Bacteriën hebben veel minder kans in een houten snijplank, omdat de snijsporen in hout open gaan, als u de plank wast, en daarmee veel meer bacteriën worden verwijderd dan uit kunststof. Na de afwas trekken de snijsporen in het hout weer dicht en worden de bacteriën ingesloten.
Qua hygiëne maakt het dus geen wezenlijk verschil of u een houten of een plastic snijplank gebruikt. Het is vooral het op de juiste manier van schoonmaken die ervoor zorgt of de plank hygiënisch is in gebruik.
Dan is hout waarschijnlijk de beste keus, mits u hem goed onderhoudt. Bijvoorbeeld een acacia of beukenhouten snijplank hebben een authentieke uitstraling en zijn toch goed voor uw mes. Kunststof is erg geschikt als u van gemak houdt en de snijplank in de vaatwasser wilt kunnen doen.
De meest hygiënische snijplanken, zijn de kunststof snijplanken. Maar waarom is dit eigenlijk? De kunststof snijplaten zorgen voor overzicht door de losse snijplaten, zijn los na te bestellen, eenvoudig af te wassen in de vaatwasser en is ook nog een stuk steviger waardoor de snijplaat niet kan verschuiven.
Kersenhout is het beste. Ook esdoorn-, eiken-en perenhout zijn geschikt. Deze houtsoorten zijn net hard genoeg om niet meteen doormidden gezaagd te worden, maar net zacht genoeg ook, om het mes niet bot te maken. Koop geen plank uit één stuk, omdat deze planken krom kunnen trekken.
Houten snijplanken / hakblokken
Houten snijplanken zijn volgens ons de beste keus voor je mes. Een goede plank veert als het ware mee. Dit snijdt uiteindelijk het lekkerst en je mes blijft er langer op scherp. Ze hebben het voordeel van een natuurlijke antibacteriële werking en hebben een heel lange levensduur.
Eikenhout is een lichtgekleurde houtsoort en staat bekend om hard het is. Hierdoor is het perfect als hout voor snijplanken en hakblokken. Het is wel aan te raden het hout te behandelen met speciale olie of crème om de snijplank in optimale conditie te houden.
Bamboe snijplanken
Een snijplank van bamboe neemt nauwelijks vocht op en zal veel minder snel kromtrekken of scheuren dan een houten plank. Ook heeft bamboe van nature een antibacteriële werking. Allemaal voordelen dus en daarbij ziet bamboe er ook nog eens heel mooi uit.
Mensen denken vaak dat vanwege het poreuze oppervlak hout minder goed bestand is tegen bacteriën dan plastic. Onderzoek van de Universiteit van Californië laat zien dat hout op de langere termijn juist hygiënischer kan zijn.
Een houten snijplank kan niet in de vaatwasser want het hout kan door de vochtigheid en temperatuurverschillen uitzetten, krimpen of scheuren.
En houten snijplank van kopshout is minder vatbaar voor bacteriën, omdat na het snijden de houtnerf weer dicht gaat. Daardoor zijn in het algemeen zijn snijplanken van kopshout hygiënischer dan plastic snijplanken.
Ondanks dat een bamboe snijplank harder is dan de meeste houten snijplanken en niet snel groeven zal gaan vertonen is de snijplank zachtaardig voor messen. De messen worden namelijk nauwelijks bot door het snijden op een bamboe snijplank. Een bamboe snijplank is gemakkelijk schoon te houden.
Beste voor vlees - Snijplank m/ril rood GN1/2
Een kunststoffen snijplank als deze is eenvoudig in de vaatwasser te reinigen, waardoor de bacteriën van het rauwe vlees of kip worden verwijderd. Bovendien gaan de bacterieën slecht in het kunststof waardoor de plank bacterievrij is na het wassen.
Het is duidelijk te zien welke materialen harder zijn dan het mes. Deze zijn dus niet geschikt als snijplank. Dat is dus glas. Bij gebruik van een mooie glazen snijplank kun je dus beter je goede messen meteen in de prullenbak gooien.
Wanneer je er veel op hebt gesneden en de plank vol diepe groeven zit, kun je beter een nieuwe kopen. In die groeven gaan bacteriën zitten, die lastig weg te krijgen zijn.'' Als de groeven diep zijn, vaak is dat na een jaar, en het moeilijker wordt de snijplank schoon te krijgen, kun je beter een nieuwe kopen.
Tijd voor een nieuwe
Dat is als er teveel diepe groeven inzitten, de plank verkleurd is, kromgetrokken is door de hoge temperaturen in de vaatwasser en niet meer goed schoon te maken is. Over het algemeen gaat een plastic plank bij matig tot intensief gebruik een jaar mee.
De snijplank waar rauw vlees op wordt gesneden bevat een hele hoop bacteriën. Op de gemiddelde snijplank zitten 200 keer meer bacteriën dan op het toilet.
- Een gele snijplank is voor het snijden van rauw gevogelte zoals kalkoen, duif en kip. - Dan is er ook een rode snijplank. Deze gebruikt u bij rauw vlees. - Een bruine snijplank is voor worst en gebraden vlees.
Toch zit er een nadeel aan: je krijgt de vlekken er soms niet uit. Hij blijft dan zelfs na tien keer afwassen nog rood van de tomaten die je erop hebt gesneden. Een plastic snijplank kan wel gewoon in de vaatwasser, maar toch helpt dit niet altijd.
Bamboe snijplanken kunnen niet in de vaatwasser. De snijplanken van bamboe ook niet lang in water laten liggen. Bamboe blijft het mooiste als je ze goed laat drogen na het afwassen en af en toe insmeert met een olie.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
Kaasplanken worden van veel verschillende materialen gemaakt. Het meest voorkomende materiaal is zeker hout, maar hier kun je ook kiezen uit verschillende soorten zoals olijfhout, eikenhout of beukenhout.
Wanneer je hout uitkiest voor je broodplank raden wij beukenhout aan.