Lekker spelen Vooral pups willen graag lekker kauwen op en spelen met alles wat beweegt. Al spelend achter de staart aanrennen leren ze hoe ze een prooi te pakken kunnen krijgen. Wanneer het leren van jagen niet verder gaat dan hun eigen staart, leren ze dit gedrag vaak ook weer af in de loop van de tijd.
Als een hond zijn energie niet kwijt kan, dan kan dat een reden zijn om dan maar achter zijn staart aan te gaan. Het kan dus een teken zijn dat uw hond aandacht tekort komt, te weinig ruimte of beweging heeft of te weinig stimulansen of speelmogelijkheden.
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Soms beperkt een kat zich tot rondjes rennen achter zijn staart, maar het komt ook voor dat hij gromt of blaast naar zijn staart. Een kat kan happen of slaan naar zijn staart, maar in extreme gevallen bijt hij er tot bloedens toe in, al dan niet gepaard met gillen of grommen.
Een staart die vooral naar links gaat tijdens het kwispelen, betekent dat de hond niet lekker in zijn vel zit en waarschijnlijk bang of boos is. Een hond met een staart die vooral naar rechts kwispelt, is juist blij en opgewonden. Bewegen de heupen van de hond mee met de staart?
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Om je hond gelukkig te maken en te houden, is het belangrijk hem mentaal voldoende te blijven prikkelen en uitdagen. Leer hem zitten, liggen, apporteren of zelfs tussen je benen te lopen. Andere leuke denkspelletjes voor je hond zijn verstoppertje en schattenjagen.
Antwoord van de Bieb:Door rond te draaien op één plek, trappen de honden onbewust gras en bladeren plat om zo een vlak oppervlak te creëren om op te slapen. Ze bouwen dus eigenlijk een comfortabel nest. De voorouders van onze honden sliepen buiten, overgeleverd aan de elementen, zonder al te veel warmte of veiligheid.
Pups bijten wanneer ze overprikkeld zijn in alles wat ze zien en dat zijn vaak je handen, enkels of voeten. Maar ook kleding is vaak niet veilig. Puppy tandjes zijn ontzettend scherp waardoor ze al snel tot bloedens toe bijten.
Indien er niks voor handen is moet jouw hond zijn aandacht ergens anders op kwijt kunnen. In dit geval zal hij aan zijn pootjes gaan bijten. Hetzelfde geldt voor stress. Het overmatig aan de poten bijten is te vergelijken met nagelbijten bij mensen.
Het is misschien niet zo hygiënisch als je hond je likjes geeft, maar het is wel ontzettend lief. Likjes staan namelijk gelijk aan kusjes geven. “Honden geven likjes om ons te laten weten dat ze om ons geven en dat ze zich niet bedreigd voelen door ons.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen.Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Hij wil en moet bij jou in de buurt blijven om zich prettig en comfortabel te voelen. Je hond volgt je dan dus niet omdat hij verwacht dat er iets leuks gebeurt, maar juist omdat hij bang is dat er iets vervelends gaat gebeuren en dat vervelende wil hij voorkomen.
De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.
Waarom schudden honden zich uit? Als honden nat zijn, ontdoen ze hun vacht van water door zich uit te schudden. Door zich uit te schudden wordt 70% van het opgenomen water uit hun vacht en huid verwijderd. Honden beginnen bij hun kop te schudden en eindigen bij hun staart.
Hieronder vind je een aantal oorzaken voor jeuk bij honden: Allergieën zoals voedsel-, vlooien- en contactallergie en atopie. Huidplooi huidontsteking. Bijwerking van medicatie.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Hij kan dit op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld in de kleren bijten, in de handen, stoelpoten, gaan rijden op mensen en dingen, in riem bijten en andere dingen. Dit noemen we overprikkeling. Een pup die overprikkeld is leert niet veel meer omdat hij het niet meer op kan nemen in zijn hersens.
Je moet je pup niet straffen voor zijn bijtgedrag. Hij is aan het leren en dit hoeft niet gepaard te gaan met pijn, door bijvoorbeeld de neus van de pup te omvatten of een tik te geven op de neus. Speel ook geen ruwe spelletjes met je pup als hij nog niet goed heeft geleerd hoe hard hij mag bijten.
Samen met jou slapen
Het laat zien dat hij je vertrouwt. Dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou. Eigenlijk zou hij over jou moeten waken, maar als je hond voelt dat je veiligheid uitstraalt, kan hij rustig gaan slapen omdat hij je accepteert als leider.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Spanning bij ontmoetingen met andere honden
Honden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal. Als jouw hond plat op de grond gaat liggen bij het zien van een andere hond, communiceert hij dus iets naar de hond die op hem afloopt. Hij communiceert spanning. Dit kan zijn weerslag hebben op de andere hond.
Het zal je vast niet verrassen dat honden, net als wij, verschillende emoties kunnen ervaren. Het is dus ook zo dat honden zich verdrietig kunnen voelen. Het verschil tussen honden en mensen is dat honden hun emoties niet kunnen uiten zoals mensen dat wel kunnen.
Ook honden kunnen af en toe flink tegen elkaar snauwen en chagrijnig doen. Ze zijn dan prikkelbaar en kunnen niet veel van de ander verdragen. Het is voor ons niet prettig om honden naar elkaar te zien grommen of uithalen. Een ruzie kan heftig overkomen, maar ook weer gauw voorbij is.
Bij een ontspannen lichaamshouding zijn duidelijke signalen te zien: De stand van de oren is ontspannen en ze hangen.De ogen en pupillen hebben een normale vorm en grootte.De ogen zijn niet opengesperd en het oogwit is niet te zien.