegevoerd bij de Gay Pride Parades en uitgehangen bij homobars en talrijke andere bijeenkomsten van homo's, lesbiennes en aanverwante seksuele minderheden.
De nieuwe regenboogvlag
LHBTI staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel. De + staat voor iedereen die er geen label aan wil hangen en voor andere genderidentiteiten en seksuele oriëntaties. Om de gehele gemeenschap te representeren verschijnt er in 2020 een nieuwe vlag.
De regenboog symboliseert alle kleuren”, zei Gilbert Baker in 2013 nog in een interview met ZiZo-Magazine. De kleuren hadden abstracte betekenissen. Rood staat voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor de natuur, blauw voor vrede en harmonie en violet voor de geest.
Indigo is een kleur die lijkt op paars en op blauw. Het wordt ook wel heel donker blauw genoemd. Behalve een kleur is indigo een al heel lang bestaande kleurstof. Een kleurstof die veel wordt gebruikt voor het verven van spijkerbroeken.
In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien. Zonder vergelijkingsmateriaal kunnen mensen slechts 10 tot 14 kleuren herkennen (uit de literatuur is niet duidelijk of grijsachtige en 'donkere' kleuren daarbij inbegrepen zijn).
Aan de buitenkant van het kleurenspectrum zien we de kleuren rood en violet, net als bij de regenboog. Eigenlijk zou een regenboog nog twee kleuren moeten laten zien; infrarood en ultraviolet. Omdat deze kleuren net buiten het voor ons zichtbare kleurenspectrum vallen, kunnen we deze kleuren niet zien.
Er was al wel geschreven over de tertiaire regenboog, doch Edmund Halley (1656-1742) lijkt de eerste te zijn geweest die ontdekt heeft dat de tertiaire regenboog niet in de lucht tegenover de zon staat, maar juist als een cirkel rondom de zon zelf verschijnt.
Eerst zie je nog alle kleuren. Op een gegeven moment verdwijnen violet, blauw en groen. Aan het eind blijft alleen rood over en dan heb je de zogenaamde rode regenboog. Als de zon helemaal achter de horizon is ver-dwenen, verdwijnt deze boog ook.
Kleur ontstaat wanneer (zon)licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt door de objecten waar dit licht op schijnt. Bij het licht dat weerkaatst wordt, ervaren wij een bepaalde kleur. Zien we iets groens? Dan is dit het groene licht dat teruggekaatst wordt.