De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
De groei van bacteriën is helaas niet het enige gevaar als het op het verpakken van voedsel in aluminiumfolie aankomt. Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht.
Even de koelkast in en je kunt het de dag erna weer opwarmen. Helaas dekt aluminiumfolie niet voldoende af en kan er alsnog een hoop zuurstof bij het eten komen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën groeien. Hierdoor is je eten de volgende dag niet lekkerder én kan het net zo snel bederven als onafgedekt in de koelkast.
Is aluminium schadelijk? Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Waarom moet je voedsel altijd afdekken? Zwietering: ,,Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.”
Groenten roosteren
Bakpapier kan namelijk geen temperaturen boven de 220 °C aan en aluminiumfolie wél. Wanneer je groenten roostert komt het nog weleens voor dat je op een hogere temperatuur roostert. Met aluminiumfolie zit je in dit geval altijd goed!
Niet bestand tegen bevriezing
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
Het beschermt het voedsel tegen licht, lucht en vocht waardoor het langer goed blijft en niet zo snel uitdroogt. Het voordeel van aluminiumfolie ten opzichte van plasticfolie is dat het tegen hoge temperaturen kan.
Aluminium verstoort de opname van calcium waardoor gewrichtsproblemen en osteoporose kunnen ontstaan, ook bij kinderen. Aluminium kan zich opstapelen in hersenen, waardoor geheugenproblemen, ADHD op jonge leeftijd, concentratieproblemen en Alzheimer en Parkinson zich kunnen ontwikkelen.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
De naam is dus een verwijzing naar de zilverachtige kleur, niet naar het materiaal. Tegenwoordig is dit vrijwel geheel vervangen door het aanmerkelijk goedkopere aluminiumfolie. Het materiaal werd vroeger vooral gebruikt om chocolade en snoepgoed in te verpakken.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
kilo in fatsoenlijke diepvrieszakjes (boterhamzakjes of andere plastic zakjes kan je niet gebruiken, die zijn niet geschikt omdat ze lucht doorlaten).
Voedsel invriezen in katoen
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen. Hoe je dat dan het beste doet?
Het is het beste om gelijk nadat je een maaltijd bereid hebt een deel ervan opzij te zetten om in te vriezen. Zorg ervoor dat je kliekje binnen een uur afkoelt, verpak het in een bakje of zakje en zet het hierna meteen weg in de vriezer. Zet op alles wat je invriest een datum.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan. Die vonkjes vormen een groot risico.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.