Als je een plant uit de plastic pot haalt en in een andere pot zonder gaatjes zet, kunnen de wortels gaan rotten. Dit komt doordat het overtollige water dan nergens naartoe kan gaan en in de pot blijft zitten De wortels blijven dan nat staan waardoor ze gaan rotten. Hierdoor gaat je plant hangen en uiteindelijk dood.
Dat betekent in ieder geval een voldoende groot gat in de bodem en wellicht moet de pot ook wat omhoog zodat hij ietsje los van het terras of ondergrond komt. Door op de bodem van de bloempotten een laagje scherven of hydrokorrels aan te brengen, stimuleer je de waterafvoer en slipt het bodemgat niet dicht.
Kan een plant zonder binnenpot? Het korte antwoord: ja!Er zijn op het internet meningen te lezen dat dit echt niet kan en dat je plant dan dood gaat.
Zorg ervoor dat je planten niet verdrinken in je houten plantenbak door het boren van afwateringsgaten in de bodem. Hoeveel gaten je boort is afhankelijk van de grootte van je plantenbak. Wij raden aan om in de plantenbak van 60 x 60 x 60 centimeter 5 gaten te boren van ongeveer 1 centimeter groot.
Werk altijd met potgrond. Potgrond is speciaal gemaakt voor plantenbakken en bloempotten, de grond blijft luchtiger. Vul de onderkant van uw bloembak op met hydrokorrels, leg ook een klein laagje korrels bovenaan. Of leg een laagje boomschors bovenop uw potgrond aan de bovenkant.
In de onderkant van de pot boren is het veiligst: geen mens die het ziet als de pot daar wat beschadigd is. Je kan ook gaten boren in de zijkant van de pot. Als je de gaten boort op 5 à 10 cm hoogte dan vorm je onderaan de pot een waterreservoir. De planten hebben een grotere reserve en je moet minder water geven.
Voordat je de pot vult met hydrokorrels, is het belangrijk om de kleibolletjes even te wassen met lauw water. Hierdoor kunnen de korrels het water in de pot beter opnemen.
Afhankelijk van de grootte van je plantenbak of pot zijn 2 tot 4 gaten voldoende. Voordat je de plantenbak vult, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het afwateringsgat in de bodem niet verstopt kan raken. Dit doe je door gaas op de bodem te leggen.
Aan de binnenkant van de plantenbak bevestig je een laag piepschuim of ander isolerend materiaal. Op die manier bescherm je wortels zowel tegen hitte in de zomer als vorst in de winter. Zonder isolerende laag is het staal zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.
“Plant ook eind april of begin mei (wanneer het niet meer vriest) nog enkele eenjarige plantjes in je bloembak, zodat je ook in de zomer nog kleur hebt. Door planten en bloemen met een verschillende bloeitijd te combineren, heb je van februari tot augustus een geurige en fleurige bloembak. “
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Plant regelmatig verpotten
“Ten eerste om de groei te bevorderen. Als de wortels te veel op elkaar komen te zitten, dan kan de plant niet goed verder groeien en stagneert hij.”
Om gaten te boren in kunststof kunt u het beste een metaalboor gebruiken, ongeacht welke soort kunststof. U kunt gewoon een standaard rolgewalste of HSS geslepen metaalboor gebruiken om te boren in kunststof.
Niet-geschikte planten en bloemen voor hydrokorrels
Planten zoals moerasbloemen en waterplanten hebben daarom meestal geen geschikte hydrocultuur. Planten met grote wortels: Planten met grote wortels hebben meer ruimte nodig om te groeien en kunnen daarom beperkt worden door de grootte van de korrels.
Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan.
Het nadeel van een grote plantenbak is dat er heel veel hydrokorrels en potgrond in gaat. Dit kan opgelost worden door gebruik te maken van piepschuim.
Hoeveel hydrokorrels heb je nodig? Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 25% (een kwart) van de plantenbak of pot gebruikt vult met hydrokorrels en dan de rest met potgrond en/of tuinaarde. Het is verstandig om bij het eerste gebruik de hydrokorrels even te wassen , nat te maken.
Het daadwerkelijk vullen van de potten
Bovenop de hydrokorrels breng je een laag verse potgrond aan. Dompel droge (tuin)planten onder in water en zet vervolgens de plant in de pot. Vul de pot tot aan de rand op met potgrond en druk het vervolgens losjes aan. Geef daarna voldoende water.
Vul de bloembak tot ongeveer de helft met potgrond voor eenjarigen of bloembakken. Haal de planten uit hun potjes, en plaats de lege potten in de bak, op die plekken waar je planten moeten komen. Vul de lege ruimte rond en tussen de potjes nu op met potgrond. Duw goed aan.
Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat de kluit minder snel uitdroogt. Zo hoef je wat minder vaak water te geven. Je kunt hydrokorrels ook gebruiken om jouw plant in hydrocultuur op te maken.Je gebruikt dan geen aarde, maar enkel hydrokorrels om de plant in op te potten.
Hydrokorrels zijn erg gebruiksvriendelijk. Strooi eenvoudig een laagje hydrokorrels in de bloempot of plantenbak die u gaat vullen. 1/5 van de pot of bak vullen met hydrokorrels is in de meeste gevallen voldoende. Vervolgens vult u de pot of bak aan met potgrond en plant u uw planten of bloemen erin.
Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid hydrokorrels te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw planten gezond blijven. Over het algemeen wordt aanbevolen om 2,5 tot 5 cm hydrokorrels in de bodem van de plantenpot te plaatsen, afhankelijk van de grootte van de pot.
Zoals houtvezels, rijstkaf, boomschors en klei. Vaak vind je ook perliet in je potgrond, dat zijn luchtige witte korrels die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren. Het is gepoft gesteente en zorgt ervoor dat de grond lekker luchtig blijft.
Hoe lang gaat een hydrokorrel mee? Dit is nou het mooie aan hydrokorrels: in principe gaan ze voor eeuwig mee! De korrel bevat namelijk geen stoffen die worden opgenomen door de plant, en wordt dus ook niet afgebroken. Het resultaat is dat een hydrokorrel oneindig opnieuw te gebruiken is.
Denk bijvoorbeeld aan cactussen en vetplanten, waarbij het juist goed is als de grond snel droog valt. Bij andere planten kan het ervoor zorgen dat je minder snel water hoeft te geven. Denk bijvoorbeeld aan de Calathea, Alocasia of varens.