Honden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal. Als jouw hond plat op de grond gaat liggen bij het zien van een andere hond, communiceert hij dus iets naar de hond die op hem afloopt. Hij communiceert spanning. Dit kan zijn weerslag hebben op de andere hond.
Waarom je hond gaat liggen kan vele oorzaken hebben. De ene is afwachtend of juist angstig naar andere honden, de ander gebruikt juist de tactiek om een explosief spel in te leiden of een (over)enthousiaste begroeting te doen.
Kwispelen is in de meeste gevallen een goed teken. Als de hond zijn staart in een langzamere, bredere baan beweegt, voelt je hond zich waarschijnlijk tevreden. Bij een ontspannen hond hangt de bek vaak iets open. De ogen en pupillen zijn bij ontspannen honden niet opengesperd en het oogwit is niet te zien.
Voor een hond is het natuurlijk gedrag dat hij graag bij u wil zijn. Dat een hond graag tegen u gaat liggen kan verband houden met zijn wolf-oorsprong, als een manier om warm te blijven. Maar het kan ook zijn, en dat is waarschijnlijker, dat uw hond gewoon graag dicht bij u wil zijn.
Volwassen en oudere honden kiezen vaak hun eigen slaapplek. Het is aan jou om te kiezen of je hond bij je in bed, op de bank, in je slaapkamer of ergens anders mag slapen. De meeste honden zullen tevreden zijn om in een hondenbed, een bench of zelfs gewoon op de grond te slapen.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Uw hond wil liefde tonen
Het is heel normaal dat een hond aan de voeten van zijn baasje gaat zitten. Dit kan een manier zijn om genegenheid te tonen, net zoals u ervoor zou kiezen om naast een vriend of geliefde te gaan zitten.
Dit gedrag komt voort uit de natuurlijke neiging van honden om bij de roedel te zijn. Jouw hond ziet jou als onderdeel van zijn roedel. Ook een beschermd gevoel is een veelvoorkomende reden dat een hond tegen jou als hondenbaasje aan kruipt. Jouw viervoeter heeft vertrouwen in jou en voelt zich veilig in jouw buurt.
Uw trouwe viervoeter is rusteloos en blijft maar rondlopen, likt overmatig aan zijn of haar poten of laat de staart hangen. Duidelijke veranderingen in het gedrag en de lichaamshouding zijn eveneens symptomen van een ongelukkige hond.
Sommige honden kunnen denken dat hun baasje niet meer terugkomt wanneer ze weggaan, terwijl anderen begrijpen dat hun baasje alleen even weg is en binnenkort terugkomt. Honden hebben geen menselijke taal of begrip, dus het is moeilijk om precies te weten wat er in hun hoofd omgaat.
Samen met jou slapen
Het laat zien dat hij je vertrouwt. Dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou. Eigenlijk zou hij over jou moeten waken, maar als je hond voelt dat je veiligheid uitstraalt, kan hij rustig gaan slapen omdat hij je accepteert als leider.
Fixeren doet een hond ook als hij jaagt. Hij blijft stil staan, fixeert en valt aan. Fixeren kan vooraf gaan aan agressie. Fixeren wordt door honden ook gebruikt in spel (in spel komen allerlei gedragingen aan bod, door de spelboog geeft de hond aan dat zijn gedrag geïnterpreteerd moet worden als zijnde spel).
Antwoord van de Bieb:Door rond te draaien op één plek, trappen de honden onbewust gras en bladeren plat om zo een vlak oppervlak te creëren om op te slapen. Ze bouwen dus eigenlijk een comfortabel nest. De voorouders van onze honden sliepen buiten, overgeleverd aan de elementen, zonder al te veel warmte of veiligheid.
Een angstige, gestreste of nerveuze hond gaat liggen tijdens het wandelen om enge dingen te vermijden. Je hond kan op de rem trappen, omdat hij weet dat de wandeling binnenkort eindigt. Eigenlijk wil hij dus nog niet stoppen met wandelen. Het kan door je trainingsstrategie komen.
Wellicht staan zijn oren naar achteren, hij geeuwt of likt in het luchtledige. Het zijn allemaal typische signalen van een hond die angstig is, tekenen die een mens verkeerd interpreteert, legt Horowitz uit aan Business Insider.
Pootje laten rusten op je hand
Honden hebben meerdere manieren om duidelijk te maken dat ze met je willen spelen, het is dan ook erg belangrijk voor ze! Ook wanneer ze hun pootje laten rusten op je hand vragen ze je om met ze te spelen.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Ken je dat, van die kleine zachte knabbeltjes in je arm, die soms toch venijnig aan kunnen voelen? Honden doen dit vaak als ze dicht bij je zijn als teken van verbondenheid. Vanuit vreugde. Soms kunnen honden kunnen zo blij zijn dat ze met hun emoties bijna geen weg meer kunnen.
Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek.Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en 'bijten' in elkaar tijdens het spelen.
De meeste slaapjes doen ze 's nachts.Ze passen hun slaapschema namelijk aan op de dagindeling van hun baasje. Honden slapen niet uren aaneengesloten, maar vaak in blokken van zestien tot achtentwintig minuten, waarna ze even een paar minuten wakker zijn.
Een Amerikaans onderzoek toonde echter aan dat een hond in de slaapkamer geen negatief effect heeft op je slaap. Het zou zelfs leiden tot een betere nachtrust! De baasjes in het onderzoek geven aan dat het voor hen rustgevend werkt. Hun favoriete viervoeter in de slaapkamer geeft daarnaast een gevoel van veiligheid.
Er wordt aangeraden een puppy (tot 6 maanden) hoogstens 2 uur alleen te laten. Een jonge hond, tussen 6 maanden en anderhalf jaar, kan ongeveer 4 uur alleen zijn en maximaal 6 uur. Een oudere hond kan in theorie tot 10 uur alleen gelaten worden. Houd er wel rekening mee dat een hond elke zes uur zijn behoefte doet!