Als je kind te klein is en wegzakt in een te grote draagzak, kan hij stikken. Een baby onder de 4 maanden kan het hoofdje nog niet goed rechthouden. Daardoor zakt hij makkelijk te veel in een kommahouding. Zeker bij het in slaap vallen.
Met een draagzak heb je minder goed zicht op de grond voor je, let er dus op dat je niet struikelt. Een draagzak geeft het gevoel dat je baby veilig dichtbij je zit, maar het biedt geen bescherming bij een val. Het is daarom ook niet veilig om met een baby in een draagzak te gaan fietsen.
Een baby op de fiets vervoeren met een draagzak of draagdoek is géén veilige manier. Als je valt, is je baby niet beschermd. Je kind kan uit de draagzak vallen en jij kunt boven op je kind vallen.
Je kindje ervaart een ondergrond onder de voeten en wil instinctief gaan staan.Je stimuleert zo dus onbedoeld de sta-reflex.In een drager is dit nadelig voor de heupen.
Steeds meer berichten duiken op in de media, waaruit blijkt dat er de afgelopen twintig jaar in Amerika veertien baby's zijn overleden in een draagzak. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat deze kindertjes overleden zijn en wij betreuren dit ten zeerste!
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Een draagzak is geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 3 jaar. In het begin draag je de baby op je buik, later kan dezelfde draagzak als rugdrager gebruikt worden. Bij sommige draagzakken is het nodig om voor een pasgeborene een verkleinstuk te kopen voor in het stoeltje.
Het vergroot de kans op wiegendood. Zodra je baby gaat omrollen, kan hij met het gezicht tegen dit kussenachtige materiaal aankomen. Hierdoor kan hij moeite krijgen met ademhalen.
Een babydraagzak kun je gebruiken vanaf de geboorte of vanaf maat 56. Veel fabrikanten van baby draagzakken geven aan dat de draagzak vanaf geboorte te gebruiken is. Nu is dit een ruim begrip omdat niet alle baby's met hetzelfde gewicht en maat geboren worden.
Afhankelijk van de temperatuur buiten, trek je je kindje gewone kleren aan en eventueel een vestje. Bedenk dat de draagzak ook een beschermingslaag is tegen kou of wind. Een mutsje, draagcover of draagjas kunnen in het voorjaar ook zeker je kleine goed warm houden.
Een draagzak is heel persoonlijk, waar je bij een draagdoek vaak alleen hoeft te kijken naar de maat, materiaal en het kleurtje komt er bij een draagzak nog veel meer kijken. Het is helemaal afhankelijk van je postuur en de pasvorm van de draagzak of deze bij jou en je kindje past.
#Tip 1: Knus. Wanneer je een draagzak of draagdoek gebruikt is het belangrijk dat deze ervoor zorgt dat je kindje knus tegen je aan zit. Aanspannen is hier in een belangrijk woord. De schouderbanden van een draagzak span je zo strak aan dat je kindje niet meer kan scheefzakken of inzakken.
Baby's vervoeren met de fiets vraagt extra aandacht. Als je kindje nog niet zelfstandig rechtop kan zitten is het heel kwetsbaar. Trillingen en klappen kun je dan beter vermijden. Algemeen advies is om baby's pas mee te nemen vanaf een maand of vier.
Draag je je kindje in slaap? Doe je kindje dan voordat hij overstuur raakt, omdat hij niet in slaap kan vallen, in de draagzak of draagdoek zodat je dit ontspannen kunt doen. Gebruik een slaapknuffeltje met rustgevende geluidjes.
Let bij de keuze van de draagdoek, draagzak of rugdrager op het gewicht en de leeftijd van je kind. Houd goed in de gaten dat je baby vrij kan ademen en het niet te warm of te koud heeft. Draag je kind nooit onder een dichte jas.
Je kan je kindje vanaf de geboorte in een ergonomische draagzak of draagdoek dragen. Je moet er hierbij opletten dat je kindje goed kan ademen. Voor zowel de draagdoek als de buikdrager geldt dat je je baby kan dragen tot het voor jou te zwaar wordt. Dit is meestal tot twee jaar.
De nabijheid in een draagzak zorgt ervoor dat ze jouw hartslag horen (en voelen) en daar worden ze rustig van. Vrijwel alle baby's en peuters vinden het ook heerlijk om gedragen te worden en het is vaak het geheime recept om ze een slaapje te laten doen wanneer je baby onrustig is.
Click carriers zijn draagzakken met klikgespen, die erg makkelijk en snel zijn in gebruik. De geweven stof is stevig en geeft niet mee, maar het rugpand is wel zacht en ondersteunt je kleintje in een ergonomische houding. De Click Carriers worden ook veel buiten gebruikt, tijdens lange wandelingen bijvoorbeeld.
Een draagzak moet goede ondersteuning bieden voor rug en nek, maar het rugpand moet wel soepel en zacht zijn. De rug van de baby mag niet in een bepaalde positie gedwongen worden doordat het rugpand te stug is. Let op dat de draagzak ergonomisch verantwoord is. Kies voor een draagzak die jij prettig vind zitten.
Maak de kamer waar je kind slaapt zo donker mogelijk. Licht stimuleert de hersenen om wakker te worden en zeker in de zomer als het vroeg licht wordt, zal je baby hier makkelijk wakker van worden. Zorg dus voor goede verduisterende gordijnen en plak licht doorlatende kieren af. Let ook op voeding en slaapassociatie.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
De buitenlucht is goed voor je baby.
Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
(C) Het hoofd van uw baby moet zo dicht bij je kin zitten dat het nog comfortabel is. Door je hoofd naar voren te kantelen moet je in staat zijn om je baby te kussen op het hoofd of voorhoofd. (K) Een baby moet nooit zo gebogen zitten dat hun kin op hun borst gedrukt zit, omdat dit hun ademhaling kan beperken.