De drinkbak heeft een opstaande rand die automatisch gevuld wordt met vers water. De drinktoren zelf vul je elke ochtend met vers drinkwater en doseert het water verspreid over de dag.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen.
Drinkemmers werken over het algemeen hetzelfde als waternippels, maar ze geven meer water af en houden het in een emmer. De nippel op de emmer is vaak groter dan de standaard watersystemen. Het geeft meer water af, tot de emmer gevuld is.
Een kropverstopping kan zorgen voor evenwichtsproblemen bij de kippen, maar kan er ook voor zorgen dat de kippen moeite hebben met het op stok gaan. De krop raakt dus overvol en dan zal de kip zich ook snel wat ziek gaan gedragen. Ze regurgiteren (geven eten op), krijgen last van droge ontlasting en drinken veel water.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Ze zeggen zelf uit hun onderzoek de conclusie te kunnen trekken dat de 'de kans heel groot is dat de kippen pijn ervaren', maar stelliger dan dat worden ze niet. Bioloog Harry Blom, die veel onderzoek heeft gedaan naar pijn bij dieren, zegt dat dierenleed lang niet altijd makkelijk vast te stellen is.
Vers drinkwater is voor kippen van levensbelang. Een kippendrinkbak die het water schoonhoud heeft daarom de voorkeur. De bajonetdrinker 3L in combinatie met een ophangkoord wordt het meest verkocht.
Kippen nemen graag een stofbad, maar met warm weer zullen ze dit extra waarderen. Kippen kunnen prima een stofbad nemen tussen de perken. Als je dit liever niet hebt, dan kun je voor de kippen een stofbad maken met witzand, aarde en lavameel of pluimveeluispoeder om luizen tegen te gaan.
Een globale richtlijn is dat kippen ongeveer 2,5 keer de droogvoergift aan water opnemen onder normale omstandigheden. Een groot deel van de eivorming vindt gedurende de nacht plaats. Kippen drinken daarom vaak extra enkele uren voordat het donker wordt.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Kippen genieten van zowel kraan- als regenwater. Je kunt hier vitamine of medicijnen aan toevoegen als dit nodig is.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Het is makkelijk te zien wanneer je kippen last hebben van de warmte. Aangezien kippen niet kunnen zweten, zullen ze gaan hijgen om de overtollige warmte kwijt te raken. Ze spreiden daarnaast ook hun vleugels en zetten hun vederdek open om zoveel mogelijk warmte te verliezen.
Wanneer het de kippen niet lukt om van het teveel aan warmte af te komen, sterven ze door oververhitting. Er is echter een aantal maatregelen dat u kunt nemen om het uw dieren wat makkelijker te maken en veel van deze problemen te voorkomen.
De normale lichaamstemperatuur van kippen bevindt zich rond de 41,5°C. Algemeen wordt aangenomen dat de lichaamstemperatuur van braadkippen bij een staltemperatuur van 33-34°C sterk stijgt. Wanneer de lichaamstemperatuur de grens van 44°C heeft bereikt, is er vaak geen weg meer terug en zal de kip sterven.
#2: Drinken vorstvrij houden
De drinkbak in de zon zetten is daar één van. Gebruik geen warm water (zorgt voor bevriezing van de lellen) en gooi ook geen suiker door het water! Daar krijgen de kippen alleen maar meer dorst van. Het beste is om het water regelmatig te verversen en 's avonds weer naar binnen te halen.
Hoe werkt de trapbak:
Doordat de kip, fazant of watervogel op de "trap" (trede) van de trapbak gaat staan, gaat er een klep omhoog zodat de dieren bij het voer kunnen. Je hebt niet langer last van muizen of vogels die je voer opeten en dat is goed voor je portemonnee!
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Kippen vinden het prettig om te slapen op een stok. Behalve Zijdehoenders, zij kruipen liever tegen elkaar aan op een warme ondergrond of een plank. Het slapen op een stok wordt ook wel roesten genoemd. Zorg altijd dat er genoeg ruimte is voor al je kippen.