Wat is slobber? Slobber is al jaren een bekend paardenvoer met als hoofdbestanddeel zemelen. Het belangrijkste kenmerk van slobber is dat je het nat voert en er een lekker papje van kunt maken voor je paard. De slobber van Pavo is een volwaardig voer.
➢ Voor (top) sport: 0,5 tot 1,0 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Verdeel dit dagrantsoen in minimaal 2-3 porties per dag. Verstrek naast het krachtvoer altijd voldoende goed ruwvoer; minimaal 1,5% van het lichaamsgewicht van je paard/pony per dag. Voldoende vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn.
Waar je er dus voor kiest om je paard even lekker te verwennen, geef slobber dan in plaats van je normale krachtvoer. Let op: een voerschep brok weegt meer dan een voerschep met slobber. Geef je paard bijvoorbeeld een halve schep (droge) slobber die je aanmaakt met water. Voer dan ¼ schep minder brok.
Wat is slobber voor paarden? Paarden slobber is een veelal gemalen product dat met voldoende warm water gemengd wordt. Het is een pap van zemelen, met diverse toevoegingen en supplementen zoals bijvoorbeeld calcium. Het staat van oudsher bekend als paardenvoer optima forma, een traktatie deluxe.
Subli Psyllium Slobber is een tijdelijk aanvullend product. Voeradvies: 1 gram Psylliumslobber per kg lichaamsgewicht per dag, gedurende 7 tot maximaal 10 dagen en dit 1 op 1 mengen met water (dus 600 gram Psylliumslobber voor een paard van 600 kg mengen met 600 gram water).
Als je een paard hebt dat gevoelig is voor suiker, lijdt aan een stofwisselingsprobleem of snel te dik wordt, kun je het beste kiezen een graanvrije slobber te voeren. Pavo GrainFreeMash is vij van granen en melasse en heeft een zeer laag suiker- en zetmeelgehalte.
Ik maak altijd slobber gewoon 1/2 brok en 1 1/2 water (lauw water). Dat laat ik even staan en een paar keer roeren zodat het een beetje een soort pap wordt. Dan doe ik er nog een appeltje en eventueel wat brood door.
Muesli heeft als allergrootste voordeel de hoeveelheid structuur die erin zit, natuurlijk afhankelijk van de samenstelling. Meer structuur is niet alleen beter voor de darmen, maar je paard moet ook goed kauwen op muesli, waardoor hij meer speeksel produceert (muesli ca. 900 kauwbewegingen per kg t.o.v. ca.
De Mijten Hippalgo Bodybuilder is de best geteste paardenvoer van 2022. Dit is uit de ultieme paardenvoer test gebleken van 2022. Het versnelt en verbetert de aanmaak van spieren en zorgt voor soepele spieren. Het bevat voornamelijk rijstzemelen en een hoog vetgehalte.
Zo maak je slobber klaar voor je paard
In het voeradvies van Pavo slobber wordt geadviseerd om één deel slobber te mengen met één deel heet water (koud water kan eventueel ook). Dit laat je even staan totdat het een warme brei is geworden, die in dikte vergelijkbaar is met vla.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen, maar arm aan vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag en het vezelgehalte is hoog. Hierdoor wordt de spijsvertering van een paard op een positieve manier gestimuleerd. Zemelen bevatten heel veel fosfor en weinig calcium.
Oudere paarden kunnen gras veel beter verteren dan hooi of kuil. Weidegang is erg goed voor een oud paard of geef in de winter fijn hooi of gehakseld ruwvoer en geef indien mogelijk weidegang. Ook kan het toevoegen van olie aan het rantsoen zinvol zijn.
Voordelen bietenpulp voor paarden
Vezels uit bietenpulp hebben een goede werking op de darmgezondheid van het paard. De vezels voeden de bacteriën die leven in de dikke en de blindedarm, ze hebben een zogenoemde prebiotische werking.
Bijna iedereen voert krachtvoer (brok, muesli of slobber) en bijna iedereen vindt ook dat krachtvoer onmisbaar is in het dieet van een paard. Maar niets is minder waar. Heel veel paarden zouden gemakkelijk zonder krachtvoer kunnen, als ze maar voldoende ruwvoer van goede kwaliteit kregen.
Krachtvoer is een standaard onderdeel van het rantsoen van een paard geworden. Iedereen is in de veronderstelling dat een paard naast het hooi of kuilgras ook krachtvoer nodig heeft. We geven dit in de vorm van brok of muesli, variërend van 0,5 kg tot soms wel 4-5 kg per dag.
Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben. Blijf daarnaast voldoende ruwvoer (1 - 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht) voeren en houd de conditie in de gaten.
Als je de vacht van je paard wilt laten glanzen kun je een scheutje zonnebloemolie over het voer geven. Zonnebloemolie helpt echter alleen bij een glanzende vacht en zal je paard geen extra energie geven.
Laat een paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden.
Veel ruwvoer van goede kwaliteit
Geef een mager paard een onbeperkte hoeveelheid goed hooi of voordroogkuilgras. Langstengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer is minder geschikt, omdat hier minder voedingstoffen inzitten. De kwaliteit en voedingswaarde kan per partij heel erg verschillen.
Scheve calcium/fosfor verhouding
De ideale calcium/fosfor verhouding is 2:1, maar bij luzerne is deze 4:1. Er zit dus vier keer zoveel calcium in als dat er fosfor in zit. Een scheve calcium/fosfor verhouding kan problemen veroorzaken bij de botontwikkeling van een paard.
groot fan van luzerne, een ruwvoer met veel eiwitten. Luzerne is een vlinderbloemige plant die zelf stikstof uit de lucht kan omzetten naar meststoffen. Hierdoor zijn de voedingsstoffen uit luzerne niet alleen heel hoogwaardig, maar ook nog eens erg goed opneembaar.