Eerder deze week plaatste de Aquaman-acteur foto's waarop hij de kapel bewondert. Momoa kreeg een hoop kritiek van fans, omdat het officieel verboden is foto's te maken in de kapel omdat dat de kunstwerken kan beschadigen.
Het is een van de bekendste binnenruimten ter wereld, vanwege de beroemde fresco's van Michelangelo en omdat het de ruimte is waar in conclaaf de kardinalen bijeenkomen om er een nieuwe paus te kiezen.
De fresco's op het plafond van de Sixtijnse Kapel werden tussen 1508 en 1512 door Michelangelo geschilderd in opdracht van paus Julius II. Oorspronkelijk geschilderd als gouden sterren aan een blauwe hemel, werkte Michelangelo aan het plafond om het om te vormen tot een van de beroemdste kunstwerken ter wereld.
Je zult ook willen weten hoeveel tijd je moet inplannen om de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel te bezoeken. Kunstliefhebbers zullen hier zeker minstens vier à vijf uur doorbrengen, toeristen die voornamelijk de Sixtijnse Kapel willen bewonderen kunnen hiervoor twee uur incalculeren.
Zowel mannen als vrouwen moeten hun knieën en bovenarmen bedekken. Het is verboden mouwloze topjes en laag uitgesneden shirts te dragen. Korte broeken of broekjes die boven de knie eindigen: Vrouwen, Als je een rok, jurk, of een korte broek draagt, zorg er dan voor dat deze minimaal onder de knie eindigt.
Tickets voor de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea zijn ter plekke te koop, maar het is aan te raden om dit vooraf online te doen. Een standaardticket kost €17 (aanschuiven in de wachtrij). Tickets voor kinderen en jongeren tot 18 jaar kosten €8.
De Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. De wachtrijen voor de basiliek zijn enorm, waardoor u langer dan een uur in de wachtrij zult staan. U kunt dit voorkomen door speciale skip the line-tickets te kopen voor de Sint Pietersbasiliek.
De Sint-Pietersbasiliek is elke dag open, behalve op woensdag, van 8 tot 17 uur van oktober tot maart en van 7 tot 19 uur van april tot september.
Om de Sixtijnse Kapel te kunnen bewonderen koop je een toegangskaartje voor de Vaticaanse Musea. Via het museum heb je vervolgens ook toegang tot de Sixtijnse Kapel. TIP: Koop je kaartje voor de Sixtijnse Kapel online. Met een online gekochte ticket kun je naar binnen zonder in de rij te staan.
1 De Sixtijnse Kapel (in het Italiaanse Cappella Sistina geheten) is vernoemd naar paus Sixtus IV, die de opdracht gaf de kapel te bouwen. 2 Paus Sixtus IV wilde dat de Sixtijnse Kapel precies dezelfde afmetingen zou krijgen als de Tempel van Solomon in Jeruzalem, zoals beschreven in het Oude Testament.
De Sixtijnse Kapel (Italiaans: Capella Sistina; Engels: Sistine Chapel) werd gebouwd tussen 1475 en 1483 in opdracht van Paus Sixtus IV, naar wie de kapel genoemd werd. Paus Sixtus IV had een huiskapel nodig en gaf de opdracht aan de architect Giovanni dei Dolci er een te bouwen.
De Sixtijnse Kapel heeft haar functie als pauselijke hofkapel tot op heden behouden en hier vinden dan ook de belangrijkste liturgische vieringen voor het pauselijk hof plaats. Ook is de kapel vaak de plek geweest waar de kardinalen samenkwamen om tijdens een conclaaf een nieuwe paus te kiezen.
Michelangelo was niet de enige die fresco's schilderde. Andere bekende frescoschilders zijn Pietro Cavallini, Filippino Lippi en Domenico Ghirlandaio. Ook was schilderde de Duitse schilder Johann Adam Schöpf, onder andere in kerken in München en Houthem.
De brandweer van het Vaticaan heeft vanmiddag een speciale schoorsteen geplaatst op het dak van de Sixtijnse Kapel. De bijna 2 meter lange koperen buis wordt verbonden met twee speciale gietijzeren ovens die al in de kapel zijn geplaatst, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.
De Paus verblijft traditioneel in het Apostolisch Paleis. Franciscus heeft er echter voor gekozen om in het gastenverblijf in het Vaticaan te logeren. Elke zondag om 12 uur, behalve wanneer hij in het buitenland zieltjes aan het winnen is, geeft de Paus de verzamelde menigte op het Sint Pietersplein zijn zegen.
Het Apostolisch Paleis (Italiaans: Palazzo Apostolico), ook wel Pauselijk Paleis of Heilig Paleis, is het officiële woon- en werkpaleis van de paus in Vaticaanstad.
Witte rook uit de schoorsteen van Sixtijnse kapel betekent: er is een nieuwe paus gekozen. Het signaal waaraan de buitenwereld traditiegetrouw kan aflezen of er een paus is gekozen, is de rook die tijdens het conclaaf twee maal per dag opstijgt uit de smalle schoorsteen van de Sixtijnse Kapel.
Witte rook betekent: 'beslissing dat iets kan doorgaan', 'belangrijke beslissing waarnaar al enige tijd wordt uitgekeken'. Met bijvoorbeeld 'Nog geen witte rook over nieuwe wet' is bedoeld dat de nieuwe wet nog niet is vastgesteld of aangenomen.
De uitdrukking 'witte rook' betekent dat iets kan doorgaan doordat er een beslissing is genomen. Het vindt zijn oorsprong in het katholicisme, waar witte rook aangeeft dat er een nieuwe paus is gekozen. De verkiezing van de paus gaat met dagelijks twee stemrondes. De stembriefjes worden na elke ronde verbrand.
Op zondagochtend 17 april 2022 in de Pauselijke Kapel op het Sint-Pietersplein in Vaticaan in Rome vanaf 10.00 uur zal de Heilige Vader voorgaan in de Eucharistieviering.
Rome, 30 juli 2022 - Paus Franciscus is vandaag weer in Rome teruggekeerd van zijn reis door Canada.