Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zolang het goed ruikt en er uit ziet zou ik het eten. je zou een stukje moeten proeven,is de smaak nog net als hij moet zijn kun je hem gerust eten maar zit er een andere smaak aan zou ik hem weggooien.
De buitenkant moet stevig zijn, terwijl het midden veerkrachtig maar niet waterig moet zijn . Onrijpe Brie voelt hard aan als je er zachtjes op drukt met je vinger, terwijl overrijpe Brie te zacht en vloeibaar aanvoelt. De kaas moet een zoete geur hebben. Overrijpe Brie ruikt naar ammoniak.
Zachte schimmelkaas als brie, camembert en blauwe kaas krijgen hun smaak juist door de schimmels. Tijdens het bewaren kan deze schimmel ook op de snijkanten van de kaas gaan groeien. Als de schimmel dezelfde kleur en textuur heeft als de korst, kun je de kaas mét schimmel en al eten.
Aardse en champignonachtige geur en smaak zijn standaard voor Brie. Ammoniak is chemisch. Je zult het weten wanneer je het ruikt. Als je de aardse kwaliteit niet lekker vindt, probeer dan jam of fruit toe te voegen om het te zoeten en de normale bittere tonen die bij Brie horen te verminderen.
Uw Brie mag niet naar ammoniak smaken, maar het is normaal als u de Brie uit de verpakking haalt als u hem heel licht ruikt. Als die geur echter nog steeds blijft hangen nadat u hem op kamertemperatuur hebt laten komen, is de kans groot dat de Brie niet meer goed is. Eet hem dan niet meer!
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten.
Gastro-enteritis door Franse brie. Drie episoden van voedselvergiftiging deden zich voor na het eten van Franse brie in het District of Columbia. Er werden 45 personen ziek na een gemiddelde incubatietijd van 44 uur. De patiënten leden aan waterige diarree, buikkrampen en misselijkheid en 20% van hen had koorts.
Mensen die voedsel eten dat besmet is met Listeria-bacteriën, kunnen een schadelijke infectie oplopen. Zachte kazen, die veel vocht bevatten, zijn eerder besmet dan harde kazen. Uitbraken van Listeria-infecties zijn in verband gebracht met veel soorten zachte kazen, waaronder queso fresco en Brie .
Sommige schimmels worden gebruikt om bepaalde soorten kaas te maken, waaronder (Roquefort, blauw, Gorgonzola, Stilton, Camembert en Brie). De schimmel op deze kazen is veilig om te eten . Schimmel op andere soorten kaas zou er niet moeten zijn. Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont.
Brie smaakt een beetje grassig en nootachtig, waarbij alleen de rijpere wielen een beetje naar aarde en paddenstoelen smaken, zoals de Brie Noir. Pas op voor overrijpe Brie; hoewel niet schadelijk om te eten , maakt de zware ammoniakgeur en -smaak het eten ervan helemaal niet prettig!
Zachte, smeuïge kazen
Met zachte en smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie moet je voorzichtig zijn. Je eet ze best op binnen de twee weken. Dit komt omdat de vochtigheid schadelijke bacteriën (zoals de listeriabacterie) aantrekt. Dit kan zelfs een voedselinfectie veroorzaken.
Zachte kazen zoals Brie en Camembert hebben een kortere houdbaarheid. Ongeopend blijven ze meestal een paar weken tot een paar maanden langer houdbaar dan hun 'ten minste houdbaar tot'-datum als ze in de koelkast worden bewaard .
Je kunt hem in een zak in plaats van in de vriezer bewaren, zachte en romige kaas zoals brie kan zeker een paar dagen op kamertemperatuur blijven!
Als een kaas de geur van ammoniak afgeeft, dan is het duidelijk: deze kaas is niet meer goed voor consumptie. Ammoniak is een teken dat de kaas zijn beste tijd heeft gehad en dat bacteriële activiteit de overhand heeft gekregen. Het tweede cruciale aspect is hoe de kaas eruitziet, met name de kleur van de schimmel.
In minder extreme gevallen, bijvoorbeeld als de kaas een beetje grijs/bruin is en een lichte ammoniakgeur heeft, kan de geur verdwijnen door de kaas een half uur tot een uur bij kamertemperatuur te laten liggen . Voor de meeste kazen geldt dat ze het beste op kamertemperatuur gegeten kunnen worden, omdat u dan de echte smaak en textuur van de kaas beter proeft.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Eet geen zachte kazen zoals feta, brie, camembert of blauwe kaas, of Mexicaanse kazen zoals queso blanco en queso fresco, tenzij op de verpakking duidelijk staat dat het product is gemaakt met gepasteuriseerde melk. Hotdogs en vleeswaren. Vermijd deze tenzij ze worden opgewarmd tot ze stomend heet zijn.
Kaas kan in sommige gevallen ook diarree veroorzaken, vooral als u bepaalde gezondheidsproblemen hebt. Een zuivelintolerantie, -gevoeligheid of -allergie kan bijvoorbeeld onaangename spijsverteringsklachten veroorzaken na het eten van kaas, zoals een opgeblazen gevoel, krampen, dunne ontlasting en diarree.
De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.
ð¦ Bij zachte kaas, zoals brie en ricotta, kunnen de schimmeldraden binnendringen naar het binnenste van de kaas. Dat zie je niet altijd met het blote oog, maar hier kan je wel ziek van worden. Beter niet meer eten dus.
Laat de zorgverlener weten of u mogelijk besmet voedsel hebt gegeten . Deze stap is vooral belangrijk als u zwanger bent, 65 jaar of ouder bent of een verzwakt immuunsysteem hebt. Als u voedsel hebt gegeten dat mogelijk besmet is met Listeria en u zich niet ziek voelt, zijn de meeste experts van mening dat u geen tests of behandeling nodig hebt.
Brie kaas heeft een zeer zachte, romige en gladde textuur, slechts een beetje steviger dan smeerbare kaas zoals Chevre of Ricotta. Dat komt door het hoge botervetgehalte : authentieke Brie kaas zou minimaal 60% botervet moeten bevatten en kan oplopen tot 75%.
Bij halfharde kazen kunt u uitgaan van een kortere houdbaarheid: tot 2 maanden in de verpakking en zodra u het aansnijdt, blijft de kaas tot 2 weken goed in de koelkast. Tot slot hebben zachte kazen als Brie of Camembert met 1-2 weken (in de verpakking) de kortste houdbaarheid.
Je weet dat het rijp is als de buitenkant van de korst stevig is en de binnenkant een veerkrachtige consistentie heeft . Het is niet klaar als het te stijf of stevig aanvoelt en het is overrijp als de Brie vloeibaar lijkt.