Verse, onbewerkte vis bevat weinig zout. De meeste kant-en-klare vleesvervangers bevatten veel zout. Vegetarische producten naturel, zoals tofu en tempé, bevatten weinig zout. Kant-en-klare maaltijden bevatten erg veel zout.
Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en kwark kunt u blijven gebruiken.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat.
Licht gezouten vleeswaren zijn fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet, lichtgezouten rookvlees en rosbief. U kunt ook zelf vers vlees zonder zout bereiden met gebruikmaking van kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld rosbief, lever, gehakt(ballen), kip, tong etc. Er zijn ook enkele soorten natriumarme vleeswaren te koop.
Dat is eten met een maximum van 2000 mg natrium per dag of het zelfde als 5 gram zout per dag. 1 gram minder dan de 6 gram die wordt aanbevolen door het Voedingscentrum.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Boerderij Chips Puur zijn geschikt voor iedereen! Deze chips bevatten geen zout wat ze perfect maakt wanneer je een natriumarm dieet volgt. Ook voor kinderen, die wel graag chips eten maar nog niet zoveel zou mogen, zijn ze ideaal!
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
rauwe (onbewerkte) paling. makreel. forel. zalm.
Natriumarm of zoutarm: minder dan 0,3 gram zout per 100 gram. Zeer laag natrium- of zoutgehalte: minder dan 0,1 gram zout per 100 gram. Natriumvrij of zoutloos: minder dan 0,0125 gram zout per 100 gram. Geen natrium / zout toegevoegd: er is geen zout toegevoegd, het product bevat maximaal 0.3 gram zout per 100 gram.
ERU Kids bevat minder zout
ERU Kids is van nature rijk aan eiwit, heeft minder verzadigd vet en bevat minder zout (natrium). Het bevat namelijk 53% minder zout dan reguliere smeerkaas. Kinderen halen energie uit gezonde voedingsmiddelen. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling, concentratie en prestatie.
Gezond broodbeleg
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout. Alternatief Uiteraard zijn er ook minder zoute kaassoorten. Neem bijvoorbeeld komijnenkaas of verse geitenkaas.
Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.
Herbamare® bevat niet minder zout dan ander kruidenzout. Volgens het recept van Herbamare® wordt 2/3 zeezout vermengd met 1/3 verse ingrediënten. Aangezien kruiden en groenten veel water bevatten, loopt het zoutgehalte na het droogproces op tot meer dan 90 %.
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.