Omdat een okselklierdissectie vroeger anders uitgevoerd werd dan tegenwoordig, was er destijds wel enige reden om patiënten te adviseren de aangedane arm strikt te ontzien bij handelingen als bloeddrukmeting,
Na een okselklierdissectie mag je geen infuus inbrengen of bloed afnemen aan die arm, omdat dat het risico op lymfoedeem vergroot.
Na een okselkliertoilet (het verwijderen van alle okselklieren) is de kans op lymfeoedeem in de arm gemiddeld 30%. Ook na het verwijderen van de schildwachtklier gevolgd door radiotherapie op de oksel kan lymfeoedeem ontstaan. De kans is echter wel kleiner, namelijk gemiddeld 15%.
Borstkanker verspreidt zich doorgaans het eerst naar de lymfeklieren in de oksel (okselklieren). Vanuit deze klieren kan borstkanker zich verder in het lichaam uitzaaien. Wanneer de mogelijkheid bestaat dat de klieren tumorcellen bevatten, moeten deze klieren verwijderd worden. Dit wordt een okselkliertoilet genoemd.
Vanuit deze lymfeklieren kan borstkanker zich verder in het lichaam uitzaaien. Voor de verdere behandeling van borstkanker is het belangrijk te weten hoe ver de ziekte gevorderd is. Daarom is aan u een operatie voorgesteld waarbij de lymfeklieren uit uw oksel worden verwijderd. Dit wordt een 'okselkliertoilet' genoemd.
Om deze afvalstoffen te kunnen vervoeren, is het lymfestelsel gevuld met vocht. Bij een okselklierdissectie worden alle lymfeklieren in de oksel die bij de aangetaste borst horen, verwijderd. Er zijn twee redenen om de lymfeklieren in de oksel te verwijderen: Het bepalen van de uitgebreidheid van de ziekte.
Chirurgische verwijdering van de tumor gaat soms gepaard met een okseluitruiming. Voor de ingreep wordt gekeken of de lymfeklieren in de oksel zijn aangetast. Wanneer dit het geval is worden ook deze verwijderd tijdens de ingreep om te vermijden dat de kanker zich van hieruit verspreidt in je lichaam.
De schildwachtklier is de eerste lymfeklier waarin kankercellen vanaf de tumor terecht kunnen komen. We noemen de schildwachtklier ook wel poortwachterklier of sentinel node. Als er geen kankercelen in de schildwachtklier zitten, dan is de kans op uitzaaiingen in de andere lymfeklieren klein.
De lymfeklieren en lymfevaten zijn onderdeel van het natuurlijk afweersysteem van uw lichaam. In uw oksel zitten 10 tot 20 lymfeklieren. Borstkanker verspreidt zich meestal het eerst naar de lymfeklieren in de oksel (okselklieren). Daarom moeten deze klieren soms verwijderd worden.
Via de lymfevaten komen de kankercellen in de lymfeklieren. Van een uitzaaiing in een lymfeklier merkt u in het begin niets. Het duurt maanden tot jaren voordat de lymfeklier zo groot is dat u deze kunt voelen. U voelt dan een stevig bolletje onder de huid van ongeveer 1 tot 2 centimeter groot.
Bij de uitbraak van COVID-19 werd in een aantal ziekenhuizen voor de behandeling van borstkanker een verkort bestralingsschema aangeboden, met een totaal van vijf bestralingen in één week. Dit schema is bewezen net zo effectief als de langere bestralingsserie van vijftien keer.
Als borstkanker uitzaait, komen de kankercellen als eerste terecht in de schildwachtklier. Dit is de klier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Een andere naam voor deze klier is de poortwachtersklier of sentinel node.
Bestraling ná de operatie vernietigt kankercellen die misschien zijn achtergebleven. Die kankercellen zijn meestal niet zichtbaar op scans. Door bestraling na de operatie wordt de kans kleiner dat de tumor terugkomt. Bestraling vóór de operatie is bedoeld om de tumor kleiner te maken.
Als bekend is in welke arm de shunt wordt geplaatst dan mag er in deze arm geen bloed meer worden afgenomen. Ook mag er geen infuus geprikt worden in deze arm. Als het niet mogelijk is om een directe verbinding te maken tussen uw bloedvaten dan maken we een verbinding van ander materiaal.
Meestal aan je minst dominante arm, voor een zo min mogelijke beperking in bewegen tijdens de behandeling. Niet bij iedereen is een ader direct vindbaar. In deze situatie vergroot de specialist tijdelijk je bloedvat met behulp van een stuwband.
Een uitzaaiing komt meestal als eerste in de lymfeklier terecht die het dichtst bij de oorspronkelijke tumor ligt. Het is dan een locoregionale uitzaaiing. Er is dan nog steeds kans op genezing.
Een vergrootte lymfeklier kan aanvoelen als een knobbeltje onder de huid.
Chemotherapie na de operatie kan het risico op uitzaaiingen met ongeveer een derde verminderen. Artsen schatten het risico op uitzaaiingen in op basis van: Het stadium van de borstkanker. De kenmerken van de tumor.
Een mens heeft tussen 10 en 35 okselklieren. De schildwachtklier wordt bij meer dan 90% van de patiënten gevonden. Wanneer de schildwachtklier is gevonden, wordt deze verwijderd. Het kan voorkomen dat meer dan één klier verwijderd wordt.
T1b: de tumor is tussen de 5 millimeter en 1 centimeter groot. T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm.
Bij een gunstige vorm van borstkanker is het niet altijd nodig om een schildwachtklierprocedure te doen. De kans is dan namelijk erg klein dat er een uitzaaiing in de oksel zit.
Een sentinelprocedure (sentinelnodescintigrafie) is een beeldvormingsonderzoek waarbij we de lymfedrainage van een tumor in beeld brengen. Het onderzoek wordt uitgevoerd om de schildwachtklier of sentinelklier op te sporen en lokaliseren en we voeren het meestal uit bij borsttumoren of huidtumoren (melanoom).
De sentinelklier, ook wel schildwachtklier, is de eerste lymfeklier die via een lymfevat rechtstreeks in verbinding staat met de tumor. Vanuit de sentinelklier kunnen tumorcellen zich verspreiden naar de overige klieren. Als de sentinelklier normaal is, is er geen verdere chirurgie in de oksel nodig.