Het gehalte van een aantal componenten in het bloed wordt beïnvloed door de inname van voedsel en/of alcohol. Het is daarom noodzakelijk de inname van alcohol en voedsel ruimschoots voordat het onderzoek zal plaatsvinden, te staken.
Nuchter zijn houdt in: De avond vóór de bloedafname vanaf 20.00 uur niet meer eten en alleen nog maar water drinken; Niet meer roken op de ochtend van bloedafname; De dag (24 uur) vóór de bloedafname mag u geen alcohol drinken.
Alcohol zelf is maar kort terug te zien in het bloed. Maar in een laboratorium kunnen ze met bloedtesten aantonen dat iemand lange tijd veel alcohol dronk. De samenstelling van het bloed geeft informatie over de lever.
Voor de meeste onderzoeken hoef je niet nuchter te zijn. Als je helemaal nuchter moet zijn, dan staat dat duidelijk bij de test vermeld. Als je bloedwaarden goed zijn, zijn ze ook goed als je niet nuchter bent.
Meestal zijn er geen complicaties tijdens of na afloop van het bloedprikken. Op de plaats van de prik kan een bloeduitstorting ontstaan. Deze plaats kan ook pijnlijk zijn. Sommige mensen worden licht in hun hoofd en hebben de neiging om flauw te vallen tijdens het prikken.
U moet nuchter zijn
U mag voor het onderzoek vanaf 22.00 uur niet meer eten en drinken. U mag wel water drinken.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Het is namelijk heel belangrijk dat u nuchter bent voor de operatie omdat narcose normale reflexen, zoals hoesten en slikken, onderdrukt. Ook uw spieren verslappen. Voedsel dat in de maag zit kan daardoor teruglopen in de keelholte en vervolgens in de longen komen.
Onder anesthesie kan dit maagzuur in de longen komen. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u voor de operatie 'nuchter' zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en drinken.
Een door alcoholgebruik verhoogd GGT kan tot een maand nodig hebben om te normaliseren bij onthouding, afhankelijk van de duur en hoeveelheid van inname.
Je voelt je fitter.Je slaapt beter.Je huid wordt gezonder.Je leverwaarden en cholesterolgehalte dalen.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Zoals eerder werd verteld kan een gezonde lever twee tot drie glazen alcohol per dag verwerken zonder schade op te lopen.
Alcohol heeft een destructieve werking op je lichaam. Het gebruik van grote hoeveelheden alcohol hebben verschillende lichamelijke gevolgen. Op de korte termijn kun je minder goed bewegen, pijn hebben, ziek worden en gaten in je geheugen krijgen. Des te meer redenen om rustig aan te doen met alcohol!
Als u nuchter moet verschijnen voor het bloedprikken, dan mag u de avond daarvoor vanaf 22.00 uur niets meer eten en drinken. U mag wel uw medicijnen gewoon blijven innemen en u mag ook een beetje water drinken. Wilt u in het ziekenhuis bloed laten prikken, dan vragen wij u hiervoor een afspraak te maken.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Make-up, nagellak en gelnagels: gebruik geen make-up en haal nagellak of gelnagels weg. Tijdens de operatie moeten we namelijk de kleur van uw huid en nagels kunnen zien. Hygiëne: tijdens de operatie moet uw huid schoon zijn. Ga daarom voordien onder de douche of in bad.
De lever heeft gemiddeld 1 tot 1,5 uur nodig om een standaardglas alcohol af te breken. Als je dus bijvoorbeeld 10 glazen drinkt, beginnend om 23 uur 's avonds, dan duurt het ongeveer 15 uur voor alle alcohol verwerkt is.
Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten of drinken. We tellen vanaf de tijd dat u in het ziekenhuis moet zijn (de opname-tijd). Vanaf 6 uur voor de opname-tijd mag nu niet meer eten. U mag dan nog wel heldere vloeistoffen drinken.
Het is belangrijk dat u voor het onderzoek een lege maag heeft. Dit betekent dat u minimaal 6 uur voor het onderzoek niets meer mag eten.
Bij een bloedonderzoek naar vermoeidheid wordt, naast de mineralen calcium en magnesium ook getest op een tekort aan vitamine D. Een tekort geeft klachten zoals een moe, futloos en belabberd gevoel. Daarnaast gaan we ook de waarden voor vitamine B12 na.
De bloedafname vindt meestal plaats wanneer de patiënt rechtop zit. Er mag nooit bloed afgenomen worden uit dezelfde arm waarop een infuus aangesloten is.