Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
Houtskool ontbrandt in vergelijking met briketten behoorlijk snel en bereikt zeer hoge temperaturen. Dit is een voordeel als u uw vlees snel dicht wilt schroeien. Omdat de samenstelling van houtskool is zoals hij is, worden er geen bind- of opvulmiddelen (met chemicaliën) toegevoegd.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Ja, houtbriketten zijn geschikte brandstof voor in je houtkachel. Het is echter wel aan te raden om deze pas te gebruiken wanneer de haard goed brandt. Dus niet om direct het vuur aan te steken. Gebruik hiervoor liever gewoon brandhout.
Naast dat kokosbriketten veel duurzamer zijn dan houtskool alternatieven, zijn ze ook nog eens beter en fijner om mee te barbecueën. Briketten op basis van kokoskool branden namelijk lang en gelijkmatig, vatten minder snel vlam, geven minder rook en minder as.
Je kunt kolen en briketten hergebruiken
Nu kan je de onverbrande of gedeeltelijk verbrande kolen of briketten uit de barbecue halen. Deze kan je weer prima gebruiken voor de volgende keer. Nu zou je de onderste schuif mogen gebruiken om de as in de gaatjes te schuiven.
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.
EGG aansteken
Gebruik het liefst houtskool dat bestaat uit grote stukken, bijvoorbeeld onze Premium Lump Charcoal. Gebruik nooit briketten, hout of andere materialen.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
De Pini-kay briketten kunt u als beste gebruiken wanneer u lang gaat stoken. De Pini-kay briketten geven veel warmte af en branden lang. Als u geeft om de sfeer van de open haard, is het stoken van Pini-kay briketten de juiste keuze.
Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.
Een hoger percentage koolstof betekent ook dat je houtskool meer brandstof bevat. Hierdoor brandt houtskool met een hoog percentage koolstof veel langer dan houtskool met een laag percentage. Dat de houtskool wat duurder is in dat geval verdient zichzelf weer snel terug.
Leg hier ongeveer 8 aanmaakblokjes op en steek ze aan met een lange aansteker. Leg hier vervolgens een tussenrooster op en bedek dit met een dun laagje houtskool of briketten. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen. Wanneer ze roodgloeiend zijn, is het tijd om te barbecueën.
Doordat Weber briketten absoluut geen chemicaliën bevatten weet je zeker dat er ook geen rommel in het eten terecht komt. Bewaar briketten altijd voor de zekerheid op een droge plek. Zo behoud je een optimale conditie van de briketten.
Briketten worden gemaakt van de resten bij de productie van houtskool. Deze resten worden fijngemalen tot poeder waarna ze met een bindmiddel tot blokjes worden geperst. Tegenwoordig zijn er ook kokosbriketten die gemaakt worden van geperste schillen van kokosnoten.
Wij raden u altijd aan om een mix van houtskool en briketten te gebruiken. Houtskool wordt namelijk snel warm en brandt snel op en briketten worden juist weer minder snel warm, bieden u een constante temperatuur en branden dan ook minder snel op.
De beste manier om je barbecue af te laten koelen is door alle luchtroosters dicht te draaien en te wachten. Op deze manier krijgen de kolen of briketten namelijk geen zuurstof meer en zullen deze langzaam uitgaan. Houd er rekening mee dat dit proces echt wel een tijdje kan duren.
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Het kan gewoon bij het restafval.
De kokosbriketten gloeien lang en constant. Onder normale omstandigheden tot wel 2,5 uur, low&slow tot wel 5 uur. En dan nog met een temperatuur vergelijkbaar met houtskool. De kokosbriketten hebben geen chemische geur tijdens het ontsteken omdat er alleen natuurlijke bindmiddelen worden gebruikt.
Houtbriketten zijn die van droog, onbehandeld houtafval wordt geperst, wordt geen bindmiddelen gebruikt. Ze zijn het perfecte milieuvriendelijke alternatief voor brandhout. Houtbriketten van WOODcom hebben een lange brandduur en zijn dus ideaal om nog enkele uren op uw vuur te laten smeulen.
Briketten duren wat langer om aan te krijgen maar gloeien regelmatiger en houden de temperatuur langer vast. Over het algemeen wordt houtskool heter dan briketten maar brandt ook sneller op.