Sommige honden braken regelmatig 's ochtends gal. Dit ochtendbraken wordt veroorzaakt door terugstroom van gal uit de darm naar de maag, als de maag voor langere tijd leeg is. Het komt vooral voor bij honden die éénmaal per dag eten krijgen.
Kleinere porties drinken, lauwwarm water geven. Medicatie tegen braken toedienen. Maagzuurremmers geven. Bij uitdroging: Intraveneus vloeistof geven.
Als er sprake is van een galblaasontsteking zal de buikpijn gepaard gaan met koorts. De hond of kat wil vaak niet eten, is misselijk en geeft soms over. Ook kan geelzucht ontstaan. Geelzucht (icterus) is het gevolg van de ophoping van de kleurstof bilirubine in het bloed en de weefsels.
Er is geen harde vaste grens hoe vaak een hond mag braken of welke frequentie als normaal beschouwd kan worden. Bij meerdere keren per week braken is het verstandig om met de hond naar de dierenarts te gaan. Dat hangt van andere symptomen af die ermee gepaard gaan.
Verder is het belangrijk de hond kleine beetjes eten te geven, bijvoorbeeld minimaal 4 keer per dag een kleine hoeveelheid. Het dier moet licht verteerbare voeding krijgen, dit kan zijn: gekookte kip, rijst, macaroni, wit brood of aardappelen.
Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen. Meer slapen dan normaal, of andere gedragsveranderingen.
Hond overgeven geel van kleur
Simpel gezegd, wanneer uw hond gele gal braakt, betekent dit dat ze gal worden uitgestoten. Gal is een natuurlijke spijsverteringsvloeistof die door de lever wordt geproduceerd. Gal gaat door de galblaas en komt de dunne darm binnen tijdens de spijsvertering.
Hond geeft slijm over.
Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want dit maagslijm is de beschermlaag van de maagwand. Dit komt vaak voor als er wordt overgegeven op een lege maag. Geeft je hond vaak slijm over? Contacteer dan even je dierenarts.
De meest voorkomende klacht bij een galblaasontsteking is scherpe pijn rechtsboven in de buik. Daarnaast kunt u zich misselijk voelen, braken en koorts krijgen. Vooraf aan de galblaasontsteking hebben sommige mensen aanvallen van pijn in de rechter bovenbuik die gepaard gaan met bewegingsdrang.
Een hond met een maagtorsie is rusteloos, zal proberen te braken zonder dat er iets terugkomt, zal veel kwijlen, jankt, heeft een opgezette buik (vooral aan zijn linkerkant, vlak achter de ribben), heeft pijn (en kan daardoor in vreemde houdingen gaan staan of liggen), wordt zwak, ademt snel, heeft een snelle hartslag ...
Oververhitting kan ernstige, soms zelfs fatale gevolgen hebben. Honden krijgen last van hittekramp (in de spieren), ze beginnen verdwaasd rond te lopen, te braken, krijgen diarree en soms zelfs een donkere rode/paarse tong. Honden kunnen ook gaan flauwvallen, omdat er onvoldoende doorbloeding naar de hersenen ontstaat.
Bij het gebruik van onderstaande voedingsmiddelen of gerechten kunt u eventueel klachten krijgen: • koffie; • alcohol; • eieren; • rabarber; • spinazie; • uien; • koolsoorten; • chocolade; • cacao; • vetrijke voedingsmiddelen of gerechten; • gebak (slagroom en mokka gebak); • vet vlees; • vette jus; • hartige snacks; • ...
Ongeveer 10% van alle honden en katten hebben galstenen.
Galstenen zijn stenen of klontjes die zich ontwikkelen in de galblaas of galwegen. Vaak geven galstenen geen klachten en worden zij bij toeval op een röntgenfoto van de buik ontdekt.
Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn. Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan.
Klachten en symptomen bij gallige reflux
Deze klachten ontstaan met name na het eten. Ook misselijkheid en (gal)braken komen voor. Het braaksel is dan groenig gekleurd. Door de inwerking van galvloeistof en alvleeskliersap kan de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag onstoken raken.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Medicijnen als Emeprid® (primperid) of Cerenia® kunnen de misselijkheid bestrijden en het braken tegengaan. Cerenia® kan ook pijnstillend werken.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Behandeling van galblaas klachten
Galblaas klachten worden over het algemeen behandeld door de galstenen te verwijderen. In sommige gevallen wordt de galblaas helemaal verwijderd. Het verwijderen van de galblaas heeft echter wel bijwerkingen, omdat gal een belangrijke rol speelt in de spijsvertering.
Maar als je makkelijk vocht vasthoud, vermijd deze voeding dan zoveel mogelijk, omdat door zoute voeding te de lever te veel vocht vasthoudt. Producten waar veel zout in zit: Vleeswaren. Kaas.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.