In Nederland drinken we het wanneer we er zin in hebben, maar wist je dat je volgens Italiaans gebruik absoluut geen cappuccino drinkt na een uur of 11 's ochtends? Het is eigenlijk bedoeld voor bij het ontbijt. Doordat er veel melk in zit, verteert je eten minder snel en kun je het tot de lunch uithouden.
De reden: een cappuccino is eigenlijk een ontbijt.Later op de dag zou je last van je maag kunnen krijgen door de hoeveelheid zuivel. Nog een – meer plausibele – reden: omdat geen enkele Italiaan na de middag een cappuccino bestelt, is het melkreservoir van de koffiemachine al gereinigd.
De cappuccino is voor Italianen een echte daily startup. Deze kop koffie wordt door veel Italianen meestal vóór/tijdens het ontbijt gedronken. De zoetliefhebbers houden ervan om bij een croissantje in de vroege morgen een cappuccino te drinken die bestaat uit een sterke espresso met warme melk en een schuimlaag.
Het is niet alleen een traditie, het heeft ook een goede reden. Na zware maaltijden gebruiken ze een warme drank, die helpt de maaltijd goed te verteren, zoals espresso. Melk wordt gezien als een product dat zwaar op de maag ligt en zorgt dat het verteringsproces juist langzamer gaat.
In koffie zit naast cafeïne ook het stofje cafestol. Dit kan het cholesterol verhogen en teveel hiervan kan de kans op een hartaanval of een beroerte vergroten. Maar dat betekent nog niet gelijk dat koffie echt ongezond voor je is. Je moet alleen niet te veel kopjes per dag drinken.
Onderzoeken tonen aan dat het drinken van 2-4 kopjes cappuccino per dag goed is voor je gezondheid. Het verlaagt het risico om jong te sterven . Cafeïne helpt door de stofwisseling te versnellen en verbetert de stemming en het werk van de hersenen. Dus een kopje geeft zowel directe energie als gezondheidsvoordelen op de lange termijn.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Ik zal waarschijnlijk nog een bericht schrijven over de drinkcultuur in Italië, omdat ik het fascinerend vind. De Cappuccinowet: Absoluut GEEN cappuccino's na 12:00 uur 's middags, de algemene regel is 11:00 uur 's ochtends , maar ik heb Italianen later zien gaan. Latte Macchiato's worden ook niet na dit uur geconsumeerd.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Volgens Schlichter en deze studie die verscheen in het Journal of Clinical Sleep Medicine, wordt aangeraden om zes uur voor het slapengaan te stoppen met het drinken van cafeïnehoudende koffie . Als u bijvoorbeeld om 22:00 uur naar bed gaat, stop dan uiterlijk om 16:00 uur met het drinken van cafeïnehoudende koffie, zodat u de beste kans hebt om rustig te slapen.
Volgens de Italiaanse koffiecultuur wordt het drinken van cappuccino na 11 uur 's ochtends als ongebruikelijk beschouwd. Deze traditie heeft te maken met de manier waarop Italianen hun koffie associëren met specifieke tijdstippen van de dag en maaltijden.
Als je een strikt caloriedieet probeert te volgen, is een cappuccino dieetvriendelijker dan een caffe latte , hoewel je idealiter een Americano zou kiezen. Bekijk voor meer informatie onze gids voor de gezondste drankjes bij Starbucks.
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
Voor Italianen is koffie niet alleen een manier om cafeïne te consumeren, maar een dagelijkse traditie die momenten van ontspanning, conversatie en bezinning markeert .
Een cappuccino staat op nummer twee op onze lijst van beste koffiesoorten voor in de ochtend .
Wissel op de dag koffie af met thee, water en zuivel zoals melk. Neem vanwege de cafeïne, naast 3 kopjes groene of zwarte thee op een dag, niet meer dan 5 kopjes koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter). Je krijgt dan in totaal gemiddeld gezien maximaal rond de 390 milligram cafeïne per dag binnen.
Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend. Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier. Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd.
Maar wat is de conclusie? Dat koffie niet slecht is voor de gezondheid, is al eerder aangetoond. En het lijkt erop dat decafé koffie dezelfde gezondheidsvoordelen heeft. Maar dat maakt cafeïnevrije koffie niet gezonder dan gewone koffie.
Over het algemeen zegt de Italiaanse cultuur dat er na 11 uur 's ochtends geen cappuccino meer is. Omdat ze willen dat je het beste van twee werelden hebt . Een heerlijke, zoete, troostende koffie bij het ontbijt in de ochtend, maar geen van de letterlijke pijn van overdaad. Dus ik ben dankbaar dat Italië een interessante...
Het beste tijdstip in de ochtend voor je eerste kopje koffie is minstens een uur nadat je wakker bent geworden. Op dit moment is je cortisolgehalte namelijk al aan het dalen. Het is aan te raden om anderhalf uur tussen kopje één en kopje twee te houden.
Een cappuccino heeft vaak een totale inhoud van 150 tot 180 ml. Hiervan bestaat ongeveer 30 ml uit espresso en de rest wordt aangevuld met melk en melkschuim. Dit kun je in principe naar eigen wens verdelen. Voeg eerst de warme melk toe aan de espresso en vervolgens het laagje schuim.
Goed bereide melk voor een cappuccino heeft namelijk een temperatuur van ongeveer 60°C, die geschikt is om te drinken zonder te verbranden of gezondheidsrisico's voor uw slokdarm te veroorzaken.
Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Het is bekend dat overmatige consumptie van cafeïne kan leiden tot negatieve effecten zoals slapeloosheid, hoofdpijn en angst. Het kan ook hartkloppingen veroorzaken. Maar dit is hoofdzakelijk het gevolg van een versnelling van het normale hartritme, dat vaak ten onrechte wordt geïnterpreteerd als aritmie.