Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2.De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Egaline kan ook als egalisatiemiddel voor andere vloeren worden gebruikt en kost ongeveer € 1,35 per m². Zandcement is geschikt als ondervloer voor pvc, laminaat en hout. Met gebruik van dit materiaal moet er wel een tussenvloer worden geplaatst. Zandcement kost ongeveer € 1,50 per m².
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.
U kunt ongeveer 12 uur aanhouden per 1 mm. Als er op sommige plekken een dikke laag ligt, dan is de wachttijd natuurlijk lang.
Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte. Een voorbeeld bij een willekeurige egalisatiemortel: 5 millimeter is ongeveer 8,5 kg per m2, terwijl 30 mm ongeveer 51 kg per m2 is. Om tot 30 millimeter te komen, doe je 5 x 8,5 kg per m2. Je komt dan uit op 51 kg.
Wat is het verschil tussen egaline en egalisatiemortel? Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn. Daarnaast is egaline doorgaans voor dunne lagen en heeft egaline een korte droogtijd.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Voor het egaliseren dient de ondervloer leeg, schoon, droog en vetvrij te zijn. Dat wil zeggen dat eventuele resten van stucwerk, spachtelputz of andere pukkels of vlekken van de vloer af zijn gestoken en dat de vloer goed is gezogen. Ook de kantjes moeten goed gezogen worden.
Het is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt om een vloer te egaliseren. De meeste soorten egaline zitten op een verbruik van 1.5 kilogram per één millimeter laag dikte per vierkante meter.
In principe kan je egaline op elk soort ondergrond aanbrengen, zolang deze maar voldoende stabiel en vloeistofdicht is. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer of een betonvloer. Ook houten vloeren zijn geschikt maar de vloerdelen moeten wel goed vastzitten en er mogen zich geen naden tussen de plankdelen bevinden.
Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.
Als de houten vloer erg ongelijk is, kunt u het beste egalisatie korrels gebruiken. Dat korrels die u op de vloer doet en uitsmeert. De egalisatie korrels zorgen voor een stabiele ondergrond. Hierop kan u vervolgens ondervloer platen leggen die dan voldoende vlak liggen om laminaat op te leggen.
Bij een gewone pvc vloer moet altijd geëgaliseerd worden. Bij klik pvc is dat anders. Een ondervloer tot 2 millimeter ongelijkheid behoeft geen egalisatie, maar bij meer dan 2 millimeter ongelijkheid is het egaliseren voor klik pvc wel noodzakelijk. Anders kan de vloer beschadigen, of zelfs loskomen van de ondervloer.
Een egalinelaag kan vrij dun aangebracht worden, meestal is een dikte tussen de 1 en 6 mm voldoende om de ondervloer te egaliseren. Een egalinelaag van enkele centimeters raden wij af.
Dikte van de egaline vloer
Egaline is speciaal bedoeld voor het uitvlakken van ondergronden en kan daarom vrij dun aangebracht worden. Egaline vloeren dikker dan 2 tot 3 centimeter zul je in de praktijk dan ook niet snel tegenkomen. Meestal is de dikte van een egaline vloer zelfs maar 1 tot 2 mm dik.
Let dan goed op of de egaline geschikt is voor de laagdikte die je wilt aanbrengen. Geschikte egalines voor anhydriet vloeren zijn de UZIN NC 110 of de Atlas SAM 100. Wij adviseren om de Bostik Grip A500 te gebruiken als voorstrijk en een dubbele laag voorstrijk aan te brengen.
Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Toch is egaline als afwerkvloer ook heel geschikt.
Ga je een egalinevloer niet schuren, dan kan de primer moeilijk hechten op de vloer. Dit heeft grote gevolgen voor de coating, want ook de toplaag zal dan onvoldoende blijven zitten. Kortom, de vloercoating zal dan losraken. Daarom is het schuren van egalinevloeren in elke situatie aanbevolen.
Betonvloer egaliseren
Om een betonvloer te egaliseren, gebruik je egaline. Egaline is een soort vloeibaar cement gecombineerd met kunsthars, dat de vakman over de betonnen vloer uitspreidt. Afhankelijk van de grootte van de oneffenheden in jouw vloer, is meer of minder egaline nodig om jouw vloer te egaliseren.
Maken jullie mijn vloer waterpas? Nee, egaliseren is het glad maken van de dekvloer, dus niet waterpas. Wij volgen de bestaande glooiingen in de dekvloer.
Deze prikroller 250 mm is een onmisbare tool bij je egalisatie klus of vers gegoten gietvloer. Door de uitgegoten egaline na te rollen met de prikroller verwijder je luchtbelletjes. Deze stap is essentieel na het uitgieten van de egalisatiemortel en zorgt voor een prachtig en sterk eindresultaat.
Nadat je egaline hebt aangebracht, is de ondergrond geschikt voor verdere afwerking. Egaline kun je op verschillende ondergronden aanbrengen. Het is daarbij wel belangrijk dat de ondergrond stabiel, schoon, droog en stofvrij is. Daarnaast moet de vloer vrij zijn van stoffen die de hechting nadelig kunnen beïnvloeden.