Waarom wordt de werking van medicijnen beïnvloed door citrusvruchten? Stoffen in grapefruit en sinaasappel, furanocoumarines genaamd, vertragen de opname van bepaalde medicijnen of houden deze tijdelijk tegen. Dit zorgt ervoor dat er minder van het medicijn in uw lichaam komt en het medicijn minder goed werkt.
Sommige medicijnen hebben een wisselwerking met grapefruit en grapefruitsap. Staat er op uw medicijn de etikettekst of sticker 'Pas op met grapefruit'? Dan gebruikt u een medicijn waarbij u beter niet te veel grapefruit kunt eten, of grapefruitsap kunt drinken. Dan is de kans op bijwerkingen namelijk groter.
Alle citrusvruchten zijn rijk aan Vitamine C en foliumzuur, maar sinaasappelen zijn echte toppers op dat vlak. Eén sinaasappel bevat bijna 90% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine C en 20% van de ADH foliumzuur. Zowel Vitamine C als foliumzuur zijn supergoed voor je weerstand.
Het geven van medicijnen met een glas vruchtensap kan de werking flink beïnvloeden. Met name bètablokkers (bij hoge bloeddruk), etosopide (bij kanker) en sommige antibiotica moeten met water worden ingenomen.
Grapefruit – sinaasappel
Beide zijn vitamine C bommen, maar bij vitamine A leidt de grapefruit. Het bittere stof van de grapefruit kan de bloedwaarde regulieren en laat ponden verdwijnen.
Grapefruit(sap) belemmert de afbraak van medicatie. In het sap zitten stoffen genaamd furanocoumarines. Deze binden zich aan CYP3A4, waardoor het enzym inactief wordt. De concentratie medicijn dat in het bloed terechtkomt, komt dan een stuk hoger te liggen.
Het calcium in melk en melkproducten zorgt ervoor dat bepaalde medicijnen minder goed opgenomen worden en daardoor minder goed werken. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde ijzertabletten, bepaalde antibiotica en voor bepaalde middelen tegen botontkalking.
In grapefruitsap (zowel van verse grapefruit als in verpakt sap) zit een stof die ervoor zorgt dat statines in het lichaam minder snel worden afgebroken en dus langer in het lichaam blijven. Dit kan bijwerkingen tot gevolg hebben. Het gebruik van grapefruitsap wordt daarom afgeraden als u een statine gebruikt.
Pompelmoes(sap) blokkeert een enzym in de lever dat instaat voor de afbraak van een heleboel geneesmiddelen, onder meer statines. Die blijven dus langer in het bloed aanwezig als je veel pompelmoes of pomelo eet.
Citroen is een citrusvrucht en familie van de sinaasappel. Er waren oorspronkelijk zo'n 12 soorten citrusvruchten, maar door kruisingen is dit aantal inmiddels sterk gegroeid.
Sinaasappels en mandarijnen zijn citrusvruchten, net als citroenen, limoenen, grapefruits, minneola's, tangerines en kumquats. Minder bekende citrusvruchten zijn pomelo, orangelo, sweetie, tangor en ugli.
Voorbeelden hiervan zijn pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd). Het advies is om deze vruchten ook niet te nemen rondom chemotherapie.
Welke tekorten kunnen optreden, hoe ze kunnen worden herkend en wat met klachten kan worden gedaan staat omschreven. Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal krijg je simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
De stof pectine – verstopt in het witte gedeelte van de citroen – bevat veel vezels. Deze vezels helpen je die kleine hongertjes vergeten en remmen je eetlust. Daarnaast draagt pectine ook bij tot minder cholesterol in je bloed en heeft het ook alweer een positieve werking op je immuunsysteem.
Innemen met koffie, melk, frisdrank wordt ontraden, omdat deze dranken de resorptie negatief beïnvloeden. Voedsel in de maag vertraagt de werking van een medicijn. Vooral vet voedsel vertraagt de maaglediging.
Koppel het aan vaste, terugkerende momenten in de dag. Dus bijvoorbeeld voor een maaltijd, het tandenpoetsen of voordat je gaat slapen. Aantal innamemomenten: hoe vaker je medicijnen op een dag moet innemen, hoe groter de kans dat je je medicijnen vergeet in te nemen.
Mag ik magnesiumgluconaat met andere medicijnen gebruiken? Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.
Het heeft een positieve invloed op de werking van hormonen, eiwitten en enzymen, de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
In hoge dosering kunnen in zeldzame gevallen ernstige bijwerkingen ontstaan. Raadpleeg uw arts als u last heeft van oorsuizen, doofheid, problemen met zien, duizeligheid en verwardheid. Een kuur met kinine duurt meestal minstens 7 dagen.