Albert Heijn volgt het vlees van de boerderij tot de winkel.De boerderijen worden bezocht en het vlees wordt gecontroleerd op strenge normen. Zo is de herkomst van AH Greenfields vlees altijd gegarandeerd.
Supermarktketen Albert Heijn gaat voor het hele AH-rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aanbieden, bij voorkeur van koeien met weidegang. Zo gaan ook de Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma voor vlees zorgen.
Bij Albert Heijn hebben we het breedste biologische assortiment van Nederland, met meer dan 1850 producten met heel veel voordeel. Kook met biologische producten van boeren die de natuur hun werk laten doen.
De Dierenbescherming vindt biologische landbouw de meest diervriendelijke vorm van landbouw, daarom heeft het meeste biologische vlees ook het 3 sterren Beter Leven keurmerk. Ook voor de wilde dieren zoals vlinders, vogels en kleine zoogdieren, is de biologische landbouw vriendelijker.
Als je de term 'bio' of 'biologisch' leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.
Lidl beet, als eerste grote retailer, de spits af en is daarmee als eerste van de grote supermarktketens voor alle winkels biologisch gecertificeerd.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Bij scharrelvlees worden dieren gebruikt die een 'normaal' leven leiden. Denk hierbij aan koeien en varkens die een bepaald aantal dagen in de stal of in het weiland staan. Biologisch vlees is daarentegen weer anders. Bij biologisch vlees eet het vee alleen biologisch geteeld voer.
Wat betekent de term 'biologisch'?
Producten mogen alleen 'biologisch' worden genoemd, als ze afkomstig zijn van dieren die beperkt met antibiotica zijn behandeld.
Biologische producten bevatten ook minder nitraat, minder resten van bestrijdingsmiddelen en minder van het zware metaal cadmium. Dierlijke biologische producten, zoals melk, bevatten meer van de gezonde omega 3-vetzuren, maar juist weer minder jodium en selenium.
“Het grote probleem is dat er voor biologische producten veel meer land nodig is,” zegt hij. “Bioboeren gebruiken minder effectieve pesticiden en daardoor is hun opbrengst kleiner. Ze hebben meer grond nodig om evenveel voedsel in de winkel te krijgen. Ze gebruiken bovendien geen kunstmest, maar dierlijke mest.
Albert Heijn heeft het grootste marktaandeel in supermarktland en verkoopt dus ook de meeste biologische producten: zo'n 60 procent van het totaal in Nederland (natuurwinkels en biosupermarkten uitgezonderd).
Bij Ekoplaza kun je erop vertrouwen dat alle boodschappen biologisch zijn. Alle producten zijn voorzien van het Europees Biologisch keurmerk.
Het Hoofd Kwaliteit van Albert Heijn geeft uitsluitsel: het meeste Nederlandse gehakt komt van de bultrugkoe uit Botswana. Op dat punt aangkomen wil het team van de keuringsdient ook alles van het vlees weten, dus wordt de importeur opgezocht.
Zonder verdoving dieren slachten is in principe in Nederland niet toegestaan, maar uit religieuze overwegingen kan een uitzondering worden gemaakt. Hierdoor vervalt de religieuze rechtsgrond waarop het vlees van Albert Heijn halal kan worden genoemd.
Met een opvallende stijger. Traditioneel haalt Nederland verreweg het meeste rundvlees uit Duitsland. Onze oosterburen hebben het afgelopen jaar voor 308,7 miljoen euro aan rundvlees aan ons verkocht, een kleine 2 procent meer dan in 2011. Een opvallende stijger is echter Polen.
Het verschil zit hem vaak in het voer. Biologisch vee krijgt uitsluitend biologisch voer. Hierdoor gaan de voerkosten omhoog, waardoor biologisch vlees doorgaans duurder is dan scharrelvlees. Al onze leveranciers van scharrelvlees werken op een duurzame wijze met aandacht voor milieu en dier.
Het grootste deel van vlees dat Nederlanders eten komt uit de supermarkt. Hier bestaat er een afdeling met biologisch vlees, maar grasgevoerd vlees kan je er niet vinden. Biologisch vlees betekent namelijk, vergeleken met normaal vlees, vrij weinig voor je gezondheid en smaakbeleving.
'Diervriendelijk vlees' bestaat niet. Maar er bestaat wel 'minder dieronvriendelijk vlees'. Ditzelfde geldt voor vis, zuivel en eieren. Kies daarom – als je nog vlees eet of melk drinkt – voor biologisch of 3 sterren Beter Leven.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Ook draagt biologische vlees bijna altijd drie sterren van het Beter Leven-keurmerk. Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor natuur, milieu en de dieren. De dieren krijgen veel leefruimte, stro en mogen naar buiten.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
De regelgeving over biologische teelt stelt geen eisen aan energieverbruik (bijvoorbeeld voor het verwarmen van kassen en vervoer), beperken van klimaatimpact, watergebruik en afvalbeheer. Op die punten is biologisch dus niet per se beter dan gangbaar: het hangt af van de boer of teler.
Biologisch eten is altijd 100% vrij van pesticiden
Door strikte regelgeving te volgen en natuurlijke methoden in te zetten tegen ongedierte, verminderen biologische boeren aanzienlijk het risico op pesticiden in hun producten. Conclusie: biologisch eten is niet altijd 100% pesticiden vrij.
Hoger gehalte aan voedingsstoffen; vaak bevatten biologische groenten en fruit meer mineralen, bio-actieve stoffen en vitamine C. Daarnaast kan biologische melk meer goede vetzuren en vitamine E bevatten. Kortom, biologisch eten kan de weerstand ondersteunen door een hoger gehalte aan vitaminen en mineralen.