Veel aardbeien stikken van de pesticiden. Helaas bevatten veel aardbeien die je in de winkel koopt pesticiden (net als veel andere soorten groente en fruit). Dus, als je gezond en duurzaam wilt eten, dan zou je die aardbeien moeten laten staan.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.
Aardbeien voor je darmen
Er zitten nog meer goede stofjes in de aardbei. Neem bijvoorbeeld catechine, dit is een ontstekingsremmend middel. Eigenlijk is de aardbei een soort natuurlijk antibioticum. Ze hebben een gunstige werking op onze darmen en verwijderen giftige afvalstoffen uit ons lichaam.
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Moet je aardbeien wassen voordat je ze eet of kun je ze ongewassen eten? "Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf.
Symptomen aardbei allergie
De allergische reactie die een aardbei allergie creëert kun je meestal zien aan de mond en de huid. De symptomen van een aardbeien allergie zijn bijvoorbeeld: Jeuk aan de huid. Blaren op lippen en gehemelte.
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0).
Aardbeien zijn niet alleen lekker, ze zijn ook goed voor onze maag. Dit blijkt uit Italiaans, Servisch en Spaans onderzoek. Aardbeien zijn goed voor je maag vanwege de antioxidanten in het fruit. Maar het rode fruit doet meer: ze activeren de antioxidanten en enzymen in je lichaam.
Het eten van aardbeien verkleint (net als andere soorten fruit) het risico op diabetes type 2. Ook verlaagt het eten van fruit de kans op hart- en vaatziekten, een belangrijke complicatie van diabetes. Geniet er dus van, en maak er wat lekkers mee. Wel zonder suiker graag!
Aardbeien
Veel mensen denken dat aardbeien veel suiker bevatten. Maar dat is onterecht! Aardbeien bevatten slechts 5,1 gram suiker per 100 gram.
Heb je een allergie voor bijvoorbeeld noten, pinda's, aardbeien, kiwi, avocado, varkensvlees of melk? Dan zal de allergische reactie meestal snel optreden, binnen enkele minuten tot een paar uur na het eten van het voedingsmiddel.
Goed voor je huid. Door de hoeveelheid antioxidanten zijn aardbeien goed voor je huid. Bovendien bevorderen ze het herstel van cellen die beschadigd zijn voor de zon. Veel aardbeien eten dus tijdens het zonnebaden, maar vergeet natuurlijk vooral ook niet je huid heel goed in te smeren!
De grootste voedselvergiftiging ooit in Duitsland is te wijten aan aardbeien uit de diepvries. Dit heeft de Federale Voedsel- en Warenautoriteit bevestigd. Sinds eind september hadden 11.000 kinderen diarree gekregen.
Aardbeien bevatten een aantal stofjes die erg goed zijn voor je haar. Onder andere zit er biotine, foliumzuur, vezels en vitamine C in. Deze stofjes zorgen voor snel groeiend en glanzend haar en gaan gespleten haarpunten tegen.
Wanneer in het seizoen
Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden. Zij telen namelijk van oktober tot mei aardbeien in de kas.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Blijkt dat het kroontje van aardbeien niet alleen goed zou smaken - valt te vergelijken met de smaak van spinazie - het zou ook nog eens heel wat gezondheidsvoordelen hebben. Het kroontje zou pijn in de gewrichten verlichten en ook goed zijn voor de maag en darmen.
Aardbeien zitten vol antioxidanten, zoals vitamine C en anthocyaan. Die laatste stof geeft de aardbei ook zijn mooie rode kleur. Antioxidanten zijn belangrijk voor het lichaam, omdat ze schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen kunnen voorkomen of vernietigen.
Hoewel menig mens het kroontje van een aardbei er het liefst af halen, is het hartstikke eetbaar hoewel de smaak ietwat bitter is. De jonge blaadjes van de aardbei smaken een beetje naar spinazie. Sterker nog, er zitten veel gezondheidsvoordelen aan om de blaadjes wél te eten.
De aardbeien kwamen uit de supermarkten, AH, Aldi, Coop, Jumbo en Lidl in verschillende gemeenten. In de vijftien monsters zijn dertien verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Gemiddeld bevat een monster 3,5 verschillende residuen. Het zijn vooral schimmel- en insectenbestrijdingsmiddelen.
In 2005 werden in sommige mandarijnen hoge concentraties gifstoffen aangetroffen, zoveel dat een kind bij inname van twee vruchten al meer gif zou binnenkrijgen dan volgens de internationale norm toegestaan is.
"Dirty Dozen" 2017
Aardbeien staan net als vorig jaar op de eerste plaats van gewassen waar de meeste (restanten van) bestrijdingsmiddelen teruggevonden zijn. In dalende lijn gevolgd door spinazie, nectarines, appels, perziken, peren, kersen, druiven, selder, tomaten, paprika's en aardappelen.