Maar 1 ding doet het niet en dat is goed, luchtdicht, afsluiten. Het folie zit er soort van 'los' omheen, waardoor bacteriën en zuurstof makkelijk bij het eten kunnen komen. Die combinatie zorgt dat de restjes snel bederven.
Aluminiumfolie kan je veilig gebruiken als je voedsel wil invriezen. Het is een van de populairste materialen om voedsel mee in te vriezen. Het is wel belangrijk dat je het voedsel goed inpakt met aluminiumfolie zodat er geen lucht aan kan komen.
Zware aluminiumfolie kan gebruikt worden als diepvriesfolie . Omdat het makkelijk kan scheuren of doorprikken is het verstandig om een overwrap te gebruiken.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
De voordelen van aluminium:
Goed bestand tegen hoge temperaturen. Universeel te gebruiken. Geschikt voor oven en microgolfoven. Geschikt voor diepvries.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel. Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht.
De vloeistof in blikvoer zet uit bij het invriezen, waardoor blikken barsten of exploderen . Doe blikvoer in luchtdichte, diepvriesbestendige containers als u iets in de inhoud wilt invriezen.
Aluminiumfolie. Maak een gat in het aluminiumfolie waar je je plant doorheen steekt en leg het folietje vervolgens op de grond. Slakken houden van een vochtige grond en zullen daarom niet richting je plant glibberen over het folie heen. Zo kan je je moestuinplantjes bijvoorbeeld beschermen.
Daarnaast is aluminiumfolie ook een handig hulpje tijdens het schilderen. Je draait de folie bijvoorbeeld makkelijk om een deurknop heen. Het blijft perfect zitten en als de verf rondom is gedroogd, haal je het er makkelijk af. Aluminiumfolie is ook tijdens het barbecueën onmisbaar.
Is aluminium schadelijk? Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
Jazeker: aluminium is een materiaal dat bestand is tegen lage temperaturen en de kwaliteit ervan zal niet achteruitgaan als het wordt ingevroren . Daarom kunnen aluminium voedselschalen ook in de vriezer worden gezet zonder dat uw favoriete gerechten besmet raken of bederven.
Vries de pakketten in: Stapel de pakketten op elkaar en schuif ze in een diepvrieszak met ritssluiting ter grootte van een gallon. Druk er zoveel mogelijk lucht uit en sluit de zak af. Vries ze maximaal 2 maanden in .
Ovenschalen goed afdekken
Gerechten die spetteren of bubbelen, zoals lasagne of een ovenschotel, kunnen de binnenkant van je oven behoorlijk vervuilen. Het is daarom slim om gerechten goed af te dekken met een deksel of aluminiumfolie tijdens het bakken.
In Aluminiumfolie: Door brood in aluminiumfolie te wikkelen, sluit je het vocht dat in je brood zit op.Hierdoor kun je het prima in je vriezer bewaren. Brood bewaren in aluminiumfolie heeft hiermee hetzelfde effect als de plastic zak.
Er kan ruimte in containers worden gelaten om deze uitzetting op te vangen, maar het is niet altijd in staat om schade aan een container te voorkomen. Polypropyleen en PVC zijn beide kunststoffen die broos zijn bij temperaturen onder het vriespunt. Polystyreen wordt als broos beschouwd bij 68°F en is zeer broos bij temperaturen onder het vriespunt.
Aluminium is het meest gebruikte materiaal voor het folien van deurknoppen. Maar waarom wikkel je deurknoppen in folie? Het blijkt goed te zijn voor een betere beveiliging en blokkering van de statische elektriciteit van de deurknoppen naar het menselijk lichaam .
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Aluminiumfolie voor het raam plakken zorgt er (tijdelijk) voor om warmte via de zon buiten de deur te houden. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om het dak nat te houden met water. Zeker mensen met een plat dak hebben sneller last van de warmte in huis, dan mensen met een schuin dak.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
De schil van komkommers (vooral de schil) bevat curbitacine en wanneer deze chemische stof in contact komt met aluminium, ontstaat er een reactie. De geur is voor de mens niet waarneembaar, maar slakken worden er gek van en vluchten weg.
Wanneer het in de vriezer wordt geplaatst, zet het water in de frisdrank uit in het blikje en wordt het volume groter dan waarvoor het blikje is ontworpen. Deze druk zorgt ervoor dat het blikje onder druk komt te staan en uiteindelijk knapt wanneer het te lang in de vriezer blijft staan - waardoor u een rommelige verrassing krijgt om op te ruimen in uw vriezer!
Rauwe en gekookte eieren: eigeel zet zich uit in de diepvries, waardoor het ei kan ontploffen. Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen.
Ingeblikt voedsel
Om voedsel uit een blik veilig te bewaren: doe het in een schone kom of bak in de koelkast nadat het is geopend. Bewaar het niet in het geopende blik. Gebruik lege blikken niet opnieuw om voedsel te koken of te bewaren. In een geopend blik worden het voedsel en het blik blootgesteld aan lucht, wat betekent dat het blik sneller op het voedsel kan overgaan .